Mattilsynet:

- Det kan følge med skadedyr

Planter du kjøper fra utlandet, kan ha med blindpassasjerer som truer norsk plantehelse, advarer Mattilsynet.

NETTHANDEL: Pass på når du handler planter på nett, de kan føre med seg skadedyr. Foto: Mattilsynet
NETTHANDEL: Pass på når du handler planter på nett, de kan føre med seg skadedyr. Foto: Mattilsynet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Plantehelsen i Norge er god sammenlignet med andre europeiske land, men økende handel, både kommersiell og privat, øker risikoen for at nye skadegjørere får fotfeste her i landet, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

Seksjonssjef i seksjon planter og innsatsvarer i Mattilsynet, Are Sletta, forteller i pressemeldingen at dersom man kjøper planter fra utlandet, risikerer man at det følger med skadedyr og plantesykdommer som kan gjøre stor og uopprettelig skade.

- Andre land i Europa strever med mange skadedyr og plantesykdommer som vi til nå har vært forskånet for i Norge. Om vi ikke er forsiktige når vi handler planter og jord fra andre land, så kan det få store konsekvenser, uttaler han.

Mange kjenner ikke risikoen

Er du klar over risikoen? Sletta forteller at mange ikke kjenner til den.

- Vår erfaring er at mange handler planter på nett og via sosiale medier, uten å være klar over konsekvensene det kan få og kravene i regelverket. Det gjør oss bekymret.

Planteskadegjørere kan føre til store avlingstap i landbruket om de blir spredt fra private hager. Det kan også føre til økt brukt av plantevernmidler.

– Hvis skadegjørerne som blir innført er resistente mot plantevernmidlene som er tillatt å bruke i Norge, står man uten verktøy til å bekjempe dem, forteller Sletta.

Strengt regelverk

For å opprettholde en god plantehelse i Norge er det et strengt regelverk man må følge ved import av planter.

Plantehelseregelverket gjelder både for kommersielle aktører og privatpersoner.

Hovedpunktene i regelverket:

Du må også melde fra til Mattilsynet ved funn av eller mistanke om funn av skadegjørere som er omfattet av plantehelseregelverket.

Har du planter eller avfall fra planter som ser syke ut eller er angrepet av skadedyr? Da anbefaler Mattilsynet å ikke kaste dem i komposten, men behandle det som avfall i henhold til kommunens retningslinjer.

Skal du ut i naturen i sommer, og usikker på hva du skal gjøre dersom du blir dotrengt på tur? Les mer om det her:

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer