Egg:

Derfor skjer dette

Og her er triksene for å unngå det eggstremt irriterende problemet.

VANSKELIG: Noen egg er vanskeligere å skrelle enn andre. Foto: Birgitte T. Kristiansen / Dagbladet

VANSKELIG: Noen egg er vanskeligere å skrelle enn andre. Foto: Birgitte T. Kristiansen / Dagbladet

Vis mer
Publisert

- Åååh! Nå er det sånn igjen, utbryter en fortvilt kollega i lunsjen.

Idet en annen skjønner hva det er snakk om, kaster han seg på:

- Det der kan faktisk ødelegge hele dagen min.

Selv om siste utsagn kanskje er litt vel dramatisk, er det jo eggstremt irriterende når skallet klamrer seg til eggehviten under skrelling.

Fersk er «verst»

Og det finnes en forklaring på hvorfor dette skjer, ifølge «eggspert» Kjersti Sørby. Hun er produktgruppesjef i Prior, og sier det kan være flere ting som spiller inn.

- Oftest er det fordi egget er veldig ferskt, men det kan også være fordi egget ikke har blitt avkjølt godt nok etter koking. Avkjøl eggene i rennende, kaldt vann rett etter koking i et minutt eller så, sier hun.

Sørby legger også til at jo lenger egget blir liggende kokt og avkjølt før det spises, desto vanskeligere blir det å skrelle.

Det er den tynne hinna mellom skallet og eggehviten som skaper trøbbel. På ferske egg har denne festet seg til skallporene, og sitter dermed ekstra godt.

- Etter hvert som egget blir eldre, vil hinna gradvis slippe taket, sier Sørby.

- Vanskeligere nå

Ifølge skrelletips fra Storkvikne gård, en lokal leverandør av ferske gårdsegg i Trøndelag, er det perfekte skrelle-egget sju til ti dager gammelt.

Sørby i Prior sier seg enig i at det går an å sjekke pakke- eller utløpsdato for å finne egg som er noe eldre enn andre, men at eldre egg kan være ekstra vanskelig å oppdrive akkurat nå.

MATLAGING: Å skille eggeplomma fra eggehviten ender gjerne med kliss og gris. Men da vi hørte at man faktisk kan plukke plommen rett opp med bare fingrene, måtte vi selvfølgelig teste det! Video: Linn Merete Rognø Vis mer

- Det har nylig vært påske, og høy omløpshastighet på egg i butikkene, så alle de eggene du finner nå er veldig ferske. Det vil derfor ikke forundre meg om det er flere som opplever egg som er vanskeligere å skrelle nå, sier produktgruppesjefen.

Fortvil ikke: Det finnes noen triks som trolig kan spare deg for frustrasjon likevel.

Egg på benken

Å bruke egg som er romtempererte og ikke kjøleskapskalde kan gjøre nytten, da hinna ikke sitter like godt - selv på ferske egg.

Dessuten gjør romtempererte egg susen for andre bruksområder enn på brødskiva også.

- Egg holder seg lenge også i romtemperatur, så dersom man bruker egg ofte, er det ingen fare å oppbevare dem på kjøkkenbenken. Det vil også gi luftigere eggedosis og bedre pavlova-resultat til 17. mai, opplyser Sørby.

Nødløsning

Det er i tillegg mindre sjanse for at egget sprekker under koking dersom det holder romtemperatur.

Det verserer også tips om å tilsette eddik eller en spiseskje bakepulver i kokevannet for å gjøre skrellinga enklere. Her har Sørby mest tro på det siste trikset, da førstnevnte ikke har fungert nevneverdig for henne.

Er egget allerede kokt, og man merker at skallet er gjenstridig, har eggsperten også en nødløsning:

- Det er et tips som fungerer ni av ti ganger. Legg egget i et glass med lokk og rist forsiktig. Da pleier skallet å slippe lettere. Dette må man imidlertid ikke gjøre med bløtkokte egg, for da blir det bare gris, sier hun.

TikTok-triks

Dagbladet omtalte nylig også en annen «egge-hack», signert TikTok-brukeren Amy Whittington (38). Trikset kan gjøre det lettere å skrelle ferske, kokte egg, men reaksjonene blant følgerne er delte.

38-åringen hevder at dersom man kakker forsiktig flere ganger på den butte enden av egget, vil hinna etter hvert slippe taket i hviten.

- Det var så lett å skrelle egget, at jeg nesten ikke kunne tro det. Selv egg som var dagsferske. Jeg fortalte min mor om det, og hun prøvde det også. Dette endret alt!, sier hun selv.

Mens noen følgere er i ekstase over 38-åringens triks, hevder andre at det ikke fungerer i det hele tatt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer