French taco:

Denne tar av

Den nye tacovarianten har pommes frites i - ikke til - tacoen.

FRENCH TACO: Taco, tortilla, kjøtt, ostesaus, dressing og pommes frites smaker akkurat så guilty pleasure som det ser ut. Foto: Elisabeth Dalseg
FRENCH TACO: Taco, tortilla, kjøtt, ostesaus, dressing og pommes frites smaker akkurat så guilty pleasure som det ser ut. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ikke et vondt ord om birria tacos, men den meksikanske viraltacoen har fått en sterk utfordrer. Nå er det den franske gatekjøkkenvarianten av tacos, «french tacos», som fyller tiktokfeeden vår. Det er kanskje ikke så rart.

For om ikke kombinasjonen tacokjøtt, ostesaus og dressing i en tortilla er nok, så fant noen glupske, franske hoder på å legge pommes frites i tacoen.

Ikke helt ulikt hva flere franske gatekjøkken har gjort med kebab og pølser i alle år, for hvorfor ha pommes frites til når man kan ha det i?

Kjøtt, salt, fett, ost - og et herlig lite utvalg av mer eller mindre sterke sauser, og de grønnsakene du måtte ønske, pakket inn i en tacolefse som er grillet i en smørbrødgrill.

Fire restauranter på to år

- Nordmenn er ikke så flinke til å prøve nye ting. Det er pizza, kebab og burger som gjelder. Men jeg tenkte at det var på tide med noe nytt, sier Abdelhak Haddad til DinSide.

Sammen med kone og businesspartner Chanez Choubane smakte han french tacos første gang i Nice i 2020, og bestemte seg for at dette var noe han ville satse på.

PIONERER: Abdelhak Haddad og Chanez Choubane har tatt franske tacos til Norge. Foto: Elisabeth Dalseg
PIONERER: Abdelhak Haddad og Chanez Choubane har tatt franske tacos til Norge. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Våren 2021 åpnet den første French tacos & burgers avenue på Nesttun senter i Bergen, og et drøyt halvår seinere åpnet de en ny filial i Bergen Sentrum.

Bergenserne har trykket den nye tacoen til sitt bryst, og i år har de åpnet to filialer i Oslo, en på Frogner og en på Grünerløkka. Og da tiktoker Malin Paulsen laget sin versjon på seinsommeren tok det helt av.

- Om du ikke har smakt det før, har du gått glipp av noe (...) det er faktisk noe av det beste jeg har smakt!

FYLT MED POMMES FRITES: Franskenn elsker sine pommes frites, og har dem like gjerne i maten som til maten. Foto: Shutterstock / NTB
FYLT MED POMMES FRITES: Franskenn elsker sine pommes frites, og har dem like gjerne i maten som til maten. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer

Det skadet heller ikke at influenser Oskar Westerlin kalte tacoen deres «noe av det bedre jeg har smakt» i en episode av Skjessen på Snap. Du skjønner hvor landet ligger.

Selv om han bruker logoen til konkurrent L'Tacos i oppsummeringen er det altså French Tacos på Frogner han har spist på.

Prøv Gladkokkens variant

Den mest populære internasjonale tiktoken om french tacos har blitt sett mer enn fem millioner ganger, mens Malin Paulsens er sett mer enn 350 000 ganger.

- Hun rotet det litt til da, med å bruke bechamelsaus med ost i, vår ostesaus er uten mel, sier Haddad.

Gladkokken Jan Henrik Syversen har også lagt ut en video der han lager french tacos, der ostesausen minner mer om den french tacos har i sine tacos.

Haddad har fagbrev som kokk, og har jobbet i bransjen i mer enn 20 år, og lager nesten alle sausene fra bunn, hver dag.

@gladkokk1 Matkurs - French Tacos 🔥😍 Streetfood som siste tiden har blitt ekstremt populær!! Advarsel ‼️ Dette er farlig godt 😋 #gladkokken #matkurs #frenchtacos #frenchtaco #streetfood #taco #chef #hjemmelaget #mat ♬ original sound - Gladkokk1

Og det er nettopp sausene som gjør tacoen. Mest populær er l'Algerienne, en majonesbasert dressing, med fersk koriander, sitron, spisskummen, tomatpuré, løk og harissa.

- Det er denne som er mest populær i Frankrike, og mest populær hos oss.

Pommes fritesen, derimot, er fra Findus, og er krydret med Hoff pommes frites-krydder.

Hva smaker det?

Hos Haddad og Choubane kan du velge mellom seks signaturtacos, eller bygge din egen. Felles for alle er pommes frites og ostesausen, men du kan velge mellom ulike typer kjøtt, sauser og grønnsaker.

Signaturtacoene ser ut som noe tatt ut av en ellevill fråtsevideo. En av dem, «le chef», er fylt med panerte kyllingfileter, kjøttdeig, honning og sennepsdressing, algeriennedressing, karamellisert løk, ostesaus og pommes frites, gratinert med mozzarella og skinke. (Puh!)

Det er likevel ikke bare kaloribomber, det er også sunnere varianter på menyen, som «7 fjell», med kyllingfilet, nachos, honning og sennepsdressing, salat og en fersk pico de gallo.

Det er utrolig irriterende når man ikke får opp lokk fordi de sitter for godt. Men med et enkelt redskap åpner du det på et blunk. Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Programleder: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Vi har prøvesmakt tacoen, og må innrømme at vi hadde et par reservasjoner, den største er kanskje: Blir ikke pommes fritesen veldig myk? Noe av det beste med pommes frites er jo at de er sprø utenpå og myke og gode inni.

Det stemmer. Men det gjør ikke noe. For siden tacoen grilles i en smørbrødgrill, blir tortillaen ganske sprø og fin. Og skulle du savne et sprøtt element, kan du be om å få nachos inni også.

Pommes fritesen blir nesten som potetmos, og så er det ostesausen. Er du blant dem som savner ostedippen fra Santa Maria, er ikke dette bare en god erstatning, men et mye bedre alternativ. Dessverre selges den ikke for seg selv, så du kan ta med, men du kan bestille pommes frites med ostesaus ved siden av.

French tacos & Burgers avenue er ikke de eneste som serverer franske tacos i Norge. L'Tacos holder til på Triaden storsenter på Lørenskog.

Flere filialer av French Tacos & burgers avenue blir det nok ikke med det første, ekteparet pendler foreløpig mellom Oslo og Bergen, og har mer enn nok å holde fingrene i. Men er det langt å dra, kan du jo prøve Gladkokkens oppskrift og lage hjemme?

Mer om