Flått og borrelia

Det har aldri vært flere

Det er registrert flere borreliatilfeller i årets fem første måneder enn noen gang tidligere.

PASS PÅ: Det har aldri tidligere vært flere tilfeller av flått-sykdommen borreliose i løpet av årets første måneder frem til mai, og de siste årene har det også vært en økning tilfeller av skogflåttencefalitt (TBE). Foto: Erlend Aas/ NTB scanpix
PASS PÅ: Det har aldri tidligere vært flere tilfeller av flått-sykdommen borreliose i løpet av årets første måneder frem til mai, og de siste årene har det også vært en økning tilfeller av skogflåttencefalitt (TBE). Foto: Erlend Aas/ NTB scanpix Vis mer
Publisert

Ved utgangen av mai var det registrert 89 alvorlige tilfeller av borreliose. Det er flere enn noen gang tidligere i perioden fra januar til mai.

De foreløpige tallene fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) ved Folkehelseinstituttet viser 89 tilfeller av den flåttbårne sykdommen Lyme borreliose, også kalt bare borrelia, i perioden fra januar til og med mai måned.

– Dette er kun foreløpige tall som ikke er kvalitetssikret ennå, men det kan tyde på en oppgang for disse månedene, sier epidemiolog og seniorrådgiver Solveig Jore ved FHI til NTB.

Man må tilbake til 1993 for å finne flere registrerte tilfeller enn i årets fem første måneder, med 90. Men tallet er ikke sammenlignbart siden alle borreliatilfeller i perioden 1993 til 1995 var meldingspliktige. Siden den gang har bare mer alvorlige tilfeller, såkalt disseminert borreliose, blitt registrert.

I fjor var det registrert 65 alvorlige tilfeller av sykdommen mellom januar og mai, mens det i 2016 og 2017 var henholdsvis 82 og 81 tilfeller i perioden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer