Etylenoksid:

Derfor trekkes produktene tilbake

Matvarer over hele Europa rammes.

TRUKKET TILBAKE: Disse produktene ble trukket av Nortura i forrige uke, og er bare noen få av en mengde produkter som har blitt trukket fra markedet av samme årsak. Foto: Nortura
TRUKKET TILBAKE: Disse produktene ble trukket av Nortura i forrige uke, og er bare noen få av en mengde produkter som har blitt trukket fra markedet av samme årsak. Foto: Nortura Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden i sommer har en rekke produkter blitt trukket tilbake fra markedet etter funn av stoffet etylenoksid. Etylenoksid er et plantevernmiddel som ikke skal være i maten vi spiser.

Studier viser at etylenoksid kan skade vårt DNA eller arvestoff, skriver Matportalen. De viser til at det ikke er mulig å sette trygge nivåer for inntak av stoffet, og EU har derfor forbudt bruk av etylenoksid i matvareproduksjon.

Funnet i sesamfrø

- Den første påvisningen av stoffet kom i sesamfrø fra India i fjor høst. Som en konsekvens av dette er det nå hundre prosent kontroll av sesamfrø fra India til EU og EØS, skriver seksjonssjef for kjemisk mattrygghet i Mattilsynet, Are Sletta, i en e-post til DinSide.

I tilsetningsstoff

Denne sommeren ble etylenoksid påvist i tilsetningsstoffet johannesbrødkjernemel.

- Det har kommet til flere tilsetningsstoffer senere, xanthangummi og guarkjernemel. Både Mattilsynet og næringen i Norge følger dette tett opp nå, og vi ser at myndigheter og næring i Europa gjør det samme. Vi ser derfor mange tilbaketrekninger i hele EU/EØS-området nå. Det er viktig å påpeke at det ikke gjelder alle produkter med de nevnte tilsetningsstoffene, men kun de partiene som er forurenset med etylenoksid, understreker Sletta.

Seksjonssjef Sletta forklarer at etylenoksid ikke utgjør noen akutt helsefare, men likevel er klassifisert som kreftfremkallende.

- Maten skal være trygg

- Maten vi spiser skal være trygg i et livstidsperspektiv. Det europeiske mattrygghetsorganet EFSA klarer ikke å etablere trygge nivåer for etylenoksid, og det er derfor ikke tillatt brukt i mat og fôr i Norge og EU. Det er samtidig viktig å huske på at det i denne sammenhengen er snakk om ulovlig bruk i utlandet på råvareingredienser som brukes i svært små mengder i ferdig produkt, sier Sletta.

Han mener at du allikevel ikke trenger å være bekymret om du har spist enkelte av varene som nå trekkes tilbake:

- Det er langtidsinntak som betyr noe. Etter at bruken ble oppdaget i fjor, har mattilsynene i Europa hatt spesielt fokus på bruken av dette stoffet og det tas mye prøver. Næringen er også veldig opptatt av dette. Det er også derfor partier som inneholder etylenoksid oppdages og trekkes fra markedet i hele Europa.

Det har blitt gjort funn av etylenoksid i en rekke ulike produkter, både salater, sauser og andre matvarer. Fullstendig oversikt finner du på Matportalens sider.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer