Solkrem:

Dette betyr det egentlig

Betyr faktor 50 full blokkering? Og hva er egentlig UVA, UVB og PA++++?

SOLKREM: Stadig flere solkremer blir merket med PA++++, men hva betyr det? Foto: Karima Elisabeth Magnussen/Dagbladet
SOLKREM: Stadig flere solkremer blir merket med PA++++, men hva betyr det? Foto: Karima Elisabeth Magnussen/Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den for mange etterlengtede årstida har endelig kommet for fullt til store deler av Norge. Med steikende sol og temperaturer opp mot 30 garder, advarer meteorologer nå om skogbrannfare på Østlandet og Sørlandet.

Men er det sånn at man skal bruke faktor 30 når det er 30 grader? Er faktor 50 full blokkering? Og hva betyr egentlig UVA, UVB, SPF og PA+?

Tallet beskriver UVB-beskyttelse

Dagbladet har snakket med to eksperter på området, blant andre generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross.

Hun forklarer at absolutt ingen solkrem gir full beskyttelse mot sola.

- Derfor anbefales det heller ikke å bruke uttrykket «sunblock». Er man opptatt av full beskyttelse, er det bedre å satse på klær. Da vet man hvor de dekker, og beskyttelsen reduseres ikke over tid, forklarer Stenstadvold Ross.

Videre sier hun at tallet på flaska sier noe om hvor godt kremen beskytter mot UVB-stråler.

Men hva er UVB? Ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI) står forkortelsen for de kortbølgede ultrafiolette strålene som brenner huden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.