Sjekk kvaliteten på klærne

Dette bør du sjekke når du kjøper klær

Ikke kjøp katta i sekken: Slik sjekker du om klærne holder god kvalitet.

TA KRØLLTESTEN: Sjekk sømmer, forsterkninger og ta en krølltest, før du kjøper klær. Og kjøp noe du kommer til å bruke, er rådet fra eksperten. Foto: Kristin Sørdal
TA KRØLLTESTEN: Sjekk sømmer, forsterkninger og ta en krølltest, før du kjøper klær. Og kjøp noe du kommer til å bruke, er rådet fra eksperten. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Det er ikke alltid sammenheng mellom pris og kvalitet - som vi også tydelig kunne se i testen av svarte gensere på Dinside nylig:

Der danket flere billige gensere fra kjedebutikkene ut merkegenseren både når det kom til farge og fasong etter vask.

Og selv om du har lang garanti på klær (du kan faktisk klage i fem år på produksjonsfeil på klær og kreve at butikken retter opp i problemet) - så er det greit å gjøre en enkel kontroll på klærne før du kjøper. Så slipper du i alle fall ekstraarbeidet og misnøyen med å ha kjøpt katta i sekken.

Vi har fått noen tips fra forsker Ingun Grimstad Klepp, forsker ved Statens institutt for forbruksforskning, om hva man kan sjekke for å se om plagget er av god kvalitet, når man skal kjøpe klær.

KJØP NOE DU KOMMER TIL Å BRUKE! Ingun Grimstad Klepp i Sifo sier til Dinside at det beste kleskjøpet er det du kommer til å bruke. - De klærne du ikke bryr deg om, er også de du ødelegger først, sier hun. Men det er også noen ting du selv kan sjekke, for å kontrollere kvaliteten. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
KJØP NOE DU KOMMER TIL Å BRUKE! Ingun Grimstad Klepp i Sifo sier til Dinside at det beste kleskjøpet er det du kommer til å bruke. - De klærne du ikke bryr deg om, er også de du ødelegger først, sier hun. Men det er også noen ting du selv kan sjekke, for å kontrollere kvaliteten. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Fargerike klær? Velg rett stoff!

Som vi kunne se i testen av svarte gensere: Det er forskjell på hvor godt genseren, eller klær generelt, holder på fargen. Dette er også i stor grad avhengig av tøyets iboende egenskaper:

Bomull er for eksempel et naturprodukt, hvor innfarging ifølge Klepp er krevende. Det er også det stoffet som blekes lettest.

Ønsker du et plagg med en farge som ikke endres, bør du vurdere å holde deg unna klær i bomull og heller gå for noe syntetisk:

- Fargen «låses mer» i stoffet i syntetiske stoffer, enn i bomull. Syntetisk og ull holder bedre på fargen sort enn bomull, det er min erfaring, uttaler Klepp til Dinside.

Hun understreker at alternativer for de som ønsker bomullsklær, selvsagt er å omdefinere hva de mener er greit, før plagget blir kasert.

SJEKK LAPPEN! Vit hva du kjøper. Og sett pris på egenskapene til stoffet, heller enn å ønske at det oppførte seg annerledes. Foto: Kristin Sørdal
SJEKK LAPPEN! Vit hva du kjøper. Og sett pris på egenskapene til stoffet, heller enn å ønske at det oppførte seg annerledes. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Vit hva du kjøper

Ulike materialer har ulike egenskaper. For eksempel at bomull lett blekes.

Noen stoffer er også mer tilbøyelige til å rynke enn andre - for eksempel lin, hvor det ligger i stoffets natur å lett bli rynkete.

- Man bør være mer begeistret for egenskapene i materialet, heller enn å ønske at det var noe annet, oppfordrer Klepp.

Sjekk lappen på innsiden av plagget og se hva det er laget av - det kan fortelle deg mye om hvordan plagget vil oppføre seg.

Du liker jo at olabuksene ser utvasket og slitte ut - kanskje skal du akseptere at det er bomullens egenskaper og tenke at det er fint på genserne dine også?

Sjekk spretten: Ta en krølltest!

Om du er ute eter et plagg i et stoff som ikke rynker, kan du sjekke dette ved å ta en krølltest:

Grip om et godt stykke tøy i hånda, klem til og slipp.

KRØLLTEST: Grip, klem og slipp - så ser du om det er et stoff som vil krølle mye eller ikke. Foto: Kristin Sørdal
KRØLLTEST: Grip, klem og slipp - så ser du om det er et stoff som vil krølle mye eller ikke. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Du vil da kunne se hvor lett stoffet retter seg ut igjen - og det vil si noe om hvor lett plagget vil krølle seg.

- Klær med god «sprett» er klær som ikke rynker. De vil holde seg pene og er kjekt å ha med på for eksempel reise, sier Klepp.

I tillegg til krølltesten, kan du også sjekke elastisiteten i stoffet ved å dra i tøyet:

SJEKK ELASTISITETEN: Dra og slipp - og se om det spretter tilbake i fasong. Foto: Kristin Sørdal
SJEKK ELASTISITETEN: Dra og slipp - og se om det spretter tilbake i fasong. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Ta tak med begge hender, dra til - og slipp. Et stoff med god elastisitet vil da sprette tilbake i fasong. Er det et stoff med ikke så god elastisitet, vil stoffet ikke sprette tilbake like godt - og du vil kunne se merker etter fingre eller hender der du har holdt.

Elastan er din venn når det kommer til elastisitet, så du kan ta en kikk på lappen inni klærne også.

Bomull tar for eksempel lett formen etter kroppen - mens elastan bidrar til at formen går tilbake.

Sjekk sømmen!

For å avsløre eventuell dårlig teknisk kvalitet på plagget, anbefaler Klepp at du tar en kikk på sømmene og detaljene:

- Dersom «slusk og slurv» synes på sømmene, kan det også være det på andre sider av produktet, sier hun.

Ta derfor en kikk på sømmer og detaljer - og det gjør du best på plaggets bakside - eller innside om du vil.

- Se at sømmene er noenlunde rette og ordentlige; at de ikke slynger seg, sier hun.

Og der det er to sett med sømmer som møtes:

Sjekk at sømmene faktisk møter hverandre, at det er flatt og at sømmene i det hele tatt «stemmer».

Viktigst der det vises best

Det er viktigst at det er penest der det vises best:

På en genser er det for eksempel viktigere at det ser pent ut og holder seg pent, i halsen - mer enn nederst på genseren. Fordi det er øverst, ved halsen, at det vises best.

Ta derfor en ekstra god sjekk der.

FORSTERKING I NAKKEN? Har genseren en forsterking i nakken, kan den gjøre at halslinningen ikke faller ut av fasong. Foto: Kristin Sørdal
FORSTERKING I NAKKEN? Har genseren en forsterking i nakken, kan den gjøre at halslinningen ikke faller ut av fasong. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Sjekk nakken!

Og som et ekstra tips, når det kommer til gensere spesielt:

Det kan være et tegn på godt håndverk dersom det er lagt inn en forsterkning i nakken.

Du kan se det på bildet ovenfor: Det er lagt inn en ekstra remse med stoff for å stive opp og forsterke nakken - slik at den ikke så lett skal falle ut av fasong.

Pass imidlertid på: Dette er ikke en garanti på at plagget er av bra kvalitet. Ta også en strekk-test på forsterkningen: Det bør ikke være lik stretch i den som i tøyet for øvrig.

Les også:

Slik blir du kvitt nupper på klærne
Slik vasker du treningstøyet

Dette betyr vaskesymbolene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer