Planovergang

– Det er forferdelig

Hundrevis av hendelser hvert år. Disse er verst.

Planovergangen på Nordbyveien på Jessheim topper verstinglista over hendelser og nestenulykker. Foto: Adrian Nilsen/Bane Nor
Planovergangen på Nordbyveien på Jessheim topper verstinglista over hendelser og nestenulykker. Foto: Adrian Nilsen/Bane Nor Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det jobbes stadig med å fjerne de gamle planovergangene her til lands, men fremdeles skjer det over 600 hendelser og nestenulykker hvert år, ifølge Bane NOR.

– Det er forferdelig når slike hendelser skjer. Vi skal jobbe for å redusere ulykkene på planovergangene, sier Pål Buset, prosjektleder i Bane NOR i en pressemelding.

Følg reglene

Det er overgangene Nordby (på Jessheim), Larvik, Tønsberg og Røros som topper den lite hyggelige tabellen over planoverganger med flest regelbrudd og feil fra trafikantene.

– Det verste vi ser er når voksne tar med seg barn over planoverganger der bommen har gått ned og det blinker rødt lys. Vi må være rollemodeller for ungene og forklare dem at dette kan være farlig. Vi må tåle å vente noen ekstra minutter som fotgjenger eller bilist til toget har kjørt forbi, slår prosjektlederen fast.

Han forteller videre at de første hendelsene skjer på overganger med utstyr som klart og tydelig viser når det er trygt å krysse. Nå ber Bane NOR folk om å følge reglene.

Det finnes i dag 3469 planoverganger her til lands. På 50-tallet var det om lag 8600.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.