Fargen på kjøtt

Derfor er den grå

Du kan trygt spise skinka, selv om den ikke ser så pen ut.

RART: Skinka på Coop er både rosa og grå, men skal være helt trygg å spise.
RART: Skinka på Coop er både rosa og grå, men skal være helt trygg å spise. Vis mer
Publisert

- Noen ting er sikkert som banken. Ost er gul, leverpostei brungrå og skinke rosa. Det vil si: Ikke alltid.

I hylla på Coop har vi flere ganger sett rosa skinkestykker som er flekkvis gråbrune langs kanten. Er det trygt å spise, og hvorfor skjer dette?

- Grått pålegg er ikke farlig, men selvfølgelig ser dette uappetittlig ut og er et kvalitetsavvik vi jobber med å løse, sier Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop, til DinSide.

Han viser til at misfarging av produkter ikke er et eget fenomen for Coop, men noe som flere sliter med.

Vi har prøvd å ha et eget øye på skinkehylla de siste par ukene, men har ikke sett noe lignende andre steder. Men det har kanskje du? Send oss gjerne en bilde eller tips på mail.

Emballasje

Det som skiller Coops skinkepakker fra de andre kjedenes egne merkevarer er emballasjen. Coops skinkepakker er en blanding av plast og gråpapir. Kan det være noe av forklaringen på misfargingen?

Kristiansen forklarer at gråfargingen på skinka er en sammensatt problemstilling som de jobber med å løse sammen med leverandøren av produktene.

- Det er flere faktorer som kan påvirke produktet, som saltinnhold, gassammensetning, pH og lysintensitet, som alle kan påvirke fargen av produkter som inneholder nitritt over tid, sier Kristiansen og presiserer

- Det er viktig å få fram at dette ikke er farlig eller dårlig kvalitet. Det bare ser litt grått og stusselig ut.

Ett av rådene som popper opp på Tiktok er å unngå pakker med kjøtt som har blåst seg opp. Men det trenger du nødvendigvis ikke å gjøre. Video: Embla Hjort-Larsen. Brittself20, Tiktok. Foto: Elisabeth Dalseg. Vis mer

Det handler mye om forventninger.

Vårt forhold til hva som er normal farge på kjøtt, har også endret seg. I 2004 forbød EU å pakke kjøtt med karbonmonoksid i emballasjen, da dette kunnne lure forbrukerne til å tro at kjøttet var friskere og ferskere enn det egentlig var.

Den første måneden etter at gassen ble kuttet, falt salget med ti prosent, ifølge NRK, men etter hvert som vi ble vant til den nye fargen, har salget tatt seg opp og stabilisert seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer