Test: Fitbit Versa

Den peneste Fitbit-en til nå

Men ikke kjøp den fordi du vil ha en god smartklokke.

LEKKER: Navnet stusser vi litt på, men Fitbit Versa er kanskje den peneste aktivitetsmåleren fra selskapet til nå. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
LEKKER: Navnet stusser vi litt på, men Fitbit Versa er kanskje den peneste aktivitetsmåleren fra selskapet til nå. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Fitbit Versa ble lansert, ble den proklamert som en billigere Apple Watch-konkurrent. Etter å ha prøvd den, er vi ikke helt sikre på om den sammenligningen holder mål.

Et innlegg delt av Dinside (@dinside_no)

Den ser ganske lik ut, men Fitbit Versa er ikke for deg som vil ha en ordentlig god smartklokke.

Fitbit sikrer seg riktignok litt ved å markedsføre Versa som en «health and fitness smartwatch».

Et ordentlig treningsklokke-alternativ er den heller ikke.

Er du imidlertid på jakt etter noe mer avansert enn et vanlig aktivitetsarmbånd som også kan brukes til trening, kan Versa imidlertid være helt perfekt.

Billigere enn Apple Watch

Til en pris på 2.000 kroner betaler du litt mer enn du gjør for et vanlig aktivitetsarmbånd.

Samtidig koster den for eksempel 1.500 kroner mindre enn Apple Watch.

Nå er som nevnt Apple Watch en bedre smartklokke enn Versa, og i våre øyne ikke et sammenlignbart produkt.

Med Apple Watch får du tilgang på langt flere og bedre apper. Mobilvarslene er også mer gjennomførte. Med Versa kan du eksempel ikke svare på tekstmeldinger på iPhone.

Fitbit Versa kan dog brukes med både iPhone og Android, i motsetning til Apple Watch, som kun kan brukes med iPhone.

Hvis du allikevel bare bruker treningsfunksjonene, kan Versa være et vel så bra alternativ.

SETT DET FØR: Fitbit Versa er ikke prikk lik Apple Watch, men det er ikke mye om å gjøre. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SETT DET FØR: Fitbit Versa er ikke prikk lik Apple Watch, men det er ikke mye om å gjøre. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Eget klokke-operativsystem

Fitbit Versa kjører et eget smartklokke-operativsystem kalt Fitbit OS, som i praksis er operativsystemet brukt i smartklokkene fra Pebble, som Fitbit kjøpte opp i 2016.

TILKOBLINGSPROBLEMER: Får du ikke koblet Versa på trådløsnettet, får du for eksempel ikke installert urskiver, ei heller brukt klokka. Skjermbilde: Dinside
TILKOBLINGSPROBLEMER: Får du ikke koblet Versa på trådløsnettet, får du for eksempel ikke installert urskiver, ei heller brukt klokka. Skjermbilde: Dinside Vis mer

Det er for så vidt enkelt å bruke, men vi opplever oppsettet som noe trøblete (og vi har prøvd flere ganger, så det er ikke bare en enkelthendelse).

For det første må man koble klokka til Wi-Fi for å sette den ordentlig opp. Dette for å laste ned en oppdatering, og uten denne får man ikke brukt klokka. Du får for eksempel ikke lastet ned noen «clock faces» (se skjermbilde)

Vi hadde store problemer med å koble til trådløsnettet på kontoret vårt på Hasle i Oslo, og det var først hjemmefra at vi fikk det til.

For det andre hadde Fitbit serverproblemer da vi opprinnelig begynte å teste Versa. Da fikk vi hverken oppdatert, installert urskiver eller apper.

Det tok et par dager før serveren var oppe å gå igjen. Vi er skeptisk til at så viktige funksjoner er avhengig av Fitbits servere for å fungere.

Når vi endelig hadde fått satt opp, gikk imidlertid alt smertefritt. Klokka er relativt enkel å bruke.

Mangler innebygd GPS

Når det kommer til å bruke Fitbit Versa til trening er den store ulempen at den ikke har innebygd GPS, så du må ha med mobilen om du ønsker å registrere hvor du løper.

FIN SKJERM: Versa har en fin, kvadratisk fargeskjerm som er lett å se, selv i sollys. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FIN SKJERM: Versa har en fin, kvadratisk fargeskjerm som er lett å se, selv i sollys. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Du kan koble til trådløse hodetelefoner og høre på musikk fra klokka, men du kan i skrivende stund kun velge mellom å laste opp egne musikkfiler eller bruke strømmetjenesten Deezer. Så enten er det et utdatert alternativ eller et alternativ som nordmenn flest ikke bruker.

Løsningen? Du må allikevel ha med mobilen om du vil høre på musikk når du løper.

Tåler vann

Som seg hør og bør har Fitbit Versa pulsmåler, og du kan til og med svømme med den. Å slippe å ta av klokka når man dusjer er også ganske kjekt.

Batteritiden er 4-5 dager, avhengig av hvor mye vi bruker treningsfunksjonene. Den registrerer selvsagt søvn, så da kan du ha den på flere dager i strekk.

En liten merksnodighet relatert til søvn: Du kan sette opp alarm på Versa for å bli vekt om morgenen, men du må manuelt skru den av. Klokka «skjønner» ikke når du faktisk har stått opp.

Fikk utslett

RØDT UTSLETT: Slik så det ut på armen etter kort tids bruk av Fitbit Versa. Hvis jeg skal fortsette å bruke klokka, må jeg kjøpe en annen type reim. Foto: Kirsti Østvang
RØDT UTSLETT: Slik så det ut på armen etter kort tids bruk av Fitbit Versa. Hvis jeg skal fortsette å bruke klokka, må jeg kjøpe en annen type reim. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

For vår del har det vært problematisk at vi kan bruke klokka såpass lenge av gangen. Det medfølgende armbåndet er av plast, og det i kombinasjon med svett og våt hud har gitt undertegnede utslett.

Dette er ikke et uvanlig fenomen med aktivitetsarmbånd, ei heller Fitbit.

Jeg har opplevd det samme med andre aktivitetsmålere med plastreim. Løsningen for meg har vært å bruke en reim i et annet materiale som puster bedre.

Fitbit Versa kommer i en spesialutgave med en vevd klokkereim, men denne koster 300 kroner mer.

Håpløst å bytte reim

Å bytte reim på Fitbit Versa er for øvrig en frustrerende affære. Apple har gjort det usedvanlig enkelt på sine klokker med en magnetbasert festeanordning.

Fitbit har også en proprietær løsning på Versa, hvor du må dra ut en liten pinne på én av sidene. Men det må være i én spesiell vinkel. Og hold pusten. Har du store fingre, kan det være vanskelig å få til.

TUNGVINT: Klokkereima tas av ved at du drar i de små dimpene du ser på bildet. Men det er lettere sagt enn gjort. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
TUNGVINT: Klokkereima tas av ved at du drar i de små dimpene du ser på bildet. Men det er lettere sagt enn gjort. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Vi er heller ikke fan av ladedokken som følger med.

Vi er vant til at denne typen produkter kommer med en dedikert løsning, men her må vi i tillegg montere den nedi et litt klumpete feste, i stedet for at vi bare kan legge den på en liten plate.

Mange funksjoner

Når det kommer til trening har Fitbit Versa som nevnt mange funksjoner. Her er det automatisk treningsregistrering, kjekt når vi går turer som ikke er lange nok til at vi ønsker å registrere dem manuelt eller i tilfelle man glemmer å starte en treningsøkt.

Med Versa kan du også registrere en rekke forskjellige treningsformer, både ute- og innendørs. Løping, sykling, tredemølle, styrketrening og så videre.

TAR PULSEN: Versa kan fortelle deg hvilken pulssone du ligger i når du løper. Men den måler også pulsen din gjennom hele dagen, og forteller deg også hva gjennomsnitts hvilepuls er. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
TAR PULSEN: Versa kan fortelle deg hvilken pulssone du ligger i når du løper. Men den måler også pulsen din gjennom hele dagen, og forteller deg også hva gjennomsnitts hvilepuls er. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Den er dog ikke like bra som en dedikert treningsklokke.

For eksempel kunne vi ønske at vi fikk opp mer statistikk på skjermen når vi løper. Jeg skulle likt å se hastighet samtidig med både avstand og puls, i stedet for at jeg må trykke på skjermen for å veksle mellom dem.

Ved for eksempel intervalltrening oppdateres ikke pulsen alltid like raskt. Kanskje ikke så farlig for hobbymosjonisten, men for treningsentusiaster kan dette være alfa omega.

Skjermen er dessuten bare på når vi løfter armen. Det er ikke alltid den reagerer, så det hender vi må gjøre bevegelsen flere ganger.

På klokka finnes det en kjekk skjerm kalt «Fitbit Today» (du sveiper opp på skjermen for å hente den frem) hvor du får kjapp oversikt over daglig statistikk og fremgang, siste treningsøkter og så videre. Denne liker vi godt.

«Fitbit Coach» er en slags personlig trener på håndleddet, hvor du kan gjennomføre for eksempel ti minutters magetrening med ulike øvelser, hvor klokka vibrerer og varsler deg når du skal starte og stoppe og så videre. Nyttig for oss som ikke har full oversikt over ulike treningsøvelser og som trenger litt hjelp for å få gjennomført den type treningsøkt.

Versa har også en bevegelsespåminner som varsler deg om at du må røre på deg om du ikke har gått 250 skritt innen det er ti minutter igjen av en time.

Innholdsrik app

I Fitbit-appen kan du nå samle det meste av informasjon relatert til din daglige aktivitet og helse. Man får dessuten innsikt i dataene, og kan se både gjennomsnitt, hvordan man ligger an i forhold til andre i sin alder og så videre.

SE HVOR DU HAR LØPT: Du må altså ha med mobilen om du vil registrere løpeturen din på et kart. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SE HVOR DU HAR LØPT: Du må altså ha med mobilen om du vil registrere løpeturen din på et kart. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Du kan også registrere mat, for å kunne se hvor mye du forbruker i forhold til hvor mye du forbrenner. Fitbit har imidlertid ingen norsk mat-database, så den er i praksis ubrukelig for oss her til lands.

Nylig fikk Fitbit-appen også en såkalt kvinnehelse-funksjon hvor du blant annet skal kunne loggføre menstruasjon, se når du er fruktbar og lignende. Det finnes egne, og bedre apper for sånt, men om du vil ha samlet alt på ett sted, kommer det sikkert godt med.

10 DAGER TIL MENSEN: Med Fitbits nye kvinnehelse-funksjon kan du se på klokka når du kommer til å få mensen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
10 DAGER TIL MENSEN: Med Fitbits nye kvinnehelse-funksjon kan du se på klokka når du kommer til å få mensen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Fitbit-appen kan synkronisere opp mot tredjepartstjenester, men bruker vi Versa til løping, får vi for eksempel ikke med kartinfo over i Runkeeper. Fitbit har også valgt å ikke støtte synkronisering Apple Helse, noe som er kjedelig for den som samler data fra flere helserelaterte apper her.

Konklusjon

Fitbit Versa har både mangler og irritasjoner, men vi liker den likevel veldig godt, særlig på grunn av det pene utseendet og den store, lettleste skjermen.

Det er mye enklere å se sin helseinformasjon på Versa enn et vanlig Fitbit-armbånd.

Her får vi dessuten det meste av de helse- og treningsrelaterte funksjonene vi bruker i Apple Watch til en lavere pris.

Versa er dog ingen fullverdig smartklokke, selv om Fitbit hevder det.

Det finnes dessuten bedre treningsklokker til samme pris.

Det du får med Fitbit, som de fleste andre produsentene mangler, er imidlertid en god og brukervennlig app med masse funskjonalitet.

Med et Fitbit-produkt er også sannsynligheten høy for at du kjenner noen andre som også bruker det, og som du kan måle deg opp mot i de sosiale funksjonene i appen.

Om du bare er ute etter et vanlig aktivitetsarmbånd, kan kanskje den litt enklere Fitbit Alta HR holdt i massevis. Da får du dog ikke den store skjermen med på kjøpet, ei heller ordentlige treningsfunksjoner.

Testresultat

Fitbit Versa

Pen og funksjonsrik, men ikke akkurat smart

Pen design, fin skjerm, relativt enkel å bruke, mange funksjoner, brukervennlig app med sosiale funksjoner, vanntett, ganske god batteritid

Litt tungvint oppsett, vanskelig å bytte reim, mangler innebygd GPS, begrenset som smartklokke

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer