Egg

Dette betyr de røde tallene

De aller fleste egg er merket med tre ulike nummer eller koder. Se hva de betyr.

MYSTISKE NUMMER: Du har sikkert lagt merke til at eggene har et nummer stemplet på seg. Dette betyr tallene! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Har du lagt merke til tallene som er stemplet på egg og lurt på hva de betyr?

Den øverste, åttesifrede koden, kunne i teorien vært en dato, enten produksjonsdato eller best før-dato, men selv om norske egg har god holdbarhet, er det litt for lenge siden - eller til - år 0544 til at det er særlig sannsynlig.

- Det nummeret som står øverst er produsentnummeret. Det er det nummeret du kan taste inn på nettsiden vår, for å få opp informasjon om hvilken gård eggene kommer fra, sier Kjersti Sørby, fagsjef i Prior, til DinSide.

SPORING: De ulike nummerne på egget kan hjelpe både forbrukere og Prior å finne ut hvor og når egget er produsert og pakket, forteller Kjersti Sørby.
SPORING: De ulike nummerne på egget kan hjelpe både forbrukere og Prior å finne ut hvor og når egget er produsert og pakket, forteller Kjersti Sørby. Vis mer

I vårt tilfelle er det eggebonde Johan Liebig-Larsen, som holder til i Viken.

- Den neste koden, som begynner med NO etterfulgt av fire siffer, sier hvor eggene er pakket. Dette er EFTA-nummeret til pakkeriet.

Vårt eksempelegg er pakket på Norturas eggpakkeri på Heimdal.

- EFTA-nummeret er standard for nesten all mat, som er kode til fabrikken som har pakket produktet.

Du kan søke etter pakkeri på Mattilsynets- eller på Kjøtt- og fjørfebransjens nettsider.

- Hva med det siste nummeret?

- De siste sifferne er kun en intern sporingskode for oss, som definerer ikke bare hvor, men også når det er pakket.

SPOR EGGET: Prior har lenge hatt en søkefunksjon på nett, der du kan bruke tallene - nå har de lagt inn en QR-kode i kartongen, slik at det blir enda enklere. Foto: Nortura
SPOR EGGET: Prior har lenge hatt en søkefunksjon på nett, der du kan bruke tallene - nå har de lagt inn en QR-kode i kartongen, slik at det blir enda enklere. Foto: Nortura Vis mer

- Vi trykker ikke holdbarhet på selve egget, men på kartongen. For at vi skal kunne spore også ett og ett egg, så må vi ha en kode som gjør oss i stand til å gjøre det, sier Sørby.

Det er ikke mulig for forbrukere å bruke tallene til noe, de må gjennom Norturas datasystem.

Standardfunksjon

Unil, som står for egne merkevarer i NorgesGruppen, leverer flere typer egg, under merkene First Price, Eldorado og Jacobs Utvalgte.

Også hos dem er nummeret på egget produsentnummer, som gir informasjon om hvilken bonde eggene kommer fra, sier Marianne Hauge, senior fagsjef produktkvalitet i Unil, til DinSide.

EGGSJEKKEN: Lurer du på om egget er gammelt? Slik kan du enkelt sjekke hvilket egg som er gammelt og hvilket som fortsatt er ferskt. Video: Per Ervland og Aase Dotterud Vis mer

Stabil tilgang på egg

Det siste året har det nærmest virket tilfeldig hvilke egg som er i butikk, og om det faktisk er mulig å velge mellom små, store, dyre, billige, frittgående eller økologiske.

Særlig de rimeligere egne merkevare-eggene har fått bein å gå på.

- Det har skjedd noe i eggehyllene. Der de rimelige 18-egg-pakkene før var forbeholdt litt større husholdninger, vil nå «alle» ha billigeggene, sa Nora Mile Helgesen, kommunikasjonsrådgiver i Kiwi, til DinSide i vinter.

Tomme eggehyller skal nå være en saga blott, skal vi tro Hauge.

- Leveranse og salg har stabilisert seg.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer