Tannbørste

Den er for hard

Føles tannkjøttet sårt og ømt? Da har du kanskje for hard tannbørste. Det sier fagsjef i den norske tannlegeforeningen.

Har du merket at tannkjøttet føles sårt og ømt? Da kan det hende du bruker for hard tannbørste. Det sier Camilla Hansen Steinum, fagsjef i den norske tannlegeforeningen.
Har du merket at tannkjøttet føles sårt og ømt? Da kan det hende du bruker for hard tannbørste. Det sier Camilla Hansen Steinum, fagsjef i den norske tannlegeforeningen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å pusse tennene hver eneste dag har mye å si for god tannhelse. Men hvilken tannbørste du bruker er også viktig.

- Det er en del av oss som pusser tennene for hardt. Det kan skade tannkjøttet, sier Camilla Hansen Steinum, fagsjef i den norske tannlegeforeningen, til DinSide.

Kan gi skader

Hvis man pusser for hardt eller bruker tannbørste med for hard bust kan tannkjøttet trekke seg opp, og man kan få det vi kaller pusseskader. Da kan man kjenne at tannkjøttet blir vondt og sårt. De vanligste konsekvensene på dette er at tannhalsene blir blottlagt og man kan få problemer med ising.

- Det kan til og med i noen tilfeller - hvis pusseskadene blir alvorlige - være nødvendig å legge fyllinger på tannhalsene.

Vi skal pusse helt ned til tannkjøttet. Derfor anbefaler fagsjefen tannbørster med myk bust. Det kan også være en løsning å bruke elektrisk tannbørste. Mange av dem er laget slik at man ikke kan bruke for mye kraft ved pussing.

- Hvis man mot formodning skulle pusse for hardt vil myk tannbørste gjøre minst mulig skade.

Mange trosser anbefalingene

Anne Gjemdal, kommunikasjonsrådgiver i Orkla, sier at de er godt kjent med tannlegenes anbefaling om å pusse tennene med myk tannbørste.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.