Dette bør du se etter når du skal kjøpe regntøy

Først og fremst må du vite hva «vannsøyle» er.

FOR DÅRLIG: Med 2000 mm vannsøyle skal det ikke regne mye før du blir våt. Foto: Tore Neset.
FOR DÅRLIG: Med 2000 mm vannsøyle skal det ikke regne mye før du blir våt. Foto: Tore Neset. Vis mer
Publisert

Høsten er en årstid som ofte bringer med seg en god del regnværsdager. Da er det greit med godt regntøy.

Skal du bare en svipptur i byen, kan du klare deg med en paraply, men om det blåser i tillegg, og du har tenkt deg ut i naturen til fots eller på sykkel, er regnjakke og regnbukse nødvendig.

Da gjelder det å ha både klær og utstyr som takler været.

Et enkelt triks er å sjekke vannsøylemerket på regnjakka du vurderer å kjøpe, for å se hvor mye vann den takler.

Pris fra et par hundrelapper til flere tusen

Det finnes rikelig med regntøy i butikkene, og det kan være en utfordring å velge regntøy som passer til ditt bruk og din lommebok.

Prisene varierer fra et par hundrelapper til flere tusenlapper. Ja, du kan faktisk kjøpe deg ei regnjakke til mellom 5.000 og 8.000 kroner.

GODT UTVALG: Det finnes utallige merker og prisklasser innen regntøy. Foto: Tore Neset
GODT UTVALG: Det finnes utallige merker og prisklasser innen regntøy. Foto: Tore Neset Vis mer

I disse prisklassene snakker vi riktignok om design og mote. Til en kjapp bytur i duskregn holder det vanligvis med jakke og tilhørende bukse til under tusenlappen.

Om du skal på tur i skogen eller i fjellet, og utsetter regntøyet for timevis med pøsregn, må du nok regne med å bla opp mye mer.

Samtidig er det viktig å kjøpe en regnjakke som passer, påpeker SIFO-forsker Ingunn Grimstad Klepp. Den største feilen folk gjør, er å kjøpe klær som ikke passer, det være seg til deres bruksområde, stil, størrelse eller behov, ifølge henne.

Sjekk vannsøylemerket

Målet for vannmotstanden til regntøyet er «vannsøylen», som regnes i millimeter eller meter. De fleste kvalitets-regnklær er merket med denne verdien.

- Vannsøyle sier noe om hvor stort vanntrykk et plagg tåler før vannet trenger gjennom stoffet, forklarer Arne Røyset fra Sintef overfor NRK.

Det er imidlertid mange begreper ute og går, slik som «water proofness» og «fabric waterproof». Men, så lenge det står «mm» ved siden av, er det vannsøyle det handler om.

HOLDER VANN: Denne jakka har over 20.000 i vannsøyleverdi, men så koster den da også et par tusenlapper. Foto: Tore Neset.
HOLDER VANN: Denne jakka har over 20.000 i vannsøyleverdi, men så koster den da også et par tusenlapper. Foto: Tore Neset. Vis mer

Eksempelvis er tommelfingerregelen på Helly Hansens produkter å se hva slags tekst det står under HH-merket. De opererer med tre klasser: «Protection», «Performance» og «Professsional». Står det ingen ting, er regntøyet klassifisert under 12.000 mm vannsøyle.

Noen produsenter oppgir ingen verdi for vannbestandighet. Det betyr ikke nødvendigvis at de er dårlige. Spør betjeningen i butikken, hvis du er usikker.

- Velg minst 15.000

Sportsbutikkene forteller deg gjerne at 10.000 mm vannsøyle er den nedre grensen for når et plagg vil være helt vanntett. Dette er, derimot, ikke tidligere leder for Tursenteret i Den Norske Turistforening (DNT), Anders Gjengedal, helt enig i.

Anders Gjengedal, tidligere leder for tursenteret i DNT.
Anders Gjengedal, tidligere leder for tursenteret i DNT. Vis mer

- En jakke til tusen kroner med vannsøyle på 10.000 er nok greit til en bytur, men ikke ute i naturen. Når man kjøper regnjakke, bør verdien være minst 15.000, altså 15 meter. Gode jakker ligger på 20, mens de beste ligger rundt 28, sier Gjengedal til Dinside.no.

Han mener at du nok må noe opp i pris om du skal ha håp om å holde vannet ute. Sjekker du de billigste jakkene, vil du ganske sikkert se at de ikke når opp. Det er bare de dyrere som har bra nok vannsøyleverdi, hevder Gjengedal.

- Fukttransporten er avgjørende

Regntøyets evne til å transportere fuktigheten vekk fra innsiden av tøyet, er like viktig som å holde regnskyllene ute.

- Skal du bare holde vannet ute, er det ingenting som slår ren gummi. Men, du skal jo ha en viss komfort også. Derfor er fukttransport avgjørende. Her er det store forskjeller på jakkene. De beste allværsjakkene har trelags membran, mens rene regnjakker gjerne har tolags, sier Gjengedal.

FUKTTRANSPORT: Det er viktig at regntøyet har «porer». Foto: Tore Neset.
FUKTTRANSPORT: Det er viktig at regntøyet har «porer». Foto: Tore Neset. Vis mer

Det er også et skille mellom ulike teknologien. Mange produsenter bruker Gore-Tex, et varemerke som for mange nærmest er ensbetydende med «pustende» sportsklær.

- Gore-Tex opererer med to teknologier: PacLite og Pro. Pro-materialet er best, og er mer slitesterkt og mindre tett enn PacLite, forklarer Gjengedal.

– Hvis membranen blir tilsmusset av olje, svette, solkrem, eller myggspray, så begynner den å virke dårligere. Da trenger den vask for å bli bra igjen, og etter vask må regntøyet gjerne impregneres på nytt, opplyser Røyset i Sintef.

Ikke sykle med ryggsekk når det regner

Bruker du ryggsekk skal du vite at det sliter på klærne. Sekken sliter nemlig på jakkas skulder, og trykket på membranen vil forsvinne. Da må du enten vaske jakka og impregnere den på nytt, eller gjøre som meg og velge en jakke med ekstra polstring på skuldrene, fortsetter Røyset.

Sykler du er det dermed bedre med vanntett sykkelbag eller veske i kurven framfor sekk.

Ulike navn - lik teknologi

Norrøna og Bergans bruker materiale fra konkurrenten Toray, mens Helly Hansen har en egen løsning de kaller Helly Tech.

- Toray-jakkene fra Norrøna og Bergans har noe mindre vannsøyle enn Gore-Tex, nærmere bestemt 20 mot 28 meter. Helly Tech bruker aktivt membran som drar fuktigheten ut, mens Gore-Tex slipper fuktigheten ut gjennom en poremembran, sier Gjengedal i DNT.

Sømmer og undertøy

Også glidelåser og klaffer har betydning for hvor godt klærne holder vannet ute. Sjekk også at sømmene er solide, om jakka kan strammes i ermene og om hetta kan snøres godt. En god hette er mye av det som skiller ulike plagg, ifølge Røyset hos Sintef.

Som erfaren turgåer i all slags vær er Anders Gjengedal nøye med å understreke hvor viktig undertøyet er.

- Jeg kommer aldri tørr hjem fra en tur i regnvær, uansett om jeg bruker en Gore-Tex-dress til 10.000. Men, har du riktig undertøy, holder du deg likevel varm. Selv sverger jeg til ullnetting. Ull har den egenskapen at du ikke blir kald selv om du er våt, avslutter Gjengedal.

Denne artikkelen ble først publisert høsten 2016, men er utvidet i oktober 2019.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer