Skikk og bruk ved bordet

Det hemmelige «bord-språket»

Ferdig, pause, neste rett, dårlig service, dårlig mat, nydelig mat? Det kan du indirekte fortelle med bestikket.

BESTIKKSPRÅKET: Vet du at bestikket du bruker har et helt eget språk? Dette betyr det. Foto: volodyar / Shutterstock / NTB
BESTIKKSPRÅKET: Vet du at bestikket du bruker har et helt eget språk? Dette betyr det. Foto: volodyar / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du har kanskje hørt i forbifarten en gang at det er høflig å legge bestikket på en spesiell måte etter du har spist på restaurant?

Men - hvordan var det egentlig igjen?

Her i Norge er det nemlig ikke like avansert.

Ifølge skikk-og-bruk-ekspert Reidar Bowitz Helliesen blir bestikkspråket og bordets takt og tone-regler fulgt opp ulikt.

- En del nordmenn er kjent med reglene, men mange er ikke, forklarer han.

- Land som i hovedsak bruker bestikk og ikke hender til å spise maten med, eller spisepinner har selvsagt større kjennskap til disse reglene. Men tydeligst skille på kjennskap og praktisering av disse reglene handler ikke om land, men mellom klassetilhørighet, sier Helliesen.

Han forteller at i de mer velutdannede miljøene vil disse reglene være mye mer kjent enn blant de mindre bemidlede.

- I Norge er vi så heldige at rikdommen er jevnere fordelt. Derfor er min oppfattelse at en større andelen av befolkningen er kjent med at det er skikk og bruk regler for måltidet i Norge enn i mange andre deler av verden. Så skal det sies at de ofte kan ha sine egne skikk-og-bruk regler som nordmenn ikke er kjent med, sier han.

Kjenner ikke til disse

Vi presenterte dette bildet for et par eksperter, for å høre om de ser dette blir brukt i praksis og om det i det hele tatt brukes i Norge.

- Disse kodene kjenner jeg ikke til, bortsett fra kniv og gaffel lagt pent sammen på tallerken når en er ferdig spist, forteller kokk Bent Stiansen til DinSide.

Vin- og utdanningsansvarlig i Kulinarisk Akademi, Heidi Iren Hansen, forteller også til DinSide at vi sjeldent bruker disse i Norge.

Istedenfor å helle kaffegrut rett i sluket bør du finne fram litt tørkepapir. Da kan du enklere kaste det i matsøpla og unngå både tette rør og rotter på besøk. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Dette er veldig lite brukt i Norge og selv signaliserer jeg bare at jeg ikke er ferdig.

Dette forklarer hun med bestikk som ikke ligger samlet på tallerkenen, som «bad» eller «pause» på bildet nedenfor.

- Når jeg er ferdig viser jeg det med samlet bestikk, men ofte litt mer skråstilt enn det som er bilde av her, forklarer Hansen og legger til:

- Det er stort sett det eneste jeg har opplevd gjester gjøre også.

Forventet at man signaliserer

Hun forteller til DinSide at hun ikke kan svare på om måtene på bildet stemmer eller ikke.

- Det gjør sikkert det i noen land eller kulturer, men i Norge bruker svært få gjester dette og svært få servitører ville plukket opp den skjulte beskjeden i dette, forklarer hun.

Likevel ligger det en forventning om at man kan vise at man er ferdig med maten.

- Det er ganske forventet at man signaliserer at man er ferdig med å spise om bestikket ligger samlet over tallerkenen, så dersom man legger bestikket sammen på den måten, selv om det fortsatt er mat igjen på tallerkenen, vil nok de fleste servitører komme for å rydde, forteller hun.

Hun opplever ikke at norske servitører tenker at det er et stort problem dersom dette gjøres feil.

- Det er som sagt, etter min viten, veldig lite brukt i Norge utover det å legge bestikket sammen når man er ferdig spist, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer