Når snur sola?

Denne datoen snur sola i 2021

Og normalt sett er det varmest etter denne datoen.

SNART BLIR DØGNET KORTERE: 21. juni er det sommersolverv, og etter det blir blir det tidligere mørkt på kvelden. Foto: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Vi skriver juni måned, og dagene blir lengre og lengre for hver dag - enn så lenge:

Lurer du på når sola snur og det igjen blir kortere dager, bør du lese videre.

Når snur sola?

Vi sier gjerne at sola «snur» en gang i desember og en gang i juni. Dette heter sommersolverv, og er årets lengste dag, nærmere bestemt da sola står høyest på himmelen, ifølge statsmeteorolog Julie Solsvik Vågane i Meteorologisk Institutt.

- I år faller sommersolverv på mandag 21. juni, sier hun videre.

Altså vil det igjen bli kortere dager fra 22. juni i år.

Ifølge Store norske leksikon er sommersolverv definert som det tidspunktet på året da jordens akse heller sterkest mot sola. Dette skjer mellom 20. og 22. juni på den nordlige halvkule.

Er det varmest før eller etter at sola snur?

Selv om dagene igjen blir gradvis kortere etter sommersolverv, vil det være varmest etter denne datoen, ifølge statsmeteorolog Gunnar Livik.

- Årsaken til det er at det tar tid å varme opp havet. Omlag 70 prosent av jorda er dekket med vann, og vann har veldig høy varmekapasitet. Det betyr at det krever mye energi, for eksempel fra solen, for å varme opp vann. Mye av solenergien på våren og forsommeren går med til å tine opp jorda vår etter vinteren, altså smelte is og varme opp hav, forklarer Livik.

- Dermed vil ikke de høyeste temperaturene være i juni, men heller i juli og august, sier Livik.

Background map overlay
Legg til ditt favorittsted Kartside

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer