I 2016 ble det innført nye regler for bålbrenning i skog og mark. Og selv om det i utgangspunktet er bålforbud i sommerhalvåret, åpner de nye reglene for at du kan tenne bål, dersom det er forsvarlig.

Slik lager du muffins på bålet - i appelsinskall!
Se også hvilken grillpinne du bør velge til pølsestekingen.
Unntak fra bålforbudet
Generelt sier reglene at det er bålforbud mellom 15. april og 15. september. Samtidig påpekes det at det likevel «er tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann». Så hva betyr dette, rent praktisk?
- De fleste kommuner har egne forhåndsgodkjente bålplasser som kan brukes hele året, med mindre annet er særskilt opplyst. Det vil si at det lokale brannvesen kan gå ut og si i veldig skogbrannutsatte perioder, at også disse er ulovlige å bruke inntil videre, forteller rådgiver Tor Erik Skaar i Brannvernforeningen til Dinside.

Derfor feirer vi sankthans
Sankthans er en kirkelig høytid til minne om døperen Johannes' fødsel. Den feires 24. juni, sankthansaften feires kvelden før. Tradisjonene knyttet til sankthans er mer folkelige enn kirkelige. Fra kirkens hold fungerte bålbrenning som et minne om at beina til døperen Johannes ble brent av dem som ikke trodde. Tanken med bålbrenning er trolig at ilden skulle verne mot onde makter. Derfor ble bålene oftest tent på lett synlige steder. Men bålet hadde og har også en sosial funksjon.
Kilde: Snl.no, vg.no
Andre eksempler på bålbrenning som åpenbart ikke kan føre til brann, er hvis man eksempelvis tenner bål på en holme i skjærgården uten særlig vegetasjon, eller ned mot vann om vinden er gunstig og det er god avstand til annet brennbart.
- Det er slik at regelverket åpner for personlig skjønn. Om man er i tvil, skal man la det være, understreker Skaar.
Hva med bålbrenning på sankthansaften?
Når det gjelder bålbrenning på sankthansaften, og ikke minst større bål, krever de fleste kommuner søknad for sankthansbål. Ifølge Brannvernforeningen fins det også kommuner som går ut i forkant og informerer sine innbyggere om retningslinjer for sankthansbål.
- Vår oppfordring er derfor å sjekke med sin egen kommune, for eksempel via hjemmesidene, sier Skaar.

Denne lighteren er genial - og kan lades opp!
Eksempelvis opplyser Oslo kommune om at det ikke er tillatt å brenne sankthansbål, men at man kan gis dispensasjon ved søknad til Brann- og redningsetaten.
Skal man fyre opp et mindre sankthansbål er det i prinsippet unntaksregelen, hvor man må bruke skjønn, som gjelder.
- Men det er ikke slik at folk flest nødvendigvis har den kunnskap som skal til for å vurdere dette riktig. Det er med andre ord først og fremst et forbud, påpeker Skaar.
