Ekle kryp og edderkopper

- Det er et forferdelig dyr!

Har du merket deg mer irriterende insekt enn mygg? Eller vet du hvorfor du bør la edderkoppene være?

HJORTELUSFLUA: Denne flua er det svært mange av på høsten - og slik sørger du for at du ikke blir deres nye «vert». Klipp: Ingebjørg Iversen. Video: Kristin Sørdal / Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes mange ekle kryp og insekter der ute, men noen er eklere enn andre, og noen er mer til nytte enn man skulle tro.

Men hvilket insekt er eklest og hvorfor bør vi la edderkoppen være i fred? Vi har svaret!

Mislikt kryp

Hjortelusflua er en ny flueart som er på fremmarsj på Østlandet. Den er ikke farlig, men svært plagsom, opplyser Statens institutt for folkehelse, nå en del av Folkehelseinstituttet, til Romerikes Blad.

Zoolog Petter Bøckman forteller til Romerikes Blad at hjortelusflua er et irriterende og mislikt kryp, som nyter godt av at det har vært milde vintre.

- Det er et forferdelig dyr - så ekle at du ikke vil tro det!

Men når kom hjortelusflua?

Entomolog hos BioFokus, Stefan Olberg forklarer til Dinside at arten kom til Norge via Sverige, og var først kun til stede i Østfold og søndre del av Hedmark.

- Senere har den spredd seg vestover, krysset Oslofjorden, og spredd seg ned til Sørlandet.

Arten oppsøker mennesker aktivt ved å fly på dem.

- Er de «fornøyd» med å lande på deg, som vil si at de tror du er et hjortedyr, så «knipser» de av seg vingene, men det er sjeldent at den biter, forteller Olberg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer