Ekle kryp og edderkopper

- Det er et forferdelig dyr!

Har du merket deg mer irriterende insekt enn mygg? Eller vet du hvorfor du bør la edderkoppene være?

HJORTELUSFLUA: Denne flua er det svært mange av på høsten - og slik sørger du for at du ikke blir deres nye «vert». Klipp: Ingebjørg Iversen. Video: Kristin Sørdal / Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes mange ekle kryp og insekter der ute, men noen er eklere enn andre, og noen er mer til nytte enn man skulle tro.

Men hvilket insekt er eklest og hvorfor bør vi la edderkoppen være i fred? Vi har svaret!

Mislikt kryp

Hjortelusflua er en ny flueart som er på fremmarsj på Østlandet. Den er ikke farlig, men svært plagsom, opplyser Statens institutt for folkehelse, nå en del av Folkehelseinstituttet, til Romerikes Blad.

Zoolog Petter Bøckman forteller til Romerikes Blad at hjortelusflua er et irriterende og mislikt kryp, som nyter godt av at det har vært milde vintre.

- Det er et forferdelig dyr - så ekle at du ikke vil tro det!

FLÅTT: April markerer starten på flåttsesongen, og det kan være lurt å gjøre noen forebyggede grep mot å bli bitt. Video: Embla Hjort-Larsen. Foto: NTB Vis mer

Men når kom hjortelusflua?

Entomolog hos BioFokus, Stefan Olberg forklarer til Dinside at arten kom til Norge via Sverige, og var først kun til stede i Østfold og søndre del av Hedmark.

- Senere har den spredd seg vestover, krysset Oslofjorden, og spredd seg ned til Sørlandet.

Arten oppsøker mennesker aktivt ved å fly på dem.

- Er de «fornøyd» med å lande på deg, som vil si at de tror du er et hjortedyr, så «knipser» de av seg vingene, men det er sjeldent at den biter, forteller Olberg.

Bøckman forklarer til Romerikes Blad at hjortelusflua sitt bitt er som et kleggbitt.

– Det klør som bare rakkern. Hjortlusflua er tilpasset elgen, som prøver å skrape den bort med klovene sine. Den er med andre ord veldig vanskelig å drepe med vanlige metoder.

Hva med den fryktede edderkoppen da?

Sandra Åstrøm ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) forteller til NTB at hvis det er edderkopper i huset, finnes det mat for dem der også.

- Alle edderkopper er rovdyr. Det de lever av inne i huset ditt, på balkongen eller terrassen eller i hagen, de krypene de spiser, vil du helt sikkert ikke ha der i stedet. Så la edderkoppene være i fred, råder hun.

Edderkopper biter svært sjelden mennesker, og de overfører ikke sykdommer.

Visste du at ifølge Science Daily spiser verdens edderkopper til sammen mellom 400 og 800 millioner tonn insekter og skadedyr i året.

Det er mer enn alle menneskene på jorda spiser av kjøtt og fisk til sammen på ett år.

Så hvorfor er vi så redde?

Åstrøm forteller at hun tror det kan være tillært.

- Historier fra utlandet om smertefulle bitt og dødelige edderkopper har skapt et skummelt bilde, kombinert med skrekkfilmer. Men jeg tror og det kan ha å gjøre med bevegelsesmønsteret deres, at de beveger seg rykkvis og kjapt, forteller hun og fortsetter.

- husedderkoppen, blir opptil 10 centimeter i diameter og trekker gjerne innendørs om høsten for å pare seg. Den beveger seg ekstremt fort, spesielt sett i forhold til egen kroppsstørrelse. Hadde vi mennesker løpt like kjapt, ville vi tilbakelagt 100 meter på 1,6 sekunder.

Sliter du med mye mygg på sommeren? Du kan lese mer om tips til å jage den vekk her:

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer