- Det viktigste corona-tiltaket

Avstandsregler, munnbind og få mennesker på ett sted begrenser smitten, men det er et annet tiltak som gir enda bedre effekt.

CORONAVIRUSET: Danske apoteker deler nå ut dette jakkemerket for at folk skal holde avstand. Men det aller beste er sosial isolasjon. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Foto: NTB / Sundhedsstyrelsen Vis mer
Publisert

Danske Sundhedsstyrelsen er nå ute og understreker viktigheten av selvisolasjon dersom man tror man kan være smittet av corona.

«Er du smittet med covid-19 eller er nærkontakt til en som er smittet, er det viktig at du blir hjemme og ikke er i kontakt med andre. Det er den beste måten å begrense smitten mest mulig på», påpeker Sundhedsstyrelsen.

Danskene understreker også viktigheten av å selvisolere seg også om du ikke har symptomer - for eksempel hvis du er nærkontakt til en som er smittet.

Personer som er bekreftet smittet med covid-19, skal naturlig nok oppholde seg i isolasjon, ifølge Helsedirektoratet.

Men hva med de som bor med en som er smittet, eller en som er nærkontakt til en som er smittet?

Her har vi samlet reglene som gjelder for dette akkurat nå.

Dette er isolasjon

Hovedregelen er at du skal isoleres dersom du har fått påvist covid-19 eller er i smittekarantene og utvikler symptomer.

Å isolere seg innebærer å oppholde seg i eget hjem eller på et annet egnet oppholdssted, isolert fra andre, så langt som mulig også fra andre i samme husstand.

Slik foregår hjemmeisolasjon

 • Du må holde deg hjemme hele tiden og ikke gå ut, men du kan være i egen hage eller på egen balkong/veranda/terrasse.
 • Andre må hjelpe deg med nødvendige ærend.
 • Du skal helst holde minst to meters avstand til de du bor sammen med.
 • Du bør ha eget rom og bad når dette er mulig. Bruk egne baderomsartikler, inkludert eget håndkle.
 • Du må være nøye med hånd- og hostehygiene for å unngå å smitte andre i husstanden.
 • Gjennomfør hyppig rengjøring av hjemmet, spesielt de stedene som dere ofte tar på.

Ifølge helsenorge.no er kommunen ansvarlig for at du har et egnet sted å gjennomføre isolasjonen på. Dersom kommunen vurderer at du ikke kan gjennomføre isolasjonen hjemme, skal kommunen tilby opphold på hotell eller annet egnet oppholdssted, og kommunen skal dekke kostnadene.

SERIEMARATON: Det kan bli mange timer foran TV-en for mange selvisolerte. Foto: Bjørn Eirik Loftås
SERIEMARATON: Det kan bli mange timer foran TV-en for mange selvisolerte. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Er du nærkontakt?

En nærkontakt er en person som innen 48 timer før personen med bekreftet smitte fikk de første symptomene, har hatt:

 • mindre enn 2 meters avstand i mer enn 15 minutter, eller
 • direkte fysisk kontakt, eller
 • direkte kontakt med sekreter (for eksempel spytt, snørr og tårer).

Alle nærkontakter til en bekreftet smittet person skal i utgangspunktet i karantene i 10 døgn fra den dagen kontakten med den smittede skjedde.

De bør også teste seg.

En nærkontakt skal i isolasjon hvis personen utvikler symptomer. Da skal personen oppholde seg i isolasjon fram til de har fått første negative prøvesvar.

Ved negativ test skal vedkommende være i karantene i 10 døgn fra nærkontakten fant sted.

Bor du sammen med en person i isolasjon?

Dersom du bor sammen med en person som er i isolasjon, skal du i såkalt smittekarantene.

Hvor lenge du skal være i karantene, avhenger først og fremst av om den isolerte personen har symptomer eller ikke.

 • Har den isolerte personen symptomer på covid-19, skal du være i karantene til det har gått 10 dager etter siste dag den isolerte hadde symptomer.
  Her sier reglene at hvis det er mulig for den isolerte personen å leve helt adskilt fra resten av husstanden, med eget bad, soverom og fellesrom, skal du være i karantene i 10 dager etter siste kontakt med den covid-19-syke.
 • Har den isolerte personen ikke symptomer på covid-19, skal du i karantene i 10 dager, uavhengig av om dere i husstanden lever adskilt eller ikke. Hvis den isolerte personen likevel utvikler symptomer i isoleringstiden, vil karantenen for husstandsmedlemmer påvirkes - og forlenges.
 • Dersom du er i smittekarantene og får symptomer selv, skal du testes og settes i isolasjon selv frem til prøvesvar foreligger. Husstandsmedlemmene dine skal samtidig holde seg i karantene. Ved negativ test skal du fortsatt være i karantene den resterende tiden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer