Ned i vekt:

Derfor klarer du ikke å stoppe

Tømmer du potetgullposen uten å merke det? Det er ikke din feil.

HERLIG, HERLIG, MEN ...: Potetgull kan være farlig godt. Foto: Illustrasjonsfoto
HERLIG, HERLIG, MEN ...: Potetgull kan være farlig godt. Foto: Illustrasjonsfoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Matvarer som inneholder mye fett, olje og sukker har en tendens til å utløse overspising og dermed overvekt.

Japanske forskere skal nå ha funnet ut hva som er årsaken til dette.

Skal vi tro dem, er det ikke vår feil at vi trøkker i oss hele potetgullposen på kort tid.

Det er genene våre som har skylda, melder forskerne i det fagfellevurderte biologitidsskriftet FASEB Journal.

Forhindrer overvekt

Gener er ansvarlig for hver persons individuelle sårbarhet for å utvikle overvekt, ifølge Lommelegen.

VAGINA-CHIPS: Dagbladet spurte folk på gata og i redaksjonen hva de synes om potetgull som skal smake som vagina. Reporter: Nora Skavhaug/Dagbladet TV Vis mer

Gener kan påvirke appetittreguleringen og dermed bidra til å utvikle fedme.

Tidligere forskning har vist at genet CREB-Regulated Transcription Coactivator 1 (CRTC1) påvirker kroppsvekta.

Når CRTC1 har blitt fjernet hos mus, har de blitt overvektige.

Ettersom CRTC1 finnes flere steder i hjernen, har det vært vanskelig å finne ut nøyaktig hvordan mekanismen virker.

Nå mener forskere ved Osaka Metropolitan University at de har funnet svaret.

ILLUSTRASJON: Forskerne har laget denne illustrasjonen for å vise hva som er årsaken til overspising. Foto: Shigenobu Matsumura, Osaka Metropolitan University
ILLUSTRASJON: Forskerne har laget denne illustrasjonen for å vise hva som er årsaken til overspising. Foto: Shigenobu Matsumura, Osaka Metropolitan University Vis mer

Regulerer appetitten

Det er professor Shigenobu Matsumura som har ledet studien.

Han og forskerteamet hadde en hypotese om at CRTC1-uttrykk i melanokortin-4–reseptoren (MC4R) forhindrer overspising, og dermed også fedme.

MC4R er en reseptor som deltar i appetittreguleringen vår, ifølge Store norske leksikon.

En mutasjon i reseptoren er ifølge leksikonet den hyppigste mutasjonen som gjør at man overspiser mat som inneholder mye fett og sukker.

MUSTASJON: Ifølge forskerne er det en mutasjon som er årsaken til overspising av sukker og fett. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
MUSTASJON: Ifølge forskerne er det en mutasjon som er årsaken til overspising av sukker og fett. Illustrasjonsfoto: Shutterstock Vis mer

Hos mennesker uten mutasjonen, gir reseptoren beskjed når de er mette.

Hos mennesker med mutasjonen, blir dette signalet altså forstyrret.

Mutasjonen finnes hos fem prosent av voksne som har en BMI som er høyere enn 40, ifølge Store norske leksikon.

Spiste det samme

Den store likheten mellom mus og menneske gjør musene verdifulle som modeller for hvordan menneskets gener fungerer, skriver Forskning.no.

Ved å fjerne enkeltgener i mus, kan forskerne finne ut hvilke funksjoner de enkelte genene har.

Under studien brukte Matsumura mus som hadde - og ikke hadde - CRTC1 i MC4R-nervecellene.

Alle musene fikk det samme å spise.

Musene som ikke hadde CRTC1 i MC4R-nervecellene, la ikke på seg.

Men, da de ble gitt mat som inneholdt mye fett, begynte de å overspise.

Ifølge Matsumura la musene uten CRTC1 på seg mer enn musene i kontrollgruppa.

Bedre forståelse

I en pressemelding publisert på vitenskapsnettstedet Science Daily, sier professor Matsumura at han håper at resultatet fra forskningen kan føre til bedre forståelse for overvekt.

Tittelen på pressemeldingen hans er «Å forstå genet 'Å-bare-spise-ett-potetgullflak-er-umulig'».

- Studien har avdekket rollen CRTC1-genet har i hjernen, og delen av mekanismen som stanser oss i å overspise mat med høyt kaloriinnhold, fett og sukker, sier han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer