Drikke til pinnekjøtt:

Dette drikker du til pinnekjøttet

Den salte, fete maten roper etter noe søtt og syrlig i glasset.

GODT I GLASSET: Her er våre beste anbefalinger til julas pinnekjøtt. Foto: Matprat.no
GODT I GLASSET: Her er våre beste anbefalinger til julas pinnekjøtt. Foto: Matprat.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva drikker du helst til pinnekjøttet? Tradisjonelt er det øl og akevitt som gjelder, og når det gjelder øl, er det gjerne de litt kraftigere juleølene som gjelder, ifølge Dagbladets testpanel.

Vinneren av årets test av juleøl i butikk fra Austmann er et godt alternativ til pinnekjøtt, dette er juleøl for ølkjennere, og har også nok fylde til å passe godt sammen med det kraftige kjøttet.

Et annet artig alternativ er Julebock fra Lervig, et av de mørkeste ølene i testen. Det har en fin fruktighet, noe sødme - og en liten syrlighet. Det er ikke en typisk bockøl, men noe vi gjerne prøver til pinnekjøttet.

Er du ute etter en litt sterkere øl, fra polet, er det Dahls juleøl som utmerker seg blant ølene som passer til mat.

Dette ølet har en elegant, men ikke påtrengende bitterhet, men er også søtt, slik tradisjonelt juleøl er. - Dette ølet treffer planken på hvordan et norsk juleøl skal være!, var testpanelets konklusjon.

Vil du ha akevitt til? Victoria Kågström fra Feinschmecker, Anders Johan Stavseng fra Aller Media og president i Norske Akevitters Venner Elisbeth Gjestland har testet akevitt for Dagbladet pluss, og anbefalingen til årets julemat er klar: Årets juleakevitt fra Oslo Håndverksdestilleri.

Søtt og syrlig

Pinnekjøtt er kraftig kost, det er salt og fett, og serveres gjerne med både søtt og syrlig tilbehør. Det samme kan godt gjelde for vinen, ifølge Henrik Dahl Jahnsen, vinansvarlig på Britannia Hotell i Trondheim.

Han trekker fram både riesling og musserende vin med litt sødme som gode alternativ.

Han trekker fram Wegeler Oestricher Lenchen Riesling Spätlese 2002, som en vin som har litt sødme, samtidig som du har modenheten fra en vin som er 20 år gammel.

VELGER SEG RIESLING: Henrik Dahl Jansen er vindirektør på Britannia Hotell, og var sommelier på Speilsalen da restauranten fikk Michelin-stjerne, og han ble også kåret til årets nordiske sommelier av Michelin i 2021. Foto: William Lee-Wright
VELGER SEG RIESLING: Henrik Dahl Jansen er vindirektør på Britannia Hotell, og var sommelier på Speilsalen da restauranten fikk Michelin-stjerne, og han ble også kåret til årets nordiske sommelier av Michelin i 2021. Foto: William Lee-Wright Vis mer

- Når vin som har sukker i seg blir eldre, forsvinner det ikke, men det blir mye bedre integrert i vinen, sier han. - Vinen må ikke være så gammel, men den bør ha et par år på baken.

Denne vinen har nesten 80 gram sukker per liter, noe som kanskje kan virke voldsomt på dem som stiftet bekjentskap med litt for søt tysk vin i ungdommen, men denne skal passe perfekt til den kraftige spekede smaken som er på pinnekjøttet.

Den er også ganske kul å drikke til asiatisk mat som er sterk, søt og syrlig, om du er av dem som liker å jazze opp juleribba i romjula.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer