Klementiner og mandariner

Derfor er det mye steiner

I år er det ekstra mye steiner i klementinene.

DETTE ER FORSKJELLEN: Hva er forskjellen på mandariner og klementiner? Vi har snakket med Rune Ellefsrud, produktansvarlig for sitrus i Coop Norge. Reporter: Jenny Emilie Aas. Foto: Ørjan Ryland. Vis mer
Publisert

Det har lenge vært en etablert sannhet at det bare er klementiner å få kjøpt i Norge, men dette er en sannhet med modifikasjoner: Selv om alt nå kalles for klementiner, finnes det fortsatt mandariner å få kjøpt i Norge - men de er ikke i sesong før i januar.

Selv om det er litt forvirring i begrepene, vet vi hvilken som var her først: Mandarinen. Det som tidligere var den letteste måten å skille de to sortene, var at mandarinen hadde steiner, var vanskelig å skrelle, og var mer syrlig på smak enn klementiner. I dag er de to sortene langt likere.

En steinfri sitrusfrukt

Klementinen er et resultat av en villet krysning. Presten Pierre Clément fra Algerie, var ettergivende ikke så begeistret for steiner i mandarinen, og krysset mandarinen med den steinfrie sitrusfrukten pomerans.

Videre utvikling og krysning av sitrusfrukter har gitt en type mandariner som likner langt mer på klementiner, lette å skrelle og søtere på smak - og færre steiner. Mandariner er ikke på markedet før i januar, men hvorfor finner vi steiner i klementinene som nå er i butikk?

Krysspollinering

En av de vanligste årsakene er, ifølge frukt.no er at treet har stått nær et sitrontre og har blitt bestøvet av det. Og i år kan du regne med mer steiner enn vanlig, melder Bama.

Årsaken er utfordringer med vær og klima. De ekstra frøene skyldes naturlig pollinering fra bier og vind. Heldigvis har det ikke påvirket smaken. Årets klementiner skal være spesielt søte og gode etter den varme sommeren.

Klementinkalender

Selv om alt nå kalles for klementiner, er det forskjell på sortene. Orri, for eksempel, er biologisk sett en mandarin, mens clemenules, er, som navnet indikerer, en klementin.
Bama har publisert en klementin- og mandarinkalender, som viser hvilke sorter som er i sesong når. I desember er det bare clemenules, som er klementiner, mens i januar kommer også mandarinsorten orri på markedet.