Bly og kadmium i smykker

- Det sykeste jeg har sett!

Dette kjøpet fikk Naomi Oseki til å tenke seg om to ganger.

ADVARER: Dette smykket kom med en skummel advarsel. Foto: Naomi Oseki
ADVARER: Dette smykket kom med en skummel advarsel. Foto: Naomi Oseki Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Naomi Oseki pakket opp bestillingen med sommerklær og smykker fra nettbutikken Fashion Nova i forrige uke, fikk hun sjokk.

Bakpå emballasjen rundt et smykke hun kjøpte sto det nemlig en hårreisende advarsel:

«ADVARSEL: Dette produktet kan utsette deg for kjemikalier inkludert bly og kadmium som er kjent for staten California for å forårsake kreft, fødselsskader og andre reproduktive skader. For mer informasjon gå til www.P65warnings.ca.gov.»

Hun delte bilde av advarselen på sin Instagram-story med teksten: Wtf, når smykkene deres kan gi deg kreft og fødselsdefekter

SKREMMENDE: Denne advarselen fikk Naomi Oseki til å lure. Foto: Naomi Oseki/Skjermdump
SKREMMENDE: Denne advarselen fikk Naomi Oseki til å lure. Foto: Naomi Oseki/Skjermdump Vis mer

- Sykt

DinSide spør Oseki hva hun tenkte da hun så advarselen på baksiden av smykket.

- Jeg tenkte at det er det sykeste jeg har sett, forteller hun til DinSide.

Oseki forteller videre at hun syntes advarselen var veldig spesiell.

- Jeg kan risikere kreft og fødselsdefekter bare av å gå med et billig smykke? Sykt, sier hun om advarselen fra den amerikanske nettbutikken som er basert i Los Angeles.

- Føler du der trygg i å bruke produktet?

- Nja, usikker … Jeg føler jo nå at jeg må ta et «valg» når jeg først skal ta på meg smykket, forklarer Oseki.

- Akutt og kronisk giftig

Miljødirektoratet slapp i 2014 et faktaark om bly og kadmium i smykker og bijouteri.

Der står det at det kan brukes bly i smykker for å øke tyngden, lette formbarheten av metallet eller styrke plasten. Om kadmium står det at det kan brukes i smykker for å gi metallet mer glans eller for å gjøre smykket tyngre.

- Kadmium er både akutt og kronisk giftig for mennesker og dyr, og flere kadmiumforbindelser er kreftframkallende. Når kadmium først er tatt opp i kroppen, tar det svært lang tid før det skilles ut. Små mengder kan skade levra, lungene, nyrene og skjelettet, står det skrevet.

REISE: Her får du tre pakketriks som kan være gode å ha når du skal pakke før ferien! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Om bly står det også en advarsel:

- Bly tas opp i dyr og mennesker, noe som over tid kan gi høye konsentrasjoner i kroppen. Bly er giftig og kan blant annet føre til skade på nervesystemet. Hjerneutviklingen hos fostre og små barn er spesielt utsatt. I tillegg er det svært giftig for livet i vann.

Dette er grensa

- Vi kjenner ikke til regelverket i California, men i EU og Norge er det slik at vi har regelverk for maksimum innhold av kadmium og bly i produkter og smykker, sier Cecilie Blom, sjefingeniør i Miljødirektoratet til DinSide.

Produkter som kjøpes i Norge og importeres til Norge, er ikke lovlige dersom de bryter reglene i blant annet Reach. Det kan altså ikke være mer enn 0,01 vektprosent kadmium eller 0,05 vektprosent bly i smykkene. Hvorvidt disse smykkene faktisk inneholder kadmium eller bly over denne grensen vet vi jo ikke noe om, ifølge sjefingeniøren.

- Kan det være farlig å bruke smykket?

- Det er umulig for oss å si noe om ettersom vi ikke vet noe om innholdet av disse eller andre stoffer i smykket. Har man spørsmål om et produkt bør man stille spørsmål til de man har kjøpt produktet av, sier hun og legger til:

- Dersom regelverket overholdes er det ikke farlig å bruke smykkene.

- Akkurat risiko ved eksponering via smykker er avhengig av hvor mye smykkene brukes og hvor stor overflate som er i kontakt med huden, og eventuelt om det er andre forhold som fører til økt opptak av kadmium og bly over huden, sier Blom.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer