Sykkellykt

Dette bør du gjøre nå

Det blir fort mørkt om kveldene. Da er det viktig å å gjøre seg synlig i trafikken.

SE OG BLI SETT: Det er viktig å ha utstyret i orden. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SE OG BLI SETT: Det er viktig å ha utstyret i orden. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert

Vi beveger oss sakte, men sikkert mot høsten og det blir tidligere mørkt om kvelden for hver dag som går. Beveger du deg langs veien på kveldstid er det viktig å bli sett, og som syklist bør du sørge for å få på lykter på sykkelen, dersom du allerede ikke har det.

NAF påpeker at en sykkel uten lys en mørk kveld setter både syklisten selv, bilister og gående i fare siden de blir vanskeligere å oppdage.

Det er påbudt med bruk av lykter på sykkelen, men per i dag er det ikke noe konkret regelverk som sier hvor sterke lyktene kan være. Dog legger vegtrafikklovens paragraf tre, blant annet, føringer for hva som er fornuftig bruk av lys i trafikken, enten du er bilist eller syklist.

Dermed kan du bli straffet for brudd på vegtrafikkloven hvis du bruker sykkellykt som er til klar fare for andre trafikanter. Manglende lys på sykkelen bøtelegges for eksempel med 1200 kroner.

Må ikke være for kraftig

Øyvind Wold i Syklistenes landsforening har tidligere fortalt Dinside at han bruker en lykt på rundt 500 lumen. 1000 lumen mener han er altfor sterkt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer