Pris på luksusklokker

Derfor koster klokkene så mye

Betaler man mest for merket – eller?

HØY PRISKLASSE: På fagspråket omtales gjerne urene i de øvre prisklassene som "haute horlogerie". Foto: Tidssonen.no
HØY PRISKLASSE: På fagspråket omtales gjerne urene i de øvre prisklassene som "haute horlogerie". Foto: Tidssonen.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For noen tiår siden var armbåndsuret et praktisk hjelpemiddel i både jobb og dagligliv. I dagens digitale samfunn kan tiden leses av «overalt», og armbåndsuret har langt på vei blitt en luksusvare.

Klokker kommer i en rekke ulike prisklasser, men mange undrer seg nok over klokkene som på godt norsk «koster skjorten». Hvordan kan de kostbare luksusklokkens pris forsvares?

Her er noen av de mest sentrale faktorene.

Håndlagde klokker – en myte

Det er en utbredt myte at de dyreste klokkene er «håndlagde». Selv i de høyeste prisklassene innebærer moderne urmakeri en utstrakt grad av industrialisert design og produksjon av komponenter, med CAD og CNC. Dette inkluderer publikumsfavoritter som Omega og Rolex, men også ærverdige urmerker som Audemars Piguet, Patek Philippe og Vacheron Constantin.

Riktignok eksisterer det en ørliten håndfull produsenter, som både har kompetansen og viljen til å produsere komplette ur fra grunnen av, med manuelle maskiner og verktøy. Blant disse finner vi blant annet britiske Roger W Smith, hvor det brått blir snakk om ventetider på flere år, og summer hvor både én, to og tre årslønner ikke strekker til.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer