Vannforgiftning:

Derfor kan du dø av for mye vann

- Nyrene klarer bare å skille ut toppen en liter vann i timen, sier professor.

LIVSNØDVENDIG: Vann er viktig, men ekstreme mengder på kort tid kan være livsfarlig. Foto: Shutterstock / NTB
LIVSNØDVENDIG: Vann er viktig, men ekstreme mengder på kort tid kan være livsfarlig. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Det skapte overskrifter verden over da det i forrige uke ble kjent at Ashley Summers (35) fra USA døde etter å ha drukket for mye vann.

Tobarnsmora drakk i underkant av to liter vann på 20 minutter, noe som førte til at hun kollapset og seinere døde av det legene konkluderte med var vannforgiftning.

Flere opplever at springvannet må renne unormalt lenge før det blir skikkelig kaldt. Men hva er egentlig årsaken? Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks Vis mer

- Klarer ikke skille det ut

Det danske forskningsnettstedet videnskab.dk har nå undersøkt hva som skjer i kroppen når et menneske drikker veldig mye vann på kort tid.

Det er nyrene - som regulerer væskebalansen i kroppen - som ikke klarer å holde tritt når kroppen får i seg for mye vann.

- Normalt kan du drikke litt for mye vann, og så kompenserer nyrene for inntaket ved å skille ut mer vann i urinen. Men nyrene klarer bare å skille ut toppen en liter vann i timen, sier professor ved Aarhus universitet Lene Niemann Nejsum til nettstedet.

Hun har kroppens væskebalanse som et av sine ekspertområder.

Nejsum forklarer at alt ut over den ene literen med vann vil gå over i blodbanen, noe som betyr at konsentrasjonen av salt faller - før vannet til slutt trenger ut i cellene.

IS: Flere videoer av flaskevann som fryser til is har sirkulert i sosiale medier etter at en vinterstorm herjer i Nord-Amerika. Video: AP, Twitter & Viralhog. Reportert: Magnus Paus Vis mer

Det gjør at cellene utvider seg, noe som er ufarlig de fleste steder i kroppen, bort sett fra i hjernen - hvor kraniet står i veien for hjernecellene når de utvides.

- Da blir cellene klemt, og blodtilførselen blir nedsatt. Da kan man få anfall, falle i koma, og i verste fall dø, sier Nejsum til videnskab.dk.

Hodepine, forvirring og uro

Professoren understreker at vannforgiftning er ekstremt sjeldent selv om tilstanden er svært farlig når den først inntreffer.

Man skal drikke store mengder vann på svært kort tid for å få vannforgiftning.

Dessuten vil kroppen selv si ifra om at noe er galt dersom inntaket har vært for høyt.

Ifølge Store medisinske leksikon er typiske symptomer forvirring, uro, samt bevisstløshet i alvorlige tilfeller.

Det overdrevne vanninntaket fører til at kroppen får en underbalanse av viktige stoffer, særlig elektrolytter, magnesium og kalsium.

Tilstanden behandles ved å tilføre saltløsninger intravenøst, i alvorlige tilfeller i kombinasjon med urindrivende medikamenter.

I Norge er det anbefalt at voksne drikker mellom to og to og en halv liter vann hver dag, avhengig av faktorer som alder, kjønn og aktivitetsnivå, ifølge NHI.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer