Kjøpsråd joggesko

Dette bør du tenke på når du skal kjøpe nye joggesko

På jakt etter nye joggesko men usikker på hvilke du bør velge? Her er våre beste tips.

HVA SKAL DU KJØPE? Det er mye å velge i, det er store prisforskjeller - som kan gjøre det vanskelig å kjøpe joggesko. Det første du bør gjøre, er å tenke gjennom hva det er du skal bruke dem til. Se flere tips i artikkelen. Foto: Berit B. Njarga
HVA SKAL DU KJØPE? Det er mye å velge i, det er store prisforskjeller - som kan gjøre det vanskelig å kjøpe joggesko. Det første du bør gjøre, er å tenke gjennom hva det er du skal bruke dem til. Se flere tips i artikkelen. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dinsides tester av joggesko for terrenget avslører at det er imponerende mange gode joggesko på markedet.

Men hvilke sko skal du velge? Hvilke sko er best for deg? Og hvordan kan du vite hvilke sko som passer akkurat deg best?

Her er våre beste tips til hva du bør vite når du skal jakte på nye joggesko:

#1: Prøv skoene i butikken!

Ja, det kan være billigere å bestille sko på nett - men da må du i alle fall prøve dem før du bestiller. Du MÅ jo ikke kjøpe skoene i den butikken du prøver dem i.

Som Dinside erfarer spesielt når vi tester joggesko:

Det er store forskjeller både i passform og størrelser - og selv om kompisen din forguder en skomodell så er det ikke sikkert at den passer til foten din!

Det er veldig stor forskjell på skostørrelsene fra forskjellige produsenter.

I noen tilfeller må du opp en hel skostørrelse, mot det som er din normale størrelse.

Dersom du ikke har prøvd skoene tildligere, eller har erfaring med samme merke, er det ingen god idé å kjøpe sko uten å ha prøvd dem først.

#2: Over- og underpronasjon?

Okei, du har sikkert hørt noen snakke om det, og kanskje har du fått spørsmål om du over- eller underpronerer i butikken.

Det er altså snakk om hvorvidt foten din faller innover eller utover når du går eller løper - som igjen betyr at du kan trenge ekstra støtte på innsiden eller utsiden av skoen.

Når du kjøper joggesko for harde underlag som asfalt og til dels grus, er det ekstremt viktig å få en sko som gir støtte for eventuell over- eller underpronasjon. Dette kan du få hjelp til å finne ut av hos en skoforhandler med god kunnskap.

#3: Dropp?

Dropp er betegnelsen på forskjellen i tykkelse på sålen, mellom forfot og hæl. Dropp er angitt i millimeter (mm).

«Null (0) dropp» betyr at sålen er helt flat, altså ingen forskjell foran og bak. En sko med f.eks. 12 mm dropp, betyr at sålen er 12 mm tykkere/høyere i hælen enn i forfoten.

Du kan få sko med fra 0 mm og opp til 12 mm dropp. De fleste mengdetreningsmodellene har mellom 8 og 12 mm, mens lettvektssko og enkelte terrengsko ofte har dropp mellom 3 og 6 mm.

En sko med mye dropp vil få deg til å lande mer på hælen, mens en sko med mindre dropp vil kunne få deg til å lande mer på forfoten. Men det krever også at du jobber med løpeteknikken din.

#4: Er det noen vits med løpestegsanalyser?

Du kan få ulik grad av hjelp i sportsbutikkene, når det kommer til skovalg: Noen vil hjelpe deg med å avdekke løpesteg og spesielle behov ved hjelp av enkle bøyeøvelser på en speilkasse; noen ber deg gå litt frem og tilbake i butikken, mens andre har mer proffe tredemøller med videofilming og løpestegsanalyser.

Dinside har tidligere testet butikkenes løpestegsanalyser - som du kan lese mer om her.

Hva du trenger vil variere, men planlegger du å løpe mye, kan det lønne seg å finne en butikk med god kunnskap. Vår erfaring er at tredemølletester avslører mest om vårt løpesteg. Det er også hva eksperter tidligere har bekreftet overfor Dinside.

På den annen side: Har du funnet et par sko du vil kjøpe igjen, kan du jo handle hvor som helst. Og husk at du uansett kan bytte skoene i de store sportsbutikkene:

#5: Ikke fornøyd? - Bytt!

De store sportskjedene har en fornøydgaranti som lar deg bytte skoene innenfor et gitt tidsrom, dersom du finner ut at du har kjøpt feil sko.

Ifølge garantiene, kan du bytte så lenge du ikke er 100 prosent fornøyd. Du skal få bytte skoene selv om du har brukt dem.

KJØP SKO ETTER HVOR DU SKAL LØPE: Kjøp en terrengsko til terrengløping og en skikkelig asfaltsko til harde underlag. Så ulike underlag setter vidt ulike krav til skoene, og går du for kompromiss her, får du ikke en sko som egentlig er bra til noenting. Foto: Kristin Sørdal
KJØP SKO ETTER HVOR DU SKAL LØPE: Kjøp en terrengsko til terrengløping og en skikkelig asfaltsko til harde underlag. Så ulike underlag setter vidt ulike krav til skoene, og går du for kompromiss her, får du ikke en sko som egentlig er bra til noenting. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

#6: Hvor skal du løpe?

Tenk gjennom hvor du skal løpe og hvordan underlaget er: Det er forskjell på en sko som er laget for sti og terreng og en som som er for grus - eller asfalt.

Du trenger ikke demping om du bare skal løpe på sti og myk skogsbunn - men skal du løpe mye på grus også, bør du se etter en sko med demping.

Og som alltid:

Du får de beste skoene til ethvert bruk dersom du ikke går for kompromisset:

Går du for en sko for BÅDE grus, asfalt og litt lett terreng, får du en sko som egentlig ikke er superbra til noen av delene.

Invester derfor gjerne i ett par for asfalt og ett for terreng. Flere par sko er også et bra skadeforebyggende tiltak generelt.

#7: Terrengløping?

Terrengløping er i vinden, og har du ikke prøvd det så anbefaler vi deg en tur ut i skogen ganske umiddelbart.

Løping i terrenget setter andre krav til skoene enn løping i gata, både når det kommer til grep - altså sålen på skoen - demping og «dropp».

Terrenget yter demping i seg selv - slik at du ikke trenger like mye demping der som på asfalt.

Du løper også automatisk mer på forfoten når du løper i skogen, i motsetning til når du løper på asfalt hvor mange naturlig lander mer på hælen. Så der asfaltskoene trenger mye demping og ofte er mye bygget opp under hælen, trenger du ikke like mye demping for hælen i skogen - fordi du lander mest på forfoten.

TERRENGSKO: Det viktigste med terrengsko er at de har godt grep. Og demping trenger du ikke ta med deg - det får du gratis i terrenget. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
TERRENGSKO: Det viktigste med terrengsko er at de har godt grep. Og demping trenger du ikke ta med deg - det får du gratis i terrenget. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

#8: Sålen

Dette gjelder spesielt for terrengsko:

Det viktigste ved en terrengsko er at den har godt grep. Sjekk derfor under sålen og kjenn på gummien: Såler med mykere gummiblanding sitter bedre i terrenget enn sko med hard såle/gummi.

#9: Trenger du Gore-tex?

Dette bør du vurdere nøye. Når det kommer til løpesko, trenger de færreste Gore-tex: Du blir ikke kald på beina når du løper, selv om du skulle bli våt.

Gore-tex gjør bare skoene tyngre og stivere - og da er det egentlig bedre å ligge unna, om du ikke absolutt trenger det.

Og husk: sjekk prisene! Dinside har i tidligere pristester avslørt store prisforskjeller på løpesko, så sjekk alltid prisen i flere butikker.

(Artikkelen ble første gang publisert i juni 2017)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer