Derfor kan ikke steameren erstatte strykejernet

Steamere har blitt populære - men er det egentlig enklere eller bedre enn strykejernet?

STEAMER VS. STRYKEJERN: Det er mange grunner til at du ikke kan selge strykejernet selv om du skaffer deg en steamer. Foto: Kristin Sørdal
STEAMER VS. STRYKEJERN: Det er mange grunner til at du ikke kan selge strykejernet selv om du skaffer deg en steamer. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dinside har testet et knippe steamere for Dagbladet Pluss - og du kan lese testen her.

Den store forskjellen på steamere og strykejern er at steamerne skal glatte tøyet kun ved hjelp av varm damp - og at du skal slippe å rigge deg til med strykebrett for å glatte skjorta før jobb.

Men steaming av klær har også sine ulemper, etter vår mening.

#1: Det er tungt

Okei, du slipper å hente fram strykebrettet - men du må i stedet henge opp skjorta, kjolen eller hva det nå enn er du skal dampe. Og når du ikke har et bord eller en horisontal flate å legge strykennretningen på, vil det bety at det er du som må sørge for å holde innretningen - altså steameren - oppe.

Og vi kan love deg at det faktisk er ganske så tungt å skulle føre et maskineri på ett kilo eller mer, opp og ned i skulderhøyde eller vel så det.

Etter ei skjorte har i alle fall våre skuldrer og armer fått nok.

#2: Det blir ikke like bra

Kan du selge strykejernet og heller gå «all in» for steamer? Nei, det kan du etter vår mening absolutt ikke. For selv om steameren glatter ut de aller verste skrukkene så er det fremdeles en god del småskrukker igjen, som ikke dampen greier å ta.

Så for å glatte ting som skjorter, bukser og duker helt, må du fremdeles fram med strykejernet.

#3: Nei, det går ikke alltid raskere

Jada, det er så lekende lett og enkelt å steame skjorta i stedet for å stryke den? - Nei, det er det ikke alltid, etter vår mening.

Du sparer kanskje tid fordi du ikke må buksere fram og montere opp strykebrettet - men den tiden det tar å få skjorta i presentabel stand er etter vår erfaring ikke noe kortere enn du bruker på å glatte skjorta med strykejernet - og da blir også resultatet bedre.

Vi fant det også ganske irriterende å skulle forsøke å strekke på skjorta samtidig med å steame den - det er ganske så mange runder og vendinger som skal til for å få det til slik at det ser sånn passe greit ut.

#4: Det blir fuktig

Husk at steameren glatter ting ved hjelp av varm damp - og ettersom damp er vann så blir tøyet fuktig. Det trenger dermed tid til å tørke noe etter at steamingen er avsluttet. Du kan altså ikke steame, hoppe i skjorta og løpe av gårde.

Dét er imidlertid en bedre mulighet dersom du stryker skjorta med et tradisjonelt strykejern, for da blir ikke plagget så fuktig.

#5: Det er ekstremt varmt

Pass opp! Dette er en av de største ulempene med steaming som vi opplever det: Vanndampen er ekstremt varm - og du står i stadig fare for å brenne deg på fingrene under steaming, ettersom det krever at du må strekke og holde plagget med den ene hånda samtidig med at du steamer med den andre. Da er det lett at fingrene kommer i veien for den varme dampen. Vi opplevde i alle fall vonde brannsår etter bruk.

I testen av steamere var det ett produkt som leverte med en varmebestandig hanske for bruk - men dette burde eter vår mening være standardutstyr hos alle.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer