Det skapte overskrifter verden over da det i forrige uke ble kjent at Ashley Summers (35) fra USA døde etter å ha drukket for mye vann.
Tobarnsmora drakk i underkant av to liter vann på 20 minutter, noe som førte til at hun kollapset og seinere døde av det legene konkluderte med var vannforgiftning.
- Klarer ikke skille det ut
Det danske forskningsnettstedet videnskab.dk har nå undersøkt hva som skjer i kroppen når et menneske drikker veldig mye vann på kort tid.
Det er nyrene - som regulerer væskebalansen i kroppen - som ikke klarer å holde tritt når kroppen får i seg for mye vann.
- Normalt kan du drikke litt for mye vann, og så kompenserer nyrene for inntaket ved å skille ut mer vann i urinen. Men nyrene klarer bare å skille ut toppen en liter vann i timen, sier professor ved Aarhus universitet Lene Niemann Nejsum til nettstedet.

Drakk for mye vann - døde
Hun har kroppens væskebalanse som et av sine ekspertområder.
Nejsum forklarer at alt ut over den ene literen med vann vil gå over i blodbanen, noe som betyr at konsentrasjonen av salt faller - før vannet til slutt trenger ut i cellene.
Det gjør at cellene utvider seg, noe som er ufarlig de fleste steder i kroppen, bort sett fra i hjernen - hvor kraniet står i veien for hjernecellene når de utvides.
- Da blir cellene klemt, og blodtilførselen blir nedsatt. Da kan man få anfall, falle i koma, og i verste fall dø, sier Nejsum til videnskab.dk.

Slår alarm: - Tragisk
Hodepine, forvirring og uro
Professoren understreker at vannforgiftning er ekstremt sjeldent selv om tilstanden er svært farlig når den først inntreffer.
Man skal drikke store mengder vann på svært kort tid for å få vannforgiftning.
Dessuten vil kroppen selv si ifra om at noe er galt dersom inntaket har vært for høyt.

Ryster befolkningen: - For jævlig
Ifølge Store medisinske leksikon er typiske symptomer forvirring, uro, samt bevisstløshet i alvorlige tilfeller.
Det overdrevne vanninntaket fører til at kroppen får en underbalanse av viktige stoffer, særlig elektrolytter, magnesium og kalsium.
Tilstanden behandles ved å tilføre saltløsninger intravenøst, i alvorlige tilfeller i kombinasjon med urindrivende medikamenter.
I Norge er det anbefalt at voksne drikker mellom to og to og en halv liter vann hver dag, avhengig av faktorer som alder, kjønn og aktivitetsnivå, ifølge NHI.