Eggmangel:

Derfor er det tomt - igjen

Men nå kommer en gladmelding.

IKKE HER: Det har vært ganske skrapet i eggehyllene gjennom hele fjoråret, men før helgen var det helt tomt i flere butikker DinSide besøkte. Foto: Elisabeth Dalseg
IKKE HER: Det har vært ganske skrapet i eggehyllene gjennom hele fjoråret, men før helgen var det helt tomt i flere butikker DinSide besøkte. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jula varer helt til påske. Det kan det se ut som om eggekrisen også kan gjøre. Forrige uke lyste helt eller delvis tomme eggehyller mot oss, og flere butikker hadde satt seg nødt til å sette opp skilt.

DinSide har flere ganger meldt om eggmangel. I fjor vinter var butikkene jevnlig tomme for de aller billigste eggene, men utover året har det jevnlig vært utsolgt.

Denne runden med eggmangel skyldes, ifølge Matilda Aronsson, senior kommunikasjonsrådgiver i Nortura, at det norske markedet har vært preget av forhold utenfor Norges grenser.

- Større sykdomsutbrudd i Europa har, sammen med svak kronekurs, gjort at flere aktører kjøper mer norske egg enn normalt. I tillegg har salget økt noe i dagligvaremarkedet.

IKKE HER: Det ser nesten ut som om de ommøblerer, men heller ikke her var det mulig å få tak i egg. Foto: Elisabeth Dalseg
IKKE HER: Det ser nesten ut som om de ommøblerer, men heller ikke her var det mulig å få tak i egg. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

For eksempel har våre naboer i øst hatt problemer med salmonella i egg.

I fjor sommer var situasjonen diametralt motsatt. Da var det en så stor overflod av egg i Norge at produsentene måtte kaste enorme mengder, og Nortura justerte produksjonen i etterkant.

- Noen produsenter fikk tilbud om å pause produksjonen sin i 12 måneder i 2022 fordi vi hadde en overproduksjon. Disse produsentene er i løpet av første kvartal 2024 tilbake i produksjon, sier Aronsson.

Høna tar ikke ferie!

- Det som er fint med høner er at de ikke tar juleferie, de har produsert egg så fjærene fyker i hele jula, sier Harald Kristiansen, kommunikasjonsdirektør i Coop.

- Våre leverandører har stilt opp ekstra på helligdag og pakket egg slik at det nå er store mengder egg på vei ut til våre butikker.

På grunn av økt etterspørsel av egg i høst kan noen av butikker ha vært utsolgt for noen varianter i korte perioder, men stort sett skal alle kunder ha fått egg til jul og butikkene fylles nå opp.

Coop får levert egg fra Den Stolte Hane, som har hatt jevn produksjon.

- Det har vært stor vekst i salget av egg i høst, uten at vi helt vet hvorfor. Den kan selvsagt ha sammenheng med dyrtida, hvor egg er et billig, godt og proteinrikt produkt som mange da velger.

Det økte salget kan også skyldes at flere baker selv, eller spiser mer hjemme.

- Den økte etterspørsel, kombinert med at det har vært generelt underskudd i markedet i lengre tid, er grunnen til at det har vært krevende i perioder. Selv om høner jobber 24/7, så er det ikke slik at de girer opp og legger flere egg ved behov, og egg er ferskvare, slik at det er begrenset hvor stort lager man kan bygge seg opp, sier Kristiansen.

MEN HER: Helgefrokosten ble reddet på Mega. Foto: Elisabeth Dalseg
MEN HER: Helgefrokosten ble reddet på Mega. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

- Men nå ser vi egg i enden av tunnelen og det skal framover være bra utvalg av egg i Coop sine butikker.

200 tonn skal være på vei ut til butikkene denne uka, i løpet av neste uke - ytterligere 280 tonn.

Fyller på fortløpende

Line Aarnes, Kategori- og innkjøpsdirektør i Rema 1000 kan fortelle at det har vært en økt etterspørsel etter egg i år, og at det tar tid å justere og øke produksjonen, siden egg produseres av levende dyr.

- Men, produksjonen er økende, og vi gjør vårt for at det skal være godt med varer i verdikjeden. Vi har fortsatt beholdning på egg i våre butikker og i våre distribunaler.

Beholdningen vil nok variere fra butikk til butikk, men de fyller på fortløpende.

Det er fryktelig irriterende når skallet klamrer seg til eggehviten under skrelling. Men dette har vi nå fått svar på hvorfor skjer og hvordan man kan unngå. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Vil det være nok egg i alle butikker til påske?

- Vi forventer at det fortsatt vil bli importert egg framover og at tilstrekkelig import vil sikre at alle norske egg blir tilgjengelig i dagligvaremarkedet til påske, lover Aronsson i Nortura.