Bunadsforsikring

Dette dekker forsikringen

Tenker du å forsikre bunaden? Da kan det være lurt å se hva den dekker.

FORSIKRES: Mange velger å forsikre bunaden sin for bare én dag, siden den ellers henger mye i skapet. Foto: Asmus Koefoed / Shutterstock / NTB
FORSIKRES: Mange velger å forsikre bunaden sin for bare én dag, siden den ellers henger mye i skapet. Foto: Asmus Koefoed / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er kanskje ikke så ofte du bruker bunaden din, men når du først gjør det, er du kanskje ekstra påpasselig på at den ikke blir ødelagt.

Her velger flere å kjøpe bunadsforsikring, men er det egentlig verdt det? Og hva inkluderer den?

Forsikringsselskapet Frende anbefaler på sine hjemmesider at du kjøper verdigjenstandsforsikring for eiendeler som er verdt mer enn 20 000 kroner.

Felles for de fleste bunadsforsikringene er at du får full erstatning og at forsikringen dekker mer enn reiseforsikringen eller innboforsikringen din gjør.

Særlig viktig

Ellen Øverland, produksjonsleder i Heimen Husfliden, anbefaler folk å forsikre bunadene sine på forsvarlig måte.

- Hvis du ofte har bunaden din med på reise, er dette særlig viktig. Sett deg inn i detaljer i både reise og innboforsikringen du har, sånn at du vet hva som dekkes ved eventuell tap eller skade, forteller hun til DinSide.

Øverland forteller at de får inn flere forsikringssaker i løpet av et år.

- Dette er ofte personer som har blitt frastjålet bunaden sin eller så gjelder det ofte vann eller brannskader i bolig, sier Øverland.

Full erstatning

Arne Voll i Gjensidige forteller at det ikke trenger å koste all verdens med en bunadsforsikring.

- En bunad kan i dag være svært kostbart, og derfor kan det være greit å ha en egen bunadsforsikring. Denne koster rundt 25 kroner per måned.

I Gjensidige er egenandelen på 1000 kroner og dekker tap/mistet bunad, uhellskader og tyveri

- Hvis uhellet er ute, dekker bunadsforsikringen vår heldigvis blant annet rifter, svimerker, flekker, sølv som faller av og blir borte, tyveri og brann, står det på deres hjemmeside.

De oppgir selv at eksempelvis innbo pluss-forsikringen deres ikke dekker tap av bunad og reise pluss verken dekker tap eller uhell, bare tyveri.

I bunadsforsikringen vil man få full erstatning.

I Storebrand er gjennomsnittlig forsikringssum for bunader 42 821 kroner, ifølge deres hjemmesider.

- Selv om affeksjonsverdien selvfølgelig aldri kan erstattes, er det dyrt nok å bare erstatte en linskjorte som fort kan koste mange tusen kroner, står det videre.

Dekket i forsikringen

Hos If koster egenandelen 500 kroner og dekker alle typer skader.

De skriver at en typisk verdi for en bunad er 30 000-60 000 kroner. Tilsvarende koster det normalt 250-500 kroner i året å forsikre den.

- Hvis du har Super innboforsikring er bunaden dekket i forsikringen, skriver de på deres hjemmesider.

De skriver også at med Standard innboforsikring har du dekning mot uhell, i tillegg til brann og tyveri, men da med høyere egenandel og enkelte sumbegrensninger. Egenandelen ved skade som skyldes uhell, tyveri, ran og skadeverk er 4000 kroner.

- En reiseforsikring kan dekke tyveri eller tap av bunad ved mistet bagasje, men dekker ikke uhell ved bruk, står det videre.

Men det er likevel noe som ikke dekkes av deres bunadsforsikring: slitasje, feil eller mangler ved gjenstanden, insekter og mark eller utleie.

Festdrakt er også dekket

I Sparebank 1 og Frende koster egenandelen 1000 kroner og bunadsforsikringen dekker tyveri, brann, vannskader, uhell, dersom den er mistet eller blitt borte.

- Du får full erstatning for både bunaden og tilbehør som sølv og smykker, står det på deres hjemmesider.

Hos Tryg koster egenandelen 10 prosent av skaden, men minimum 1000 kroner. Den dekker bunad og bunadssølv ved uhell, skader, tyveri og hvis bunaden blir borte. Festdrakt er dekket på lik linje med bunad.

Renserikjeden Renseriet advarer folk mot å vaske festdrakta på egen hånd, da den kan bli ødelagt - slik som denne. Video: Tiktok/@renseriet_norge. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

Mange typer bunadsskader

Ifølge en pressemelding fra Frende, er det flere typer bunadsskader som går igjen. For eksempel:

  • Bunader som rives på skarpe kanter
  • Matsøl på skjorter, vester, bukser og skjørt
  • Sølv eller andre mindre bunadsdeler som forsvinner
  • Brennmerker etter sigaretter
  • Ufrivillig bading etter litt for mye alkohol

Irene Tørhaug fra Norskflid Husfliden Bergen sier at hun mener nordmenn bør forsikre bunaden sin.

- Bunaden bør forsikres særskilt. Mange tror nok at den er godt nok dekket gjennom innboforsikringen, sier hun.

Det stemmer bare delvis, sier produktsjef i Frende forsikring, Øystein Øren.

- En bunadsforsikring er den beste måten å forsikre verdiene på. En vanlig innboforsikring vil dekke den når den henger i skapet hjemme, men ikke hvis du er ute i 17. mai-tog, dåp eller bryllup og søler på den. I dag har mange uhellsdekning på innbo, men det har en sumbegrensning som ofte er lavere enn verdien på bunaden, sier Øren i pressemeldinga.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer