Den viktige forskjellen

Enhetlige skilter skal gjøre det lettere for deg og meg å ferdes i naturen.

DEN VIKTIGE FORSKJELLEN: Symbolet til venstre viser merking av skiløype med graderingen SORT, altså med vanskelighetsgrad EKSPERT. Symbolet til høyre viser ganske enkelt til en skiløype som ikke er gradert, altså ikke kjent vanskelighetsgrad. Foto: DNT/MERKEHÅNDBOKA
DEN VIKTIGE FORSKJELLEN: Symbolet til venstre viser merking av skiløype med graderingen SORT, altså med vanskelighetsgrad EKSPERT. Symbolet til høyre viser ganske enkelt til en skiløype som ikke er gradert, altså ikke kjent vanskelighetsgrad. Foto: DNT/MERKEHÅNDBOKA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvor kan du gå, sykle eller padle? Hvilken rute bør du velge, er det langt til et rastested, og er det egentlig en rundtur? Eller må du snu halvveis eller kommer du fram til en turisthytte?

Dette og mye mer skal det bli enklere å finne ut av, når det nå innføres en felles merkesystem i Norge. Det er laget en mal for hvordan skilt og merker skal se ut, og hva de betyr.

Slik skal det bli lettere for deg og meg å komme oss ut i naturen, om det er til fjells, i skogen, langs kysten, i nord, sør, øst eller vest.

- Det skal bli veldig mye lettere å komme seg ut på tur, og det skal bli lettere for turister som kommer til Norge, når vi nå også innfører det internasjonale systemet for gradering av rutene, sier Anne Mari Aamelfot Hjelle, assisterende generalsekretær i DNT til DinSide.

Det er klart du må spise på tur: Hva med et toastjern for bål, en primus-brødrister, eller ganske enkelt rett i koppen?


Samarbeid på tvers

Merking av stier og løyper og turområder er ikke noe nytt i norsk sammenheng: Ifølge Hjelle i DNT, kom den første vardeinstruksen allerede i 1909.

Det som har vært utfordringen for turfolk, har selvsagt vært at det har vært litt ymse med skiltingen, både i utbredelse og i utforming. Ifølge en undersøkelse fra Innovasjon Norge, etterlyser også turistene bedre skilting når de bruker naturen på ferien i Norge.

Merk også de brune skiltene som viser severdigheter langs bilveien.

Det er DNT som sammen med Friluftsrådenes Landsforbund (FL), Innovativ Fjellturisme og Innovasjon Norge har utviklet en ny merkehåndbok med et helhetlig system for alle som tilrettelegger for naturvennlig ferdsel for vandring, skigåing, sykling og ferdsel på vann.

Pass på isen: Vet du når isen er trygg?

Dette skal sikre at folk finner frem i den norske naturen.

- Målet er at alle som bruker naturen skal møte på likt system for merking og tilrettelegging uansett hvor i Norge de beveger seg. Når folk kjenner igjen skiltene og systemet gjør vi det enklere for folk å få gode naturopplevelser, sier Nils Øveraas, generalsekretær i DNT.

De aller letteste tursekkene?

Tryggere på tur

- Det har også tidligere blitt brukt symboler, men alle har hatt forskjellige typer symboler. Nå er de laget mer moderne, slik at de også kan brukes på nett og i publikasjoner. De gamle symbolene var for detaljerte til at de egnet seg til dette, forteller Hjelle til DinSide.

Det er Kartverket som har laget symbolene, i samarbeide med redaksjonen for Merkehåndboka.

Slik er løypene gradert etter vanskelighetsgrad, fra enkel til ekspert. Foto: DNT/MERKEHÅNDBOKA
Slik er løypene gradert etter vanskelighetsgrad, fra enkel til ekspert. Foto: DNT/MERKEHÅNDBOKA Vis mer


Samtidig med at selve symbolene blir enklere, innføres også fargegradering av turområdene i utstrakt grad.

Dette er noe som er kjent også fra andre land, og som også foreningen Innovativ Fjellturisme utviklet for bruk i Norge i 2006 - med utgangspunkt i internasjonale standarder.

Når dette nå tas inn som en del av merkesystemet, betyr det at du vil kunne støte på dette enda flere steder enn tidligere.

Merk at det ikke er et krav om gradering: Aktivitetene kan også merkes med skilt som ikke graderer ut fra vanskelighetsgrad.

Fargegraderingene

Graderingen følger en fargeskala mange kjenner igjen fra alpinløypene. Den går fra grønt (enkel) via blått (middels) og rødt (krevende) til svart (ekspert). Dette gjelder for løyper for turgåing, skigåing, tursykling, terrengsykling og utforsykling. En ugradert løype vises med svart figur på hvit bakgrunn:

Forskjellen: Terrengsykling for eksperten (til venstre) og ugradert løype (til høyre). Foto: DNT/MERKEHÅNDBOKA
Forskjellen: Terrengsykling for eksperten (til venstre) og ugradert løype (til høyre). Foto: DNT/MERKEHÅNDBOKA Vis mer


Vintersykkel for første gang? Alt du bør vite om piggdekk til sykkelen

Fargegraderingen kan hjelpe deg til å velge riktig løype ut i fra dine fysiske forutsetninger. Slik ligger det også til rette for tryggere ferdsel.

Merking eller ei: Du har vel med deg kart og kompass? Her kan du friske opp kart- og kompass-kunnskapene

Som bakgrunn for graderingen ligger forhold som høydemeter, underlag, tekniske
utfordringer, lengde etc.

Du kan lese mer om graderinger og hva de betyr for de ulike aktivitetene, i Merkehåndboka.

Viser vei i norsk natur: Fra venstre Per-Arne Tuftin (Innovasjon Norge), Nils Øverås (Den Norske Turistforening), Morten Dånes (Friluftrådenes Landsforbund) og Knut Koren (Innovativ Fjellturisme). Foto: SINDRE THORESEN LØNNES
Viser vei i norsk natur: Fra venstre Per-Arne Tuftin (Innovasjon Norge), Nils Øverås (Den Norske Turistforening), Morten Dånes (Friluftrådenes Landsforbund) og Knut Koren (Innovativ Fjellturisme). Foto: SINDRE THORESEN LØNNES Vis mer


Starter nå

Alle organisasjonene som driver med merking av turområder, vil nå kurses i hvordan dette skal gjøres riktig. Hjelle sier til DinSide at merkingen vil starte opp i sommer.

- Det er mange som kommer til å bli satt opp i sommer. I løpet av de tre årene vi har prosjektfinansiering for, vil man se en stor forskjell, sier Hjelle.

- Det er ikke slik at vi kaster gamle skilt, men de nye vil komme på mange nye stier som ikke er merket tidligere, sier hun.

Og så vil selvsagt gamle skilt bli byttet med disse nye ved behov.

Les også: Her kan du sjekke snø- og løypeforholdene FØR du reiser på skitur

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer