Fargen på kjøttet

Derfor skifter fargen

Det er helt trygt å spise kjøttet selv om det er brunlig på farge, med ett unntak.

BRUN ELLER RØD: Kjøttdeigen nederst til høyre er sannsynligvis like god som de til høyre, men sjansen er stor for at du vil kjøpe den røde. Dette eksempelet er Coops egen merkevare, men dette gjelder alle merkevarene. Foto: Elisabeth Dalseg
BRUN ELLER RØD: Kjøttdeigen nederst til høyre er sannsynligvis like god som de til høyre, men sjansen er stor for at du vil kjøpe den røde. Dette eksempelet er Coops egen merkevare, men dette gjelder alle merkevarene. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vil du ha brun eller rød? Gjelder det julebrus, er det bred uenighet og steile fronter (#teamrød!). Spør noen om hvilken pakke kjøttdeig de vil velge blant alternativene på bildet over, er svaret mer unisont: En av pakkene der kjøttet har den friske, røde fargen.

I butikkene ligger pakker med brun og rødbrun kjøttdeig, side om side. Samme produsent, samme type emballasje. Hvorfor er det sånn?

- Det kan være ulike grunner til at fargen på kjøttdeigen varierer. Både temperaturen på kjøttdeigen da den ble pakket, samt CO₂-nivået i pakken, har betydning for fargen, sier Marthine Haugen Pettersen, informasjonsrådgiver i Nortura, til Dinside.

- Vår erfaring er at fargeforskjellene ikke går ut over kvaliteten på produktet.

Påvirkes av oksygen

- Kjøttet har pigmenter. I vårt blod kaller vi disse pigmentene hemoglobin, i kjøtt hetter det myoglobin, sier Marit Kvalvåg Pettersen, seniorforsker i Nofima, til DinSide.

- Myoglobin kan reagere med ulike forbindelser, og da er resultatet at det vil dannes ulike farger.

Reagerer myoglobin med oksygen, får du en ganske klar, rød farge. Dette er en farge mange vil kjenne igjen fra utenlandsferier, eller fra norske butikker noen tiår tilbake, da det var vanlig å pakke kjøttet med høyoksygen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.