Leppepomade

Derfor blir du hekta

Vi har spurt ekspertene.

HEKTA: Derfor blir du hekta på denne. Foto: Shutterstock/NTB
HEKTA: Derfor blir du hekta på denne. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere brukere føler seg avhengig av leppepomade. Ifølge ekspertene skyldes det en blanding av feil ingredienser, og brukernes smørevaner.

– Du blir vane-avhengig sier Provisorfarmasøyt i Apotek 1, Lisa Rødsjø til DinSide.

Leppepomade eller leppesalve, er et voksliknende stoff som påføres lokalt på leppene for å fukte og lindre sprukne eller tørre lepper. Det finnes uendelig forskjellige typer, fasonger og blandinger av ingredienser. Ikke alle like gode.

Flere brukere rapporterer til DinSide at de nærmest ikke klarer forlate huset uten leppesmøring.

En vanesak

Rødsjø sier til DinSide at vi bruker produktet av ulike årsaker. Det kan være alt fra medisinske årsaker, til hvilken årstid vi er i. Nå på vinteren får vi tørrere inne og uteklima, som betyr hyppigere smøring, for mange.

– Med tørr hud kommer tørre lepper og da føler vi oss bedre når vi får litt fuktighet. Dessverre er det mange leppepomader som inneholder feil ingredienser.

Både gode og dårlige

Hudlege Miray Al-Mustafa ved A-Medi Spesialistklinikk, sier at vi her burde se etter alle de tre hovedgruppene av ingredienser vi bruker i fuktighetskremer generelt.

– Mykgjørende og fuktighetsgivende ingredienser, samt okklusive ingredienser som hindrer vanntap fra leppene og legger seg som et beskyttende lag på huden, er bra.

Squalane, ceramider, petrolatum, glycerin, vitamin E, hyaluronsyre er viktige ingredienser å se etter, ifølge hudlegen.

– Gode ingredienser er ting som gir fukt. Dårlige ingredienser, er ingredienser som irriterer eller tørker ut leppene og huden, sier Rødsjø til DinSide

SETTER SINNET I KOK: Hailey Bieber setter sinnet i kok hos flere etter at hun delte denne videoen på Tiktok. Video: Tiktok. Reporter: Maja Walberg Klev Vis mer

Dette gjør det verre

Hudlegen nevner ingredienser som mentol og alkohol, samt ingredienser som er tilsatt for at det skal smake bedre, som peppermynte og eukalyptus. Vann er heller ikke å trakte etter.

– Slike ingredienser kan gjøre at leppepomaden virker mot sin hensikt og vil heller tørke ut leppene. Dette fører til at man merker behov for å smøre hyppigere, sier hudlegen.

Bruk av eget spytt til å fukte leppene vil også gjøre vondt verre, og mange gjør det ubevisst.

– Spyttet inneholder enzymer som er ment til å bryte ned mat, og hvis denne stadig blir smurt på leppene, kan det bryte ned hudbarrieren og føre til irriterte og såre lepper. Faktisk kan det også føre til et eksematøst utslett som heter «lip licker’s dermatitts». sier Al-Mustafa.

Velg fett, ikke vann

Det finnes imidlertid gode produkter med parfymer og alkohol, men her er det viktigere at det er høyt innhold av fett og ikke vann. Vann fordamper lettere og «effekten» av leppepomaden vil derfor raskere gå bort og at man dermed må smøre oftere igjen påpeker Rødsjø.

Avkrefter myte

Farmasøyten avkrefter myten om at leppene mister evnen til å holde på fukt, eller at vi blir direkte avhengig av leppeproduktet. Hun slår fast at det ikke er leppene som blir dårligere til å holde på fukt, men at den eventuelle tørrheten skyldes allergener som gir tørrhet og irritasjon.

– Hvis du slutter med leppepomade, vil leppene fint klare å reparere seg selv. Den tørre følelsen skyldes kontrasten fra «vanlige» lepper, til smurte lepper, samt ingredienser en kanskje reagerer på. Du får en følelse av at leppene ikke fukter seg selv lenger, men det du kjenner er kontrasten under overgangen til å slutte.

Avhengig av ritualet

VINTER: At det er vinter, kaldt og kanskje snø ute er ikke et problem om du syns klesstativet tar mye plass innendørs og helst vil plassere det ute. Video: Berit B. Njarga. Vis mer

Mange brukere bruker gjerne leppepomade under stressende situasjoner, før eller etter en har spist, før de legger seg, og når de står opp. Dette bidrar igjen til at du smører deg oftere. Ifølge Rødsjø.

– Derfor føler du deg hekta. Vi blir egentlig ikke avhengig av leppepomade. Vi blir vane-avhengig.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer