Hvordan smøre ski?

Det er nok med fem typer skismøring

Du trenger ikke å ha tusen forskjellige typer voks og klister for å ha maks feste og glid i skisporet.

FELLESKI VERSUS SMØRESKI: Ifølge Skiforeningens Elisabeth Uhlig-Nordølum er én viktig fordel med felleski at du slipper å tenke på å smøre dem, men det er slett ikke alltid dumt med smøreski heller. Video: Berit B. Njarga. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste fire årene har Dinside testet felleski for Dagbladet Pluss, senest i november i fjor.

Det er ikke tvil om at det enkleste er å ha et par felleski du bare kan stappe i bagasjerommet eller ta under armen, spenne på deg og sette av gårde i løypene.

Men, det er også sånn at en perfekt smurt ski alltid vil slå en felleski, spesielt på de kaldeste dagene.

Fem er nok!

Dersom du tar en tur i sportsbutikker for å kjøpe skismøring er det lett å bli litt usikker når du ser hvor mange ulike typer voks, klister og sprayer det er å velge mellom.

Da har vi en gladnyhet til deg: Du kommer nemlig langt med bare fem typer skismøring om du er en vanlig turgåer på ski:

  • Blå extra, eller Swix VR/V40
  • Swix V45
  • Swix V50
  • Grunnklisterspray
  • Universalklister
FEM FINE: Dette kan være smøring nok for den gjengse skiløper. Foto: Eilin Lindvoll
FEM FINE: Dette kan være smøring nok for den gjengse skiløper. Foto: Eilin Lindvoll Vis mer

Om du vil utvide arsenalet noe, har daglig leder Joakim Levorsen i Superski følgende smøretips:

Festevoks Klister
Swix blå extra / VR 40Grunnklister / isklister
Swix VR 45Rode multigrade klister / violet klister
Rode violet / Swix VR55NUniversalklister
Swix VR62Rødt klister
KJØPETIPS: Slik kjøper du riktig ski og staver for langrenn. Lars Amund Toftegaard fra Skiforeningen viser deg hva du må tenke på når det kommer til lengder, vekt og eventuelle felleski. Video: Dinside Vis mer

Riktig smøring til temperaturen

Superski, som har tett samarbeid med Norges Skiforbund, understreker at det er snøkonsistensen som avgjør hva du bør smøre skiene med.

- Gradestokken er en viktig indikator, men luftfuktighet og eventuell kunstsnø er andre faktorer, sier Levorsen til Dinside.

Det betyr at du i fuktig klima må smøre med en mykere voks enn ved samme temperatur i tørt innlandsklima, forklarer han.

Hvis snøen har vært eller er «omdannet», er det klisterføre.

På voks og klister står det ulike temperaturintervall, men er de for luft- eller snøtemperatur?

Skiforeningen svarer at temperaturen på smøreklossene gjelder temperaturen i snøen. Det er dermed stor fare for å bomme ved kun å se på lufttemperatur.

HVILKEN TEMPERATUR: V50 og V45 er to anbefalte vokstyper å ha i arsenalet sitt, men hva betyr egentlig temperaturen på pakkene? Foto: Eilin Lindvoll
HVILKEN TEMPERATUR: V50 og V45 er to anbefalte vokstyper å ha i arsenalet sitt, men hva betyr egentlig temperaturen på pakkene? Foto: Eilin Lindvoll Vis mer

Slik unngår du smørebom

Du kan godt sjekke værmeldinga og førerapportene fra der du skal gå på ski for å velge hva du vil smøre med, men ofte er det ikke før du har skiene på beina og er et stykke ut i løypa at du merker om det du har smurt med funker eller ei.

Og, det er veldig kjedelig å gå på en smørebom, enten i form av bakglatte ski eller tykke kladder under skiene.

Heldigvis er det et triks som gjør det lett å unngå en real smørebom, eller i alle fall gjør det enklere å redde skituren:

- Hvis du legger hard/kald voks først på skiene, er det bare å legge mykere voks oppå om det ikke funker. Har du lagt på for myk voks i bunn, derimot, bør dette skrapes helt av før du legger på en hardere voks, sier Levorsen.

Ha dette på innerlomma når du drar på tur

Skal du ut på en rask treningstur på ski, er det ikke alle som vil eller har plass til mye «nødsmøring», men noe bør du ta med:

  • Ha alltid med ei skrape! Kladder det under skiene, er det krise om du ikke får skrapt av det du har smurt med skikkelig.
  • Er du ute på lang treningstur, bør du ha med deg voksen/klisteret du smurte med i utgangspunktet, hvis laget du la på slites av.
  • Usikker på temperaturen? Smør kaldt hjemme, og ta med en voks som er hakket varmere på tur + kork.

Superkombinasjon

Et annet smøretips fra ekspertene er å kombinere/mikse ulike typer voks og klister:

  • For isete forhold som eventuelt er lett blandet med nysnø, kan du legge klister først og la dette kjøles ned ved å sette skiene ut. Deretter dekker du klisteret lett med egnet voks.
  • For vanskelig nullføre kan du legge en mykere voks som nest siste lag, og så dekke den med en hardere voks til slutt. Da kan du «tråkke gjennom» den myke voksen for å få feste, mens det ytterste laget hindrer ising.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer