Trinn 2 av gjenåpningen

Dette betyr trinn to

27. mai er tidspunktet for det andre trinnet av gjenåpningen av samfunnet. Se hva det betyr i praksis.

TRINN TO: Dette innebærer det. Her statsminister Erna Solberg (H) under en pressekonferanse om coronasituasjonen onsdag. Foto: NTB
TRINN TO: Dette innebærer det. Her statsminister Erna Solberg (H) under en pressekonferanse om coronasituasjonen onsdag. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Aldri før har smittevern og tiltak vært så dagligdags som nå. Og etter en lang periode med relativt strenge tiltak, begynte gjenåpningen av Norge så smått med det første av flere trinn 16. april.

I lang tid er det signalisert at man ville kunne slippe opp mer og lette på tiltak etter trinn to i andre halvdel av mai. På regjeringens pressekonferanse fredag 21. mai kom konklusjonen:

27. mai begynner trinn to av gjenåpningen, skriver regjeringen i en pressemelding.

Her kan du lese mer om hva som blir tillatt når vi når trinn to.

Dette betyr trinn to

Som du kan se av punktene under, vil det være flere merkbare endringer som finner sted med innføringen av trinn to. Husk at kommuner kan ha egne lokale forskrifter som er strengere enn de nasjonale reglene, også etter at det åpnes for trinn to.

Regjeringen har lenge bedt nordmenn om å unngå unødvendige fritidsreiser. Med trinn to åpner det derimot for å gjennomføre innenlandsreiser. Dessuten får serveringsstedene mulighet til å holde åpent til midnatt – uten krav om matservering ved alkoholsalg. Antallet personer som kan samles, enten ved idrettsarrangementer, private eller offentlige arrangementer, utvides dessuten.

Helsedirektoratet og FHI anbefaler ifølge NTB å iverksette trinn to av regjeringens gjenåpningsplan med noen justeringer, heter det i det faglige rådet regjeringen har fått. Altså er det gjort noen endringer i trinn to etter at gjenåpningsplanen ble presentert i april.

Les mer om hva trinn to har å si her:

Barnehager, skoler og SFO

Følge trafikklysmodellen og lokale vurderinger. Regjeringen påpeker at kommunene fra 27. mai selv kan bestemme hvilket tiltaksnivå som skal gjelde i skoler og barnehager, ut fra smittesituasjonen lokalt.

Universiteter, høyskoler og fagskoler

Økt fysisk undervisning. Økt bruk av jevnlig testing. Registrere hvem som er til stede og deres seteplassering for å lette smittesporing.

Breddeidrett og fritidsaktiviteter

Barn og unge under 20 år kan trene og delta på idretts-, kultur- og fritidsaktiviteter med unntak fra 1 meters-anbefalingen. Dersom barn og unge trener, øver eller driver annen organisert aktivitet i en annen kommune, vil de kunne delta på arrangement for laget, foreningen og liknende så lenge smittesituasjonen tillater det.

Barn og unge under 20 år som driver med aktiviteter som ikke innebærer nærkontakt, kan delta i arrangementer utendørs som samler deltakere fra samme krets eller region der region brukes som geografisk inndeling. Lag fra små kommuner som ikke har motstandere i kommunen, kan reise til nabokommunen for å konkurrere såfremt kommunen har samme smittenivå.

Voksne kan drive organiserte idretts-, kultur- og fritidsaktiviteter innendørs i grupper på inntil 20 personer, og med minst 1 meter avstand. Utendørs kan man være 30 personer.

Flere grupper kan samles på samme trenings-/øvingsareal dersom gruppene holdes adskilt og slik at de enkeltvis og samlet kan overholde smittevernrådene. Oppfordre til aktivitet utendørs heller enn innendørs.

Treningssentre og svømmehaller, badeland, spaanlegg og lignende kan åpne for alle med smittevernfaglig forsvarlig drift.

Fornøyelsesparker, bingohaller, spillehaller, lekeland, bowlinghaller og tilsvarende steder kan åpne med smittevernfaglig forsvarlig drift.

Sosial kontakt/private hjem

Oppfordring til å møtes utendørs, og ikke ha besøk av flere enn 10 gjester. Rådet om avstand gjelder fortsatt.

Dersom alle gjestene kommer fra samme husstand kan man være flere, men man må kunne holde avstand. Barn i barnehager og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort. Ved besøk hjemme regnes ikke fullvaksinerte med i anbefalingen om hvor mange man maksimalt bør være.

Handelsnæringen

Åpent med smitteverntiltak jf. egen bransjestandard. Varemesser og midlertidige markeder reguleres på samme måte, og regnes ikke lenger som arrangement. Det stilles også krav om å registrere kontaktopplysninger til de gjestene som samtykker til det.

Serveringssteder

Innslipps- og skjenkestopp kl. 24.00. Ikke krav om matservering. Krav til smitteverntiltak: Registrering, redusert antall gjester og krav til avstand, innendørs og utendørs. Reglene omfatter også arrangementer.

Arbeidsliv

Hjemmekontor for alle som har mulighet og/eller fleksibel arbeidstid.

Innenlandsreise

Innenlandsreiser kan gjennomføres. Personer som reiser til kommuner med mindre strenge tiltak bør som en hovedregel følge anbefalingene som gjelder i kommunen de bor i til vanlig. Anbefalingen gjelder ikke personer som er fullvaksinerte, eller på andre måter beskyttet etter regelverket.

De som ikke er beskyttet oppfordres til å være ekstra forsiktige og planlegge reisen slik at man i størst mulig grad unngår smittespredning mellom steder. Dette vil særlig være viktig for personer som reiser fra områder med høyt smittepress.

Private arrangementer

Inntil 20 personer på offentlig sted eller i leide/lånte lokaler, innendørs. Utendørs kan man være inntil 30 personer. Arrangere utendørs heller enn innendørs.

Offentlige arrangementer

Arrangere utendørs heller enn innendørs. Innendørs er grensen maks 50 personer uten faste, tilviste sitteplasser, men likevel inntil 100 personer på arrangement som samler deltakere under 20 år som er fra samme kommune eller som deltar på trening, øving, prøver og lignende i samme kommune.

Inntil 200 personer dersom alle i publikum sitter på faste, tilviste plasser.

Utendørs inntil 200 personer uten faste, tilviste sitteplasser, men 600 personer (200x 3 kohorter) hvis alle i publikum sitter i faste, tilviste plasser og det er to meters avstand mellom kohortene.

Egne regler på sikt dersom det blir anledning til å benytte adgangstest og koronasertifikat i gjenåpningen av samfunnet, som vil kunne åpne for flere personer på offentlige arrangementer. Det oppfordres til forsiktighet og planlegging av deltakelse på arrangementet slik at man i størst mulig grad unngår smittespredning mellom steder. Herunder å ikke oppsøke arrangementer i en annen kommune dersom man bor i en kommune med forhøyet smittenivå.

Inn-/utreise

Reiser til utlandet frarådes. Strengt nødvendige reiser kan gjennomføres. Fortsatt strenge innreiserestriksjoner for utlendinger. Det innføres unntak fra innreiserestriksjonene for utlendinger som er bosatt i områder som ikke er underlagt karanteneplikt. Smittesituasjonen i det landet den reisende har oppholdt seg i de siste 10 dagene før innreise, legges til grunn for krav om opphold på karantenehotell. Les mer om de nye karantenereglene.

Det gis unntak fra plikten til å oppholde seg på karantenehotell for vaksinerte og de som har gjennomgått covid-19 når dette kan dokumenteres på en enkel, digital, sikker og verifiserbar måte. Fortsette med søknadsbaserte ordninger for arbeidsreisende.

Her kan du også lese mer om regjeringens videre gjenåpningsplan.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer