Kommentar

Derfor dropper jeg felleski

Smøreskien er ikke «død». Flere kan nemlig få enda større skiglede av å droppe felleskiene.

RETT UT I LØYPA: Med felleski er det lett å komme seg fort ut i skiløypa, som er et godt argument for å investere i slike ski. Men, det finnes gode argumenter for å heller ha smøreski også. Les journalistens og ekspertenes råd i saken under. Foto: Per Ervland.
RETT UT I LØYPA: Med felleski er det lett å komme seg fort ut i skiløypa, som er et godt argument for å investere i slike ski. Men, det finnes gode argumenter for å heller ha smøreski også. Les journalistens og ekspertenes råd i saken under. Foto: Per Ervland. Vis mer
Publisert

«Har du felleski, eller?»

Jeg kan ikke gå én eneste skitur uten at dette spørsmålet dukker opp fra minst én annen medskiløper. Og, svaret mitt er «nei, jeg går på smøreski», hvorpå den andre ser på meg i vantro.

Som Dinside-journalist har jeg vært med og testet felleski tre år på rad, og jeg lar meg selvfølgelig imponere av enkelte egenskaper disse nykommerne på skimarkedet har.

Men privat beholder jeg smøreskiene. Dét er det flere gode grunner til, både etter min og ekspertenes mening, samtidig som felleski kan være en god investering for andre.

Sverger til smøring

Da jeg var barn, var det smørefrie ski som gjaldt. I ungdommen gjorde smøreski for alvor sitt inntog i livet mitt, og der har de forblitt.

Selvfølgelig har jeg hatt skiturer med total smørebom, men de turene der smøringen stemmer perfekt, veier opp for de dårligere.

Ingenting er bedre enn å suse innover marka på blå extra-føre med sol i ansiktet og rim i håret, i alle fall etter min mening.

SMØRER HELLER: Dinside-journalist Eilin Lindvoll foretrekker smøreski, selv om hun har latt seg imponere over felleskiene under testene de to siste årene. Foto: Berit Njarga.
SMØRER HELLER: Dinside-journalist Eilin Lindvoll foretrekker smøreski, selv om hun har latt seg imponere over felleskiene under testene de to siste årene. Foto: Berit Njarga. Vis mer

Med rett innstilling, som «at en dårlig smøredag bare gir mer trening til armene», blir heller ikke dagene med smørebom like ille som de kunne vært.

Og, jeg synes faktisk det er litt kjekt å eksprimentere med ulike vokstyper og kombinasjoner av disse for å sikre gode ski på utfordrende føre. Når jeg får til dette, er mestringsfølelsen og selvtilliten på topp, og jeg sitter igjen med en komplett skitur-opplevelse - helt fra planleggingsfasen til gjennomføring.

De dagene smøringen ikke funket, går det sport i å finne ut hvorfor, og rette blikket mot smørekofferten og snøkvaliteten.

Krever interesse

Ekspertene er enige i at det er noen skiløpere som vil få langt større glede av å velge smøreski framfor felleski.

- Veldig gode mosjonister, som også er gode til å smøre ski, får stort sett mer glede av smøreski, fordi det er stor forskjell på gliden, sier prosjektleder Haakon Magan i Skiforeningen til Dinside.no.

Eirik Berntzen hos Milslukern Sport mener at alle som kan og liker å smøre ski, bør velge dette i stedet for de med fell under. Du får bedre ski ved å smøre dem på 90 prosent av turene, ifølge ham.

Generelt kan vi si at felleski aldri vil være like bra som en perfekt smurt ski, men for mange er det å sette seg inn i den tidvis utfordrende smøreverdenen såpass vanskelig at bare tanken på å slippe dette gjør at felleski føles veldig bra, tillegger Magan.

Fester seg ikke alltid

Mange får seg likevel en overraskelse over at felleskiene ikke føltes like bra som de trodde da de kjøpte dem.

- Når det er isete i skiløypa, for eksempel, vil ikke fellen klare å gripe tak i underlaget. Da er det klister som gjelder, sier Magan.

- I de tilfellene du trenger smørefrie ski, anbefaler vi Zero-ski. Denne typen ski er veldig bra fra én minusgrad opp til fem plussgrader på nysnø, alias «kladdeføre», sier Berntzen hos Milslukern.

SKI: Ifølge Skiforeningens Elisabeth Uhlig-Nordølum er en viktig fordel med felleski at du slipper å tenke på å smøre dem. Video: Berit B. Njarga. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Fem fordeler med felleski

Noen skiløpere vil, derimot, få større glede av felleski enn smøreski, som både jeg og ekspertene er enige i:

  • Felleski er helt suverent for å komme seg raskt ut på ski uten å måtte tenke på dagens smøring. Mange benytter dermed skiene for å ha et alternativ, slik at dørstokkmila litt kortere.
  • Skiløpere som ikke er gode på valg av smøring, kan få veldig mye bedre skiglede av å gå på felleski. Dette gjelder også der det ikke er blå extra-føre ofte.
  • De som bor i områder hvor det er vekslende værforhold, fra pluss til minus, har stor glede av felleski.
  • De som ikke synes glid er like viktig kan glede seg over at flere felleski har suverent feste på de fleste forhold. Eldre mennesker som er lei av å smøre ski, og heller ikke er veldig opptatt av glid, har eksempelvis stor glede av felleski.
  • Men, ta felleski for det felleski er, nemlig smørefrie ski. Det vil si at de sitter bra og glir helt OK på de fleste føreforhold, men det finnes også føre felleski fungerer ganske dårlig på, som når det er isete i løypa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer