Derfor bør du vaske nye klær før bruk

Vær spesielt nøye med klær fra nettbutikker utenfor EU.

VASK FØR BRUK: Ifølge ekspertene bør du vaske alle klær før du bruker dem, både de det står på og de det ikke står på. Dette er spesielt viktig på kroppsnære plagg, plagg som kan bli våte eller svette og plagg du kan komme til å gå med over lengre tid. Ekspert råder også til å være spesielt varsom ved kjøp av plagg fra nettbutikker utenfor EU. Mer om dét kan du lese nederst i artikkelen. Foto: Kristin Sørdal
VASK FØR BRUK: Ifølge ekspertene bør du vaske alle klær før du bruker dem, både de det står på og de det ikke står på. Dette er spesielt viktig på kroppsnære plagg, plagg som kan bli våte eller svette og plagg du kan komme til å gå med over lengre tid. Ekspert råder også til å være spesielt varsom ved kjøp av plagg fra nettbutikker utenfor EU. Mer om dét kan du lese nederst i artikkelen. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Dersom du innimellom kikker på merkelappen eller på vaskeanvisningen på klærne dine, har du sikkert ofte sett at det står «bør vaskes før bruk» eller «wash before use».

Men, er dette egentlig nødvendig? Og, hva er egentlig grunnen til at vi må vaske splitter nye klær før bruk?

- Alt bør vaskes, selv om det ikke står

Ingun Grimstad Klepp, seniorforsker ved Sifo, OsloMet, sier til Dinside at man alltid bør vaske nye klær før man tar dem på, men at dette er spesielt viktig for klær som skal sitte tett på kroppen.

- Det er viktigst for de klærne som sitter nærest huden og som skal være lengst i bruk. For eksempel om du skal på langtur i samme klær eller at de på andre måter for mye hudkontakt og lang eksponering, sier Klepp til Dinside.

Hun legger til at det er spesielt viktig også dersom du er sensitiv.

Klepp sier videre til Dinside at man bør vaske alle klær før bruk, selv om det kanskje ikke er angitt på plagget eller tekstilen, og dette støtter også Kent Hart, fagsjef biologi og kjemi i Norges astma- og allergiforbund (NAAF).

Han sier det er spesielt viktig for klær som kan bli svette eller fuktige:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer