Har du lagt merke til tallene som er stemplet på egg og lurt på hva de betyr?
Den øverste, åttesifrede koden, kunne i teorien vært en dato, enten produksjonsdato eller best før-dato, men selv om norske egg har god holdbarhet, er det litt for lenge siden - eller til - år 0544 til at det er særlig sannsynlig.
- Det nummeret som står øverst er produsentnummeret. Det er det nummeret du kan taste inn på nettsiden vår, for å få opp informasjon om hvilken gård eggene kommer fra, sier Kjersti Sørby, fagsjef i Prior, til DinSide.

I vårt tilfelle er det eggebonde Johan Liebig-Larsen, som holder til i Viken.
- Den neste koden, som begynner med NO etterfulgt av fire siffer, sier hvor eggene er pakket. Dette er EFTA-nummeret til pakkeriet.
Vårt eksempelegg er pakket på Norturas eggpakkeri på Heimdal.
- EFTA-nummeret er standard for nesten all mat, som er kode til fabrikken som har pakket produktet.
Du kan søke etter pakkeri på Mattilsynets- eller på Kjøtt- og fjørfebransjens nettsider.
- Hva med det siste nummeret?
- De siste sifferne er kun en intern sporingskode for oss, som definerer ikke bare hvor, men også når det er pakket.

- Vi trykker ikke holdbarhet på selve egget, men på kartongen. For at vi skal kunne spore også ett og ett egg, så må vi ha en kode som gjør oss i stand til å gjøre det, sier Sørby.
Det er ikke mulig for forbrukere å bruke tallene til noe, de må gjennom Norturas datasystem.
Standardfunksjon
Unil, som står for egne merkevarer i NorgesGruppen, leverer flere typer egg, under merkene First Price, Eldorado og Jacobs Utvalgte.
Også hos dem er nummeret på egget produsentnummer, som gir informasjon om hvilken bonde eggene kommer fra, sier Marianne Hauge, senior fagsjef produktkvalitet i Unil, til DinSide.
Stabil tilgang på egg
Det siste året har det nærmest virket tilfeldig hvilke egg som er i butikk, og om det faktisk er mulig å velge mellom små, store, dyre, billige, frittgående eller økologiske.
Særlig de rimeligere egne merkevare-eggene har fått bein å gå på.
- Det har skjedd noe i eggehyllene. Der de rimelige 18-egg-pakkene før var forbeholdt litt større husholdninger, vil nå «alle» ha billigeggene, sa Nora Mile Helgesen, kommunikasjonsrådgiver i Kiwi, til DinSide i vinter.
Tomme eggehyller skal nå være en saga blott, skal vi tro Hauge.
- Leveranse og salg har stabilisert seg.