Hver mandag og onsdag får vi kasser med frukt på jobb, og denne mandagen ble appelsiner et overraskende stort samtaletema. Det hele startet med en vågal påstand.
Undertegnede hevdet nemlig at appelsiner med navle smakte bedre enn andre appelsiner.
To kolleger hentet seg derfor hver sin appelsin, og jo da, de var for så vidt enige i at de smakte særdeles godt.

Ikke alt skal i kjøleskapet
Vi konkluderte med at vi måtte undersøke saken nærmere, og kontaktet derfor ekspertise på feltet.
Oppsiktsvekkende
Svaret vi fikk var nedslående:
- Nei. Vi kan nok ikke påstå at appelsiner med navle smaker bedre enn andre appelsintyper vi har i Norge, svarer Toril Gulbrandsen, matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Vi ble ikke «appelsinte» av den grunn, for appelsiner med navle er likevel ganske oppsiktsvekkende.
Plukker du en slik i butikken kan du nemlig være rimelig sikker på tre ting: Det er en navleappelsin, på engelsk kalt navel orange, den inneholder stort sett ikke steiner og navlen skjuler en mini-appelsin - en tvillingfrukt - på innsida, skriver Universitetet i Oslo.

- Noen av Navels-sortene setter to appelsiner i blomstringen, så derfor finner vi den lille mini-appelsinen inni, forklarer Cathrine Skogland, produktsjef for sitrus- og sesongfrukter i Bama.
Kloner
Selv om vi kanskje ikke kan slå fast at de smaker bedre enn andre appelsinsorter vi får i Norge, så blir de jo importert nettopp fordi de er veldig gode.
- De har en fantastisk smak og er både søte og friske på samme tid. De er ekstra gode nå på vinteren, og de kommer tilbake på sommeren fra den sørlige halvkule, så da har vi like gode appelsiner om sommeren også, forklarer Skogland.
Navnet kommer faktisk av at det ser ut som om appelsinen har en navle. Sorten ble oppdaget i Bahia i Brasil på 1800-tallet, og den oppsto naturlig gjennom en genmutasjon, skriver det amerikanske matlagingsmagasinet The Spruce Eats.

Smarte måter å skrelle appelsiner
Siden navleappelsiner ofte er steinfrie, altså ikke inneholder frø, dyrkes disse ved hjelp av poding. Dette gjøres ved at en blomstrende navleappelsin-knopp festes til et annet tre. Dagens navleappelsintrær omtales derfor som kloner av det opprinnelige fra Brasil, skriver The Spruce Eats videre.
Ulik årstid, ulik appelsin
I Norge importerer vi appelsiner hele året, og ifølge Frukt- og grøntstatistikken importerte vi hele 34 769 tonn appelsiner i 2021.
Appelsinene du kjøper i butikken vil variere med årstidene, og akkurat nå, hentes de fra den nordlige halvkule.
- Fra desember til påske er det toppsesong i Spania, Italia og Marokko. Deretter reiser vi videre til Sør-Afrika og Sør-Amerika, sier Skogland.
Bamas favorittsorter er: Navelinas, Navel, Navel Late, Lane Late, Navel Powell, Barnfield, Cambria og Chistlets.

Aldri opplevd liknende
- Vi henter appelsinene fra plantasjer med perfekt jordsmonn og solforhold, og fra leverandører som vi kjenner godt.
Appelsinen kom opprinnelig fra Kina, og ble importert til Norge allerede på slutten av 1800-tallet, men i starten var den forbeholdt de som hadde råd til å unne seg luksus. Fra og med 1956 ble importbegrensningene for sitrusfrukter fjernet, og appelsinen ble allemannseie.
Påske + appelsin = sant
Nordmenn ligger på verdenstoppen når det gjelder å spise appelsiner. Vi spiser i snitt cirka 30 appelsiner per person i året - drøyt seks kilo. Mange av disse konsumeres i påsken, men hvorfor akkurat da?
- At appelsiner en «påsketradisjon», kan kanskje være fordi appelsinene før i tida bare kom til Norge i vinterhalvåret, og at det var rundt påsketider de var spesielt gode. Nå har vi tilgang på friske og fine appelsiner hele året, sier Toril Gulbrandsen i OFG.

Bålpanne-triksene du bør kunne
Appelsiner er som kjent proppfulle av vitamin C, og én appelsin dekker 130 prosent av dagsbehovet. C-vitamin har en viktig rolle i oppbygningen og vedlikeholdet av kroppens bindevev, og det er også nødvendig i reguleringen av kroppens jernopptak og fettforbrenning.
- Det er bare å fråtse!
Å spise appelsin kan også gi en annen helsevennlig og estetisk gevinst.
- Vitamin C hjelper kroppen å produsere kollagen, noe som igjen blant annet gir oss sunn hud og friskt tannkjøtt, forklarer Gulbrandsen.
Et annet gunstig næringsstoff i appelsin, er vitamin B9, bedre kjent som folat. Folat hjelper kroppen til å lage nye celler, er viktig for produksjon av røde blodlegemer og generelt til å styrke immunforsvaret.
- I tillegg inneholder appelsin kalium og magnesium som er viktige for hjerte- og karfunksjonen. Med andre ord: Det er bare å fråtse i appelsiner, sier Gulbrandsen.