Planovergang

– Det er forferdelig

Hundrevis av hendelser hvert år. Disse er verst.

Planovergangen på Nordbyveien på Jessheim topper verstinglista over hendelser og nestenulykker. Foto: Adrian Nilsen/Bane Nor
Planovergangen på Nordbyveien på Jessheim topper verstinglista over hendelser og nestenulykker. Foto: Adrian Nilsen/Bane Nor Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det jobbes stadig med å fjerne de gamle planovergangene her til lands, men fremdeles skjer det over 600 hendelser og nestenulykker hvert år, ifølge Bane NOR.

– Det er forferdelig når slike hendelser skjer. Vi skal jobbe for å redusere ulykkene på planovergangene, sier Pål Buset, prosjektleder i Bane NOR i en pressemelding.

Gull fra arkivet: Se hvordan det er å kjøre Norges raskeste tog, Flytoget! Video: Per Ervland Vis mer

Følg reglene

Det er overgangene Nordby (på Jessheim), Larvik, Tønsberg og Røros som topper den lite hyggelige tabellen over planoverganger med flest regelbrudd og feil fra trafikantene.

– Det verste vi ser er når voksne tar med seg barn over planoverganger der bommen har gått ned og det blinker rødt lys. Vi må være rollemodeller for ungene og forklare dem at dette kan være farlig. Vi må tåle å vente noen ekstra minutter som fotgjenger eller bilist til toget har kjørt forbi, slår prosjektlederen fast.

Han forteller videre at de første hendelsene skjer på overganger med utstyr som klart og tydelig viser når det er trygt å krysse. Nå ber Bane NOR folk om å følge reglene.

Det finnes i dag 3469 planoverganger her til lands. På 50-tallet var det om lag 8600.

1460 av disse er usikrede. Skal du over en slik, skal du stoppe bilen og lytte.

Ulovlig kryssing

Bane NOR har tidligere gått ut og advart mot ulovlig kryssing av spor. Buset har tidligere fortalt at det hvert år skjer rundt 2000 ulovlige krysninger av jernbanespor. Ofte er det skigåere som står for disse.

– Det er avhengig av at noen ser det og rapporterer inn, men litt vanskelig å ha et konkret tall på det. Når det kjøres arbeidstog eller brøytes, er det mange skispor på kryss og tvers. Det er mange som krysser sporet ulovlig. Generell ulovlig ferdsel i spor er det normalt opp mot 2.000 i året. Hva som rapporteres inn, dreier seg nok mye om hvorvidt det er i tettbygde strøk eller ei, hvor mange som ferdes der og om en strekning trafikkeres av mange tog. Det sier seg selv at midt ute på vidda er det færre mennesker som kan observere og færre mennesker langs banen, har han tidligere uttalt.

Dersom du er på skitur og ser at du må krysse et jernbanespor, skal du i stedet komme deg til en stasjon, eller vente til toget er under bakken.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer