Sablering:

Derfor skar det seg

Det aller viktigste du gjør, er å velge riktig flaske. Det er ikke prisen, men produksjonsmetoden som teller.

Ting gikk ikke helt på skinner da Martine Lunde skulle sablere en flakse musserende. Reporter: Christian Fjermeros. Video Martine Lunde/Tiktok Vis mer
Publisert

Du skal ha vært i en internettskygge for ikke å ha fått med deg influenser Martine Lundes sableringstabbe, men for sikkerhets skyld: I stedet for at korken og toppen av flaska elegant løsner og seiler av gårde, eksploderer nærmest flaska, og knuser glasspanelet på verandaen i samme slengen.

Det kunne lett vært unngått: Flaska som sableres er en prosecco, og bør åpnes på gamlemåten.

- Eller for å si det på en annen måte: Dersom du skal sablere ei flaske musserende vin, bør du sørge for at den er laget på champagnemetoden, som champagne, cava og crémant, sier Loukia Blouti, baransvarlig på Sommerro, til DinSide.

Innholdet gjenspeiles også i selve flaska. Du har kanskje lagt merke til at champagne- og cavaflasker er tyngre enn proseccoflasker?

Sjekk trykket

Årsaken er trykket: Vin laget på champagnemetoden har høyere trykk i flaska, normalt 5-6 bar. Mange andre musserende viner har langt lavere trykk, blant dem en rekke musserende viner fra Italia, som flere typer prosecco.

Ifølge Vinmonopolets nettsider finnes det enkelte typer prosecco som er laget som champagne, det er da merket med «metodo classico» på etiketten.

Pet nat og andre typer perlende vin egner seg ikke til sablering. Det samme gjelder prosecco merket med tranquillo (stille vin), frizzante (2,5 bar trykk) og spumante (3 bar trykk, ifølge polet). Er du usikker: Spør de ansatte på Vinmonopolet.

Nøyaktig hvilken flaske Lunde sablerer er ikke så lett å se, og Lunde er heller ikke helt sikker, men det er en av to proseccovarianter hun er godt kjent med fra tidligere.

- Jeg fikk så mye bobler til bursdagen min, så jeg tok bare en av dem, men dette er ei flaske jeg har sablert før, sier hun til DinSide.

- Den koster bare rundt 150 kroner, men det ble ei dyr flaske.

Sikker sablering

Lunde lurer på om det at korken var litt på vei ut av flaska kan ha noe med saken å gjøre. Ingen av sommelierene vi har snakket med kan gi noe sikkert svar på dette, men ifølge sommelier Henrik Dahl Jahnsen, er det ikke utenkelig at det kan ha vært en medvirkende faktor.

SOMMELIER: Sommelier Henrik Dahl Jahnsen har fem gull i NM i vinkelner, og ble også kåret til årets nordiske sommelier av Michelin-guiden i 2021. Foto: William Lee-Wright
SOMMELIER: Sommelier Henrik Dahl Jahnsen har fem gull i NM i vinkelner, og ble også kåret til årets nordiske sommelier av Michelin-guiden i 2021. Foto: William Lee-Wright Vis mer

- Det at korken er på vei ut, vil kunne gi en annen type motstand når kniven treffer glasset, sier Jahnsen.

- Det er mye trykk i flasker med musserende vin, uansett om det er prosecco eller champagne, så det er fint å sørge for at alt stemmer.

Slik sablerer du champagne

I tillegg til å velge riktig type musserende er det et par andre ting som er smart å passe på om du vil lykkes med sablering, ifølge Blouti.

- Det er viktig å sørge for at flaska er skikkelig kald, spesielt i flaskehalsen.

Du bør også holde flaska i 45 grader, før du finner «sømmen», og bruker den som styring for sabelen eller noe annet du skal sablere med.

Dahl Jahnsen presiserer at det også er viktig å holde flasken stabil, noe som gjerne kan være litt vanskelig på fest. Det kan være fristende å vise frem flaska.

- Det er flaks at dette ikke gikk verre! Alt utover det som anbefales kan være en risiko, avslutter han.

Med dette trikset kan du imponere gjestene på champagnefrokosten. Video: Helena Ringheim. Reporter: Anabelle Bruun/Dagbladet TV Vis mer

Sjekk hvor du sablerer

En annen ting du bør være obs på, dersom du sablerer champagne fra balkongen din, er hvor du sikter flaska. For selv om ingen ønsker å knuse glasset på balkongen, er det tross alt bedre å ødelegge en balkong enn på skade noen som befinner seg på nedsiden.

Og for ordens skyld: Lunde forteller DinSide at balkongen vender ut mot en byggeplass der det ikke er naturlig at noen går - og at de alltid passer på å plukke opp korken etterpå.

Legger sablekarrieren på hylla

Lunde er fast bestemt på at dette skal hun aldri gjøre igjen.

- Jeg legger sablekarrieren min på hylla, sier hun til DinSide.

- Jeg skal aldri sablere noe igjen, enten det er en champagne til 20 000 eller ei flaske til 150 kroner.

Hun håper folk ser hvor galt dette kunne ha gått.

- Når man ser glasset sprute rundt oss, tenker jeg at det er et under at ikke noen ble skadet. Det kunne gått skikkelig gærent.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer