Coronaviruset

Derfor bør du vaske ALL frukt og grønt

Du bør vaske all frukt og grønt, også de med skall du ikke skal spise.

VASK ALT: Ja, du bør vaske alt av frukt og grønt - og det bør du gjøre alltid, ikke kun nå med corona-situasjonen. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
VASK ALT: Ja, du bør vaske alt av frukt og grønt - og det bør du gjøre alltid, ikke kun nå med corona-situasjonen. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Matbutikkene har iverksatt ulike tiltak for å forhindre spredning av smitte i butikkene. Seinest i går kunne vi fortelle om de nye avstandsmerkene som i disse dager rulles ut i norske matbutikker. Og dagligvarekjedene stopper midlertidig salget av godteri og nøtter i løsvekt.

Vi oppfordres til å tenke renhold på både mobiler og overflater hjemme og ute - og ifølge ekspertene kan viruset overleve på overflater i dagesvis.

Så hva med det som ligger for plukking i frukt- og grøntavdelingen?

Bør vi også vaske frukt, grønnsaker, bær og annet fra grønnsaksbutikken?

- Vask alt, alltid

- Det er en god regel å vaske frukt og grønnsaker før vi spiser dem, fordi de kan ha med seg ulike bakteriefloraer. Det er ikke noe som tyder på at de bærer med seg viruset, sier Gerd S. Byermoen, kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt, til Dinside.

- Vi anbefaler ikke å begrense inntaket av frukt, bær, grønnsaker og poteter, men som alltid bør råvarene vaskes godt før de spises, understreker hun.

Byermoen bemerker at det er mye usikkerhet rundt oss i disse dager, at alt rundt coronaviruset er veldig nytt - og at det fortløpende forskes på hvordan det smitter.

- Men så langt er det ingenting som tyder på at det smitter via mat og drikke, sier hun.

Dette bekreftes også av Folkehelseinstituttet og Mattilsynet:

- Smitte via matvarer uten emballasje, for eksempel smågodt, bakevarer, frukt og grønt, er lite sannsynlig, siden coronaviruset må ned i luftveiene for å gi sykdom. Det er derfor større sannsynlighet for smitte ved at man står tett i kø, sier Karina Kaupang, direktør avdeling mat i Mattilsynet, til Dinside.

- Frisk frukt og grønt, spesielt det som vi importerer fra utlandet, kan inneholde bakterier, parasitter og virus som gir oppkast og diaré. Du bør derfor alltid skylle frukt, bær og grønnsaker grundig før du spiser dem. Noen importerte produkter bør også varmebehandles før de spises, sier hun videre.

Smitte fra mat, vann og dyr

«Det er på nåværende tidspunkt ingen kjente tilfeller av smitte via kontaminert mat, importert mat, vann eller dyr. Det er ut fra dagens kunnskap om smittsomheten til koronavirus ansett som lite sannsynlig at smitte fra mat og vann kan forekomme.» (Kilde: Folkehelseinstituttets råd og informasjon til befolkningen om coronavirus)

Mattilsynet understreker også at du oppfordres til å kun ta på de varene du skal kjøpe:

- Vi oppfordrer til at du som kunde kun tar på de varene du skal kjøpe, som en ekstra forholdsregel.

Dette er også et av rådene i de nye nasjonale rådene for varehandelen som ble lansert tirsdag.

Slik vasker du frukt og grønt

Hvordan bør du så gå fram, for å rengjøre frukt og grønt fra butikken?

- Skyll i kaldt rennende vann og tørk av med et rent papir, er det generelle rådet fra Byermoen.

Og husk: Det er ikke kun den frukten eller grønnsakene hvor du spiser også skallet, som bør vaskes.

HELSESKADELIG: Denne tørkerull-typen bør du unngå hvis den skal være i kontakt med mat. Reporter: Berit B. Njarga Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Også frukt og grønt som du skreller før inntak, bør vaskes.

Dette for å unngå at eventuelle bakterier eller virus fra skallet sprer seg til det du skal spise, under preparering:

- Vask også frukt med tykt skall som ikke skal spises før du skjærer dem opp. For eksempel melon og appelsin, som ofte skjæres i skiver eller båter og serveres med skallet. Da unngår du at bakterier havner på asjetten og smitter over på andre matvarer, sier Byermoen til Dinside.

Eddikvask

Ved behov for ytterligere «vask» av frukt, grønt og bær, kan du benytte eddikessens.

- Det er ikke noe som tyder på at viruset smitter via mat, men bakterier kan følge alle råvarer. Dersom noen er spesielt utsatt kan risikoen for smittestoffer reduseres ved å legge frukt og grønnsaker i eddikvann, sier Byermoen, og forklarer videre hvordan du gjør dette:

- Bruk 0,6 dl av 35 % eddikessens til 1 liter lunkent vann fra springen – la råvaren ligge i vannbad i 10-15 minutter. Skyll deretter godt med rent, kaldt vann for å fjerne eddiksmaken, sier hun.

Men vær forsiktig ved bruk av eddikessens, da det er sterkt etsende. Også Mattilsynet anbefaler denne blandingen med eddik for rengjøring av frukt og grønt - men de advarer:

«35% eddikessens er sterkt etsende og kan gi alvorlige forgiftninger. Eddikessens skal oppbevares utilgjengelig for barn. De fleste levende bakterier vil reduseres i antall under en slik behandling. Eddikbad kan også benyttes til andre risikoprodukter som for eksempel spirer», skriver Mattilsynet.

- Vask hendene

Byermoen oppfordrer til generell fokus på håndhygiene, som ellers i samfunnet nå, også ved håndtering av mat.

- Både for de som skal håndtere mat og de som skal spise den er god håndhygiene viktig. Vask hendene ofte og grundig med såpe og lunkent vann. Hånddesinfeksjon er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig. Utsalgsstedene er veldig flinke til å følge opp retningslinjene som til enhver tid kommer fra myndighetene, sier hun, og legger til:

- Grønnsaker og frukt er bra for immunforsvaret, er viktig i kostholdet - og både vitamin C og fiber er bra for immunforsvaret vårt, sier hun, og oppfordrer familier til å lage god mat sammen og kose seg med maten hjemme.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer