Smakstest yoghurt

Den beste nye yoghurten

Vi har smakt oss gjennom årets yoghurtnyheter og funnet et par nye favoritter.

NYTT I BUTIKK: Bringebærlimonade, kokos, solbær og jordbær og lime - det er mye friske og sommerlige smaker blant årets nyheter.
NYTT I BUTIKK: Bringebærlimonade, kokos, solbær og jordbær og lime - det er mye friske og sommerlige smaker blant årets nyheter. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hver vinter kommer det flere tusen nye produkter til matbutikkene. Noen nyheter er store og oppsiktsvekkende, andre er bare variasjoner i smak på kjente og kjære merkevarer.

En av de kategoriene som alltid byr på nye smaker er yoghurt, og vi har testet 16 av de nye variantene. Her er det mye å glede seg til!

Denne gangen har vi fått hjelp til å teste av Ben Cox (kjøkkensjef på Mucho Mas), Raden Soemawinata (daglig leder Mucho Mas) og Mitchell Bush (kjøkkensjef på nyåpnede Dapper Bistro).

TESTPANELET: Ben Cox, Mitchell Bush og Raden Soemwinata.
TESTPANELET: Ben Cox, Mitchell Bush og Raden Soemwinata. Vis mer

De tre kokkene er stort sett enige, men har selvsagt noen personlige smakspreferanser. Både vaniljeyoghurten og kokosyoghurten fra Tine ble trukket fram som personlige favoritter, men totalt sett var testpanelet ikke i tvil om hvilken yoghurt som var mest vellykket.

Yoghurt er ikke bare yoghurt

Yoghurtene i testen deler seg i ulike kategorier.

Det er selvsagt klassisk yoghurt, smaksatt med ulike typer frukt og bær. Disse er de mest flytende i testen.

Så er det Skyr, som gjerne omtales som islandsk yoghurt, men som strengt tatt er en ferskost. Skyr er for øvrig også opprinnelig norsk, med røtter helt tilbake til vikingtida.

Sukkerfritt

Flere av yoghurtene er uten tilsatt sukker, men med søtningsstoffer i stedet, og denne kategorien er fin å trekke fram. For selv om ikke alle smakene er like vellykket, har produsentene her stort sett klart å maskere den ikke alltid like vellykkede smaken av søtningsstoffer langt bedre enn sist vi testet.

Det er også flere dessertyoghurter med i testen, som har et litt annet bruksområde enn den tradisjonelle yoghurten. Disse har mye sukker, og er fine alternativer til dessert. Dermed er det vært verdt å være klar over at disse ikke er hverdagskost, for her er det også mye kalorier.

Et par av yoghurtene er også laktosefrie, noe som først og fremst påvirker konsistensen noe - disse er noe kornete. Vi har valgt å være litt rause med terningkastene her, siden dette er det eneste alternativet laktoseintolerante og -allergikerne har å forholde seg til.

Noen av yoghurtene er også av det greske slaget - som vil si at de er mye tjukkere i konsistensen. For at noe skal kunne kalles for gresk yoghurt må det være produsert i Hellas, så derfor støter vi på begreper som gresk type. Dette er tradisjonelt en matyoghurt, som brukes for eksempel i den greske klassikeren tsatsiki, men det er også noen gode dessertyoghurter i denne kategorien.

Smaker de det de lover?

De aller fleste yoghurtene i testen er gode, eller gode nok, på smak. Det mange likevel bommer på er at de ikke smaker det de lover. Spesielt i kombinasjonene - skal noe smake jordbær og lime, forventer vi smak av både jordbær og lime. Det må ikke smake like mye av begge deler, men det bør være mulig å skille ut smakene, uten å måtte lete etter dem.

Slik testet vi:

  • Vi har smakt oss gjennom alle de nye yoghurtene på markedet.
  • I testpanelet er Ben Cox, kjøkkensjef på Mucho Mas, Raden Soemawinata, daglig leder Mucho Mas og Mitchell Bush, kjøkkensjef på Dapper Bistro.
  • Yoghurtene er vurdert etter utseende, duft, konsistens og smak – og hvor godt smaken passer med forventningene fra pakken.
  • Siden dette er en nyhetstest, er testen ikke gjennomført som en blindtest.
  • Yoghurtene er testet i Oslo i uke 10, 2022.

Yoplait: Double 0, bringebærlimonade

Den beste nye yoghurten

Vekt: 4x125 gram

Double 0 har null fett og ikke noe tilsatt sukker. Den dufter kunstig og søtt, og smaken følger opp. Dette smaker skikkelig kunstig! Det er smak av bringebær, men mer som essens enn friskebær. Den er ganske parfymert på smak. Om man ikke visste at det skulle smake bringebærlimonade ville man ikke smakt det. Nei, dette smaker bare av kunstige bringebær.

– Har de tatt bort alt som er godt?

– Får du dette som barn, er det sikkert greit, for det er søtt, men det smaker ikke godt.

Skyr: Luftig tropisk

Den beste nye yoghurten

Vekt: 130 gram

Denne dufter som den skal, av tropisk frukt, primært ananas. Men hva er det på pakka? Snødekte fjell? Selve yoghurtbegeret ser likevel fristende nok ut, men testpanelet synes ikke utseendet på yoghurtmoussen er særlig innbydende. Dette ser mer ut som cottage cheese enn yoghurt. Den har likevel en grei konsistens i munn, om enn litt tørr.

Selv om den dufter godt, smaker den ikke så mye. Det er hovedsakelig ananas, så denne kunne nesten like godt hett ananasyoghurt.

Synnøve: Gresk Gourmetyoghurt, cookies & cream

Den beste nye yoghurten

Vekt: 158 gram

Denne søte dessertyoghurten ser innbydende ut. Testpanelet stusser likevel litt over at den er toppet med de samme små sjokoladefudgeaktige terningene som browniesversjonen. Fargen på toppingen i lokket indikerer også at det skal smake som oreokjeks, men smaken er mer spennende.

Det dufter godt, men noe kunstig. Smaken treffer bedre, det smaker av cookiedough og kjeks, men ikke nødvendigvis den beste versjonen - det oppleves nesten som en lettversjon, noe det for så vidt er. Teksturen er heller ikke superlekker. Her forventer vi oss mer krønsj fra kjeks, i stedet får vi seigere fudglignende biter.

Tine: Junior

Den beste nye yoghurten

Vekt: 90 gram

Det er liten tvil om at hva denne lille klemmeposen inneholder. Det dufter godt av banan, og smaken er tett på: Dette smaker mildt av en søt, moden banan - om enn litt kunstig. Men det er søtt, uten å være for søtt - dette er nok noe barn vil like.

Ingen i testpanelet er direkte i målgruppa for denne, men de er likevel enige om at den leverer på forventningene: En barneyoghurt med smak av banan. Pakka er søt også.

Liberté: Pasjonsfrukt

Den beste nye yoghurten

Vekt: 160 gram

Dette er kanskje den yoghurten som frister mest, ut ifra emballasjen, den ser eksklusiv ut. Den har pasjonsfruktsaus i bunn, toppet med yoghurt, og så rører man rundt selv.

Konsistensen på yoghurten er ordentlig god, den er herlig tjukk og kremet. Pasjonsfruktsausen smaker også godt, men den drukner noe. Den har også et lite forbedringspotensial - testpanelet skulle gjerne sett pasjonsfruktfrø i sausen, og sammen med yoghurten drukner den litt.

Denne yoghurten har en liten pappskje i lokket som man bretter sammen selv - det funker fint, og her slipper du den skjemmende tresmaken.

Tine: Gresk type, Laktosefri

Den beste nye yoghurten

Vekt: 950 gram

Denne yoghurten har konsistens som forventet, tjukk og god når vi rører i den. Smaken er på den milde siden, det er et lite stykke igjen til klassisk gresk yoghurt som gjerne er litt skarpere og mer syrlig.

Munnfølelsen er heller ikke perfekt, den oppleves nesten litt tørr og kornete. Det finnes langt bedre greske eller tyrkiske matyoghurter på markedet, men når det er sagt: Dette er et glimrende alternativ for dem som ikke kan spise laktose. Nå blir det tsatsiki til alle!

Tine: Solbæryoghurt

Den beste nye yoghurten

Vekt: 4 x 150 gram

Denne yoghurten kommer i fire små beger, uten skje. Den har den klassiske yoghurtkonsistensen, litt tynnere og mer rennende enn de fleste i denne testen, og den smaker også nesten litt utvannet.

Solbærsmaken er likevel veldig god, og det er noen hele bær her som gir fin konsistens. Den kommer likevel litt til kort, sammenliknet med den beste solbæryoghurten i testen.

Tine: God Morgen Uten, Bringebær

Den beste nye yoghurten

Vekt: 125 gram

Denne yoghurten kommer på en liten klemmepose, praktisk å ta med seg i veska eller matpakka, men testpanelet stusser likevel litt: Dette ser ut som barnemat!

Selve yoghurten har fin smak av bringebær, som dekker fint over smaken av søtstoff som ofte kan bli litt skjemmende. Det er også hint av vanilje i ettersmaken, selv om det ikke er tilsatt vanilje her. Den er noe kornete i konsistensen, uten at det er nevneverdig sjenerende.

Tine: Jordbær & Lime

Den beste nye yoghurten

Vekt: 850 gram

Denne yoghurten dufter godt av jordbær, og har en fin konsistens. Testpanelet roser at man tydelig kan se biter av bær. Den dufter lett av jordbær, og bærsmaken er heller ikke veldig påtrengende, men god. Det er også fint hint av limeskall - en veldig god kombinasjon.

Testpanelet stusser likevel litt over smaken, gitt at emballasjen hinter om en skikkelig fruktbombe av en yoghurt. Her forventet de seg en skikkelig smaksbombe, men det er det ikke. Dette er imidlertid en herlig frisk og mild yoghurt som smaker godt av både jordbær og lime.

Q: Yoghurt Uten, jordbær og lime

Den beste nye yoghurten

Vekt: 800 gram

Denne yoghurten averterer ikke like sterkt for jordbær- og limesmaken, men til gjengjeld er den langt mer framtredende både i duft og smak. Den har også fine små jordbærfrø.

Den smaker også godt av jordbær, mens limesmaken drukner litt, her kunne de godt vært litt rausere. Konsistensen er noe kornete, kanskje fordi det er en laktosefri variant. Den fine jordbærsmaken gjør denne uansett hakket bedre enn Tines variant.

Pluss også for pakken, som av erfaring gir ekstra god holdbarhet om du ikke spiser mye yoghurt og trenger at den skal vare ekstra lenge.

Synnøve: Greek gourmet yoghurt, triple chocolate brownie

Den beste nye yoghurten

Vekt: 158 gram

Denne dessertyoghurten fanger umiddelbart testpanelets interesse. Her er en yoghurt med små biter av brownies i lokket og enda mindre biter av sjokolade i selve yoghurten. Browniebitene som følger med skuffer noe, de er mer som fudge, og smaker litt som posebrownie med tydelige sukkerkorn.

Teksturen på yoghurten er imidlertid virkelig god. Her er fin syre, og den er godt smaksatt. Men triple chocolate brownie?

– Når jeg ser triple chocolate forventer jeg tre typer sjokolade, hvit, melk og mørk. Denne blir litt mer endimensjonal.

Tine: Nyt, Vanilje og sjokoladecrisp

Den beste nye yoghurten

Vekt: 120 gram

Herlig! Her kan vi se vaniljefrøene! Denne yoghurten dufter godt av vanilje, og har en ordentlig god smak. Yoghurten har fin konsistens, den er fyldig og kremet, og sammen med de små kulene av sjokoladecrisp gir denne nydelige små munnfuller.

Den gode syrlige yoghurtsmaken er også bevart, og den er godt balansert. Dette er søtt, uten å bli for voldsomt. Et godt dessertalternativ.

Tine: Nyt, kokos & sjokoladecrisp

Den beste nye yoghurten

Vekt: 120 gram

Denne yoghurten er en liten gavepakke til dem som er glad i kokossjokolade, og den dufter herlig av både kokos og sjokolade. Yoghurten er noe tynnere i konsistensen enn Nyt vanilje, men med små flak av kokos, som sammen med de sprø sjokoladekulene gir fine teksturforskjeller. En virkelig herlig dessertyoghurt. Litt fyldigere konsistens, og denne hadde luktet på seks øyne på terningen.

Testpanelet stusser likevel litt over konseptet yoghurt med kokossmak:

– Hvorfor ikke lage yoghurt av kokosmelk?

Skyr: Solbær og vanilje

Den beste nye yoghurten

Vekt: 160 gram

Denne dufter kanskje ikke veldig mye, men herlig av solbær, og smaken er enda bedre! Her er mye, deilig solbærsmak, men testpanelet savner den lovede vaniljesmaken som drukner litt. Det er likevel detaljer. For denne yoghurten gir en fyldig og kremet munnfull - testens klart beste!

Sekseren ryker for tam vaniljesmak, men dette er likevel testpanelets klare favoritt. Dette smaker virkelig godt - sånn skal solbæryoghurt smake!

Best i test!

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer