Hundesykdommen:

Dette bør du gjøre

Råd til hundeeiere.

UNNGÅ ANDRE HUNDER: Unngå parker der det daglig luftes mange andre hunder - og velg heller egen hage eller skogen. råder ekspertene. Det er ennå ikke klart hva sykdommen skyldes, som har kostet et 20-talls hunder livet. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
UNNGÅ ANDRE HUNDER: Unngå parker der det daglig luftes mange andre hunder - og velg heller egen hage eller skogen. råder ekspertene. Det er ennå ikke klart hva sykdommen skyldes, som har kostet et 20-talls hunder livet. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norske myndigheter jobber på spreng for å spore kilden til en mystisk og livsfarlig hundesykdom, som trolig er årsaken til over 20 hundedødsfall i landet de siste få dagene. Cecilie Lundgreen er en av hundeeierne som har mistet hunden sin til hundesykdommen.

Mattilsynet jobber sammen med Veterinærinstituttet, Smådyrklinikken ved NMBU Veterinærhøgskolen og de aktuelle dyreklinikkene med å forsøke å finne årsaken til sykdomstilfellene, men ennå vet de ikke hva den alvorlige sykdommen skyldes.

- Mange spør etter råd

Sigrid Engeland, seniorinspektør ved Mattilsynet, avdeling Romerike, forteller til Dinside at de får mange henvendelser fra publikum.

- Det er naturlig nok mange som er bekymret for hundene sine nå, og lurer på hvilke råd vi kan gi, sier Engeland.

Det er imidlertid ennå ikke klart hva som er årsaken til den mystiske hundesykdommen.

- Vi vet for øyeblikket ikke hva symptomene skyldes, da undersøkelser så langt ikke har gitt endelige svar på hva som kan være årsak til sykdommen, sier Engeland til Dinside.

Mattilsynet har informasjon om hunder med liknende symptomer i flere deler av landet, og Engeland sier det foreløpig ikke er grunnlag for å si om tilfellene har sammenheng.

- Er det noen områder som er «tryggere» enn andre?

- Vi har ikke grunnlag nå for å si at noen områder er «tryggere» enn andre, men vi anbefaler å unngå tur til parken der vanligvis mange hunder daglig blir luftet, sier Engeland - men understreker samtidig at hundene må tas ut på sine daglige og vanlige lufteturer.

- Ikke snus på avføring og urin

Marianne Ono Njøten, assisterende direktør, Norsk Kennel Klub, sier til Dinside at de anbefaler hundeeiere til å være forsiktig og oppmerksom, i påvente av at man finner ut av hva dette kommer av.

- Det vi anbefaler er at man skal være forsiktig og oppmerksom, at man holder hunden i bånd og ikke lar de hilse på andre hunder akkurat nå, til man vet hva dette skyldes, ser Njøten.

Dette er også helt i tråd med anbefalingene fra Mattilsynet.

Hun sier videre at de anbefaler hundeeiere til ikke å la hunden snuse direkte på avføring og urin om man kan unngå det.

- Dette er ikke alltid så lett å vite om en hund har tisset på en stolpe for ti minutter siden, men dersom man ser at en hund tisser på en busk, kan man forsøke å unngå at hunden stikke nesa borti akkurat der, sier Njøten til Dinside.

Hun anbefaler videre at man oppsøker veterinær dersom man opplever at hunden blir syk, og viser til det som tidligere er formidlet om å være spesielt oppmerksom på oppkast og blodig diaré.

- Men det virker som om folk tar veldig ansvar og er forsiktig, og det er kjempefint. Jeg har selv hund, og har ikke møtt noen løse hunder der jeg bor disse dagene, sier Njøten til Dinside.

- Mange urolige hundeeiere

Den nettbaserte veterinærtjenesten FirstVet tilbyr videokonsultasjoner for dyreeiere, både private kunder men også som en tjeneste gjennom forsikringsselskapene Gjensidige, If, Tryg og Agria.

Line Skatvold Eide, veterinær hos FirstVet, sier til Dinside at de nå opplever å få mange henvendelser om den ukjente hundesykdommen.

- Ja, vi har fått et stort antall samtaler fra urolige hundeeiere, sier Eide.

Hun forteller at de har utarbeidet informasjon til hundeeiere om hva eiere skal følge med på, når veterinær burde kontaktes og hva de burde gjøre for å unngå eventuell smitte. I tillegg tilbyr de gratis konsultasjoner akkurat nå:

- Vanligvis koster en konsultasjon 349 kr, men vi kommer til å tilby tjenesten gratis for hundeeiere hele helgen slik at de som er urolige raskt kan få råd og tips, sier Eide til Dinside.

Det er veterinærer som tar videokonsultasjonene.

Dette er tipsene fra FirstVet:

  • Unngå parker og hundejorder der det samles mange hunder, og gå heller en tur i skogen.
  • Hold hunden din i bånd for å unngå kontakt med andre hunder og avføring i grøftekanter.
  • I og med at man fortsatt ikke vet årsaken kan det være flere aktuelle smitteveier, og avføring er en av disse. Unngå derfor å la hunden snuse i grøftekanter der hunder ofte gjør fra seg.
  • Inntil videre burde man absolutt holde seg borte fra steder der hunder samles, som hundeparker, hundejorder, utstillinger og konkurranser.

- Er det «tryggere» å ferdes noen steder enn andre?

- Ja, skogen er et tryggere alternativ. Har man en egen, privat hage, er det også et godt alternativ. Så får man aktivisere hunden sin på andre måter inntil mer informasjon foreligger, råder Eide.

I forhold til når man bør kontakte dyrlegen, sier Eide at det først og fremst er viktig å undersøke hunden sin regelmessig, slik at man vet hva som er normalt for sin egen hund.

- Om eier er usikker på om hunden er frisk eller ikke, kan de kontakte veterinær for en rask bedømming, oppfordrer veterinæren.

Eiere skal være ekstra OBS ved følgende symptomer:

  • Plutselig vannaktig og blodig diaré
  • Hyppig oppkast eller blod i oppkast
  • Gradvis dårlig allmenntilstand hvor hunden viser liten interesse for eier, ikke vil gå ut, drikke eller spise.

- Da burde eier kontakte en klinikk omgående, uttaler Eide.

- La hunden vente i bilen

Dersom det er mistanke om smitte, og du ønsker å ta hunden din til veterinær, sier Eide at man av hensyn til smittevern bør gi beskjed til klinikken før man kommer inn.

- På denne måten er de ansatte forberedt. Når man kommer fram er det lurt å la hunden vente i bilen og ikke ta den inn på venteværelset, sier Eide.

Både den svenske, danske og finske kennelklubben stopper norske hunder fra deltakelse i prøver og utstillinger i påvente av mer informasjon.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer