Tannbørste

Den er for hard

Føles tannkjøttet sårt og ømt? Da har du kanskje for hard tannbørste. Det sier fagsjef i den norske tannlegeforeningen.

Har du merket at tannkjøttet føles sårt og ømt? Da kan det hende du bruker for hard tannbørste. Det sier Camilla Hansen Steinum, fagsjef i den norske tannlegeforeningen.
Har du merket at tannkjøttet føles sårt og ømt? Da kan det hende du bruker for hard tannbørste. Det sier Camilla Hansen Steinum, fagsjef i den norske tannlegeforeningen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å pusse tennene hver eneste dag har mye å si for god tannhelse. Men hvilken tannbørste du bruker er også viktig.

- Det er en del av oss som pusser tennene for hardt. Det kan skade tannkjøttet, sier Camilla Hansen Steinum, fagsjef i den norske tannlegeforeningen, til DinSide.

Kan gi skader

Hvis man pusser for hardt eller bruker tannbørste med for hard bust kan tannkjøttet trekke seg opp, og man kan få det vi kaller pusseskader. Da kan man kjenne at tannkjøttet blir vondt og sårt. De vanligste konsekvensene på dette er at tannhalsene blir blottlagt og man kan få problemer med ising.

- Det kan til og med i noen tilfeller - hvis pusseskadene blir alvorlige - være nødvendig å legge fyllinger på tannhalsene.

Vi skal pusse helt ned til tannkjøttet. Derfor anbefaler fagsjefen tannbørster med myk bust. Det kan også være en løsning å bruke elektrisk tannbørste. Mange av dem er laget slik at man ikke kan bruke for mye kraft ved pussing.

- Hvis man mot formodning skulle pusse for hardt vil myk tannbørste gjøre minst mulig skade.

Mange trosser anbefalingene

Anne Gjemdal, kommunikasjonsrådgiver i Orkla, sier at de er godt kjent med tannlegenes anbefaling om å pusse tennene med myk tannbørste.

HUSER UØNSKEDE BAKTERIER: Visste du at tannbørsten din potensielt huser uønskede bakterier? Slik blir du kvitt dem! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Jordan anbefaler ifølge Gjemdal, slik som Steinum tannbørste med myk bust.

- Til tross for anbefalingene, vet vi at mange foretrekker en hardere bust fordi de føler at de ikke får en like effektiv tannpuss med myk bust. Vi tilbyr derfor både soft og medium, så får forbrukerne velge selv.

Jordan har over tid jobbet for at busta på deres tannbørster er blitt mykere. En soft tannbørste på 80-tallet ville ifølge Gjemdal blitt kvalifisert som medium tannbørste i dag.

- Tidligere solgte vi også harde tannbørster, men dette er ikke noe vi tilbyr lenger. I dag er 40 prosent av alle børstene vi selger medium, mens myke utgjør 60 prosent. For øvrig er alle Jordans barnetannbørster myke. Sier Gjemdal, avslutningsvis.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer