Siden i sommer har en rekke produkter blitt trukket tilbake fra markedet etter funn av stoffet etylenoksid. Etylenoksid er et plantevernmiddel som ikke skal være i maten vi spiser.
Studier viser at etylenoksid kan skade vårt DNA eller arvestoff, skriver Matportalen. De viser til at det ikke er mulig å sette trygge nivåer for inntak av stoffet, og EU har derfor forbudt bruk av etylenoksid i matvareproduksjon.
Funnet i sesamfrø
- Den første påvisningen av stoffet kom i sesamfrø fra India i fjor høst. Som en konsekvens av dette er det nå hundre prosent kontroll av sesamfrø fra India til EU og EØS, skriver seksjonssjef for kjemisk mattrygghet i Mattilsynet, Are Sletta, i en e-post til DinSide.
I tilsetningsstoff
Denne sommeren ble etylenoksid påvist i tilsetningsstoffet johannesbrødkjernemel.
- Det har kommet til flere tilsetningsstoffer senere, xanthangummi og guarkjernemel. Både Mattilsynet og næringen i Norge følger dette tett opp nå, og vi ser at myndigheter og næring i Europa gjør det samme. Vi ser derfor mange tilbaketrekninger i hele EU/EØS-området nå. Det er viktig å påpeke at det ikke gjelder alle produkter med de nevnte tilsetningsstoffene, men kun de partiene som er forurenset med etylenoksid, understreker Sletta.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger