Solkrem: Hva er solfaktor?

Dette betyr solfaktoren på solkremen

Se hvilken solfaktor du egentlig trenger.

SOLFAKTOR: Det er flere faktorer som avgjør hvor høy solfaktor du bør velge. Foto: NTB Scanpix
SOLFAKTOR: Det er flere faktorer som avgjør hvor høy solfaktor du bør velge. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Bruk av solkrem er anbefalt hvis du skal oppholde deg i sola og vil unngå å bli solbrent. Men solfaktoren på solkrem varierer mellom alt fra rundt 10 til en solfaktor over 50.

Spørsmålet man gjerne stiller seg, er: Hva er solfaktor, og hvilken solfaktor trenger man egentlig på solkremen?

Dette er solfaktor

Vi har fått hjelp av Farmasøytisk institutt ved Universitetet i Oslo, til å forklare nærmere hva solfaktor egentlig er:

  • Solfaktor er tallet som betegner solkremens «styrke».
  • Solfaktoren angir hvor mye lenger du kan være ute i solen uten at huden blir solbrent, sammenlignet med om du ikke har noen form for solbeskyttelse.
  • Altså betyr eksempelvis solfaktor 10 at det er mulig å være ti ganger lenger i sola før man blir solbrent.
  • Den oppgitte solfaktoren gjelder for beskyttelse mot UVB-stråler.

Hvilken solfaktor trenger man?

Lysere hudtyper trenger bedre solbeskyttelse enn mørkere hudtyper, og du bør velge solfaktor etter hudtypen din, og ikke etter hvor lenge du skal oppholde deg i solen. Jo mørkere hud, desto mindre behov for beskyttelse.

Nederst i denne artikkelen på denne artikkelen på naturfag.no finner du noen spørsmål som kan hjelpe deg å avgjøre hvor lys huden din egentlig er - og hvor høy beskyttelse du trenger.

Husk at også UV-strålingen varierer fra dag til dag. Ved lav UV-stråling er det liten risiko for å bli brent, mens høy UV-stråling kan skade huden på under en time. Her ser du Yr.nos Her ser du Yr.nos UV-varsel for de nærmeste dagene.

Kreftforeningen anbefaler at man minst bruker solfaktor 15 i Norge, og minst faktor 30 i solrike land. De skriver også at studier har vist at de som bruker solfaktor 15 eller høyere har mindre risiko for føflekkreft enn de som bruker lavere faktor.

Barn og solbeskyttelse

Husk at barn har tynnere hud med mindre utviklet pigment, ifølge Helsebiblioteket.no. Her kan du lese deres råd om barn og solbeskyttelse. FHI skriver dessuten at barn under ett år ikke bør utsettes for direkte sollys.

Bruk nok solkrem

Dessuten er det viktig å smøre seg med nok solkrem, for man får ikke den oppgitte beskyttelsen som angis av solfaktoren om man ikke bruker nok solkrem. Folkehelseinstituttet (FHI) påpeker at det trengs rundt 45 ml krem for å dekke hele kroppen til en voksen person. Bruker du bare halvparten av den anbefalte mengden, kan solbeskyttelsen reduseres med to tredjedeler.

Det vi si at om du bruker solkrem med faktor 15, vil beskyttelsen i virkeligheten kunne være så lav som faktor 5.

Det er også viktig å smøre seg ofte nok, ifølge Farmasøytisk institutt. De beskyttende stoffene i solkremen brytes ned over tid ved bestråling fra solen. De anbefaler at man smører seg minst annenhver time, og enda oftere om man svetter en del, bader eller tørker vekk solkremen med et håndkle.

Husk UVA-beskyttelsen

Både Farmasøytisk institutt ved UIO og Kreftforeningen anbefaler at man velger en solkrem som også beskytter mot UVA-stråler, fordi både UVA- og UVB-stråler øker faren for å utvikle hudkreft.

Ifølge Vitus Apotek sier EU-kommisjonens siste retningslinjer at solkrem skal ha en UVA-beskyttelse på minimum en tredjedel av UVB-beskyttelsen, som er den som solfaktoren indikerer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer