Mattilsynet:

- Det kan følge med skadedyr

Planter du kjøper fra utlandet, kan ha med blindpassasjerer som truer norsk plantehelse, advarer Mattilsynet.

NETTHANDEL: Pass på når du handler planter på nett, de kan føre med seg skadedyr. Foto: Mattilsynet
NETTHANDEL: Pass på når du handler planter på nett, de kan føre med seg skadedyr. Foto: Mattilsynet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Plantehelsen i Norge er god sammenlignet med andre europeiske land, men økende handel, både kommersiell og privat, øker risikoen for at nye skadegjørere får fotfeste her i landet, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

Seksjonssjef i seksjon planter og innsatsvarer i Mattilsynet, Are Sletta, forteller i pressemeldingen at dersom man kjøper planter fra utlandet, risikerer man at det følger med skadedyr og plantesykdommer som kan gjøre stor og uopprettelig skade.

- Andre land i Europa strever med mange skadedyr og plantesykdommer som vi til nå har vært forskånet for i Norge. Om vi ikke er forsiktige når vi handler planter og jord fra andre land, så kan det få store konsekvenser, uttaler han.

Mange kjenner ikke risikoen

Er du klar over risikoen? Sletta forteller at mange ikke kjenner til den.

- Vår erfaring er at mange handler planter på nett og via sosiale medier, uten å være klar over konsekvensene det kan få og kravene i regelverket. Det gjør oss bekymret.

Planteskadegjørere kan føre til store avlingstap i landbruket om de blir spredt fra private hager. Det kan også føre til økt brukt av plantevernmidler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer