Delfiakake, erstatning:

- Denne kaka er død

Først forsvant Per-kjeksene, så Freias gelétopper. Hva blir det neste?

Julas mektigste: Delfiakake er en tung klassisker, her ser du den klassiske varianten. Video: Lisbeth Michelsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var tilnærmet krisestemning da Orkla bestemte seg for å legge ned produksjonen av Per-kjeks. De siste pakkene ble lagt ut på finn.no for mer enn tusen kroner, før hysteriet la seg da alle skjønte at Marie-kjeks smaker det samme, de har bare en annen form.

SLUTT: Freia gelétopper finnes ikke lenger i butikk. Foto: Produsenten
SLUTT: Freia gelétopper finnes ikke lenger i butikk. Foto: Produsenten Vis mer

Nå er også en annen delfiakakeklassiker forsvunnet fra butikk: Freia gelétopper. Det er ikke helt slutt på gelétopper, Dr. Oetker har blant annet en variant, men disse har en litt annen konsistens, og blir ikke tatt imot med åpne armer av delfiakakepuristene.

Vår kollega fant en pakke Freia gelétopper på Finn, men 1499 kroner for en pose sukkertøy som gikk ut på dato sommeren 2020, er for de aller mest spesielt interesserte. Men hva med resten av oss?

- Denne kaka er død. Og jeg mistenker hvem som står bak, sier Christopher Sjuve, tidligere matansvarlig i Dagbladet.

Se Sjuve lage klassisk delfiakake, med Per-kjeks og Freia gelétopper, i videoen øverst i artikkelen.

- Helsemyndighetene har brukt sin lobbymakt. Først mobbet de ut Per. Han jobba på gulvet. Nå har de tatt toppene også.

- Hva skal vi gjøre nå?

- Nå får seigmenn og -damer ta jobben. Og vi må velge kjeks som ikke passer i formen. Sannsynligvis utenlandske, sier Sjuve, og avslutter:

- Anti-delfia-syndikatet slår til igjen.

Vurderer alltid sortimentet

- Freia Gelétopper gikk ut av sortimentet vårt høsten 2022, og er ikke lenger i butikk. Det var dessverre for få som laget delfiakake, så etterspørselen var lav, skriver Mannaïc Mathelier, markedssjef for sjokolade i Freia, i en e-post til DinSide.

Han viser til at det finnes liknende produkter på markedet som kan brukes.

- Vi kan nok ikke love at Freia Gelétopper kommer tilbake, men vi vurderer alltid sortimentet vårt. For eksempel relanserte vi i høst Boble etter sju år ute av produksjon, og det har blitt tidenes lansering for oss.

Tips: Har du ikke blitt godvenner med Marie-kjeksene, kan vi anbefale Ritz-kjeks. De salte gjør seg ekstra godt i den søte kaka.

Pizzatrikset under lar seg også overføre til plassering av runde kjeks i delfiakaka, slik at alle kakebitene har kjeks i seg.

LØSER FLOKEN: Er du frustrert over at det ikke er plass til to pizzaer i ovnen på samme tid? Det er det jo! Embla viser deg pizza-trikset du må kunne til julen. Programleder: Embla Hjort-Larsen, Video: Dennis A. Hagbru og Håvard Bjørnerem Vis mer

Alternativer

Det finnes også andre alternativer, om du vil gå litt utenfor boksen.

Vi ble umiddelbart inspirert da vi så den britiske kokken Ottolenghis Instagram-story av en sjokoladeplateterrine signert Milli Taylor, som leder Ottolenghis testkjøkken. Her er rett og slett de klassiske Per-kjeksene byttet ut med ulike sjokoladeplater. Og selve kaka er vel mer sjokoladeganache enn delfiakake, men det er detaljer.

Og vi tror ikke det er siste gang vi får se en slik kake.

Du kan også la deg inspirere av denne speculoos-kaka, der speculoos-kjeks er knust, men ellers kan det minne om en delfiakake. Speculoos-kjeks er ikke fryktelig langt fra pepperkaker smaksmessig, så hvorfor ikke bruke noen gamle pepperkaker?

Ta resten av det som ble igjen av de tørre kjøpekakene fra juleavslutningen på jobb, knus dem lett, og fyll på med delfiarøren.

Matjournalist Aase Dotterud viser til en dansk versjon av speculoos-kaka, der knuste kjeks røres inn i kakedeigen.

- Her er det jo egentlig bare fantasien som setter grenser. Hva synes du er godt?