Drikke til ribbe

Dette drikker du til ribba

Mange velger klassisk øl og akevitt, men ribben er mer vinvennlig enn en kanskje skulle tro.

VINVENNLIG: Mange velger øl og akevitt til juleribba, men vin passer bedre til den norske julematen enn en kanskje skulle tro. Foto: Matprat.no
VINVENNLIG: Mange velger øl og akevitt til juleribba, men vin passer bedre til den norske julematen enn en kanskje skulle tro. Foto: Matprat.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Står ribbe på menyen i jula? Tradisjonelt serveres ribben med juleøl og akevitt, men julematen er mer vinvennlig enn en kanskje skulle tro, ifølge Henrik Dahl Jahnsen, vinansvarlig på Britannia hotell.

- Ribbe er lyst kjøtt, med litt søtt og syrlig tilbehør. Det er også grønnsaker, pølse, en kremet, feit saus - og da kan man jo tenke, hvor ellers i verden man spiser det?

EN FYLDIG RIESLING: Henrik Dahl Jansen er vindirektør på Britannia Hotell, og var sommelier på Speilsalen da restauranten fikk Michelin-stjerne, og han ble også kåret til årets nordiske sommelier av Michelin i 2021. Foto: William Lee-Wright
EN FYLDIG RIESLING: Henrik Dahl Jansen er vindirektør på Britannia Hotell, og var sommelier på Speilsalen da restauranten fikk Michelin-stjerne, og han ble også kåret til årets nordiske sommelier av Michelin i 2021. Foto: William Lee-Wright Vis mer

Selv om de fleste tenker på ribbemiddagen som typisk norsk, er den ikke helt ulik tradisjonsrik kost i Tyskland og Alsace i Frankrike.

- Det er ofte en god pekepinn å kombinere mat og vin fra samme region, sier Jahnsen til DinSide.

Riesling er hvitviner fra dette området med en flott friskhet og syre, men også litt sødme, som gir en fin balanse mot det søtsure, og ikke minst har nok syre til å rense opp etter svinekjøttet.

Polet har 1600 viner fra Tyskland, så det kan være vanskelig å velge, men til ribbe, trenger du ikke så mye sødme, ifølge Jahnsen.

- Jeg ville gått for en litt fyldigere riesling, fra et varmere område, for eksempel en Leitz Rüdesheimer Bischofsberg Erste Lage 2021.

Det beste juleølet

Skal man følge sommelierens råd om å velge mat og drikke fra samme område, er det to ting norske produsenter er spesielt gode på: øl og akevitt.

Testvinner i årets test av butikkøl fra Arendals er en litt kraftig juleøl som testpanelet synes passer ypperlig til en tradisjonell julemiddag. Dette er et typete øl, så det er dette du setter på bordet når du er omgitt av ølhunder.

De andre sekserne fra testen er også gode valg, så med Lade Gaards Bryggerier eller Fredrikstad Juleøl er du også sikret en god opplevelse.

Ønsker du et sterkere øl, er årets beste klassiske juleøl fra polet, Dahls Juleøl et klart valg. - Dette ølet treffer planken på hvordan et norsk juleøl skal være. Det er bare å gratulere!

Vil du ha akevitt til maten, er det også mye morsomt å velge mellom. I årets test av akevitt fikk fire varianter terningkast seks, og særlig årets Gilde Juleaquavit trekkes fram som perfekt følge til julematen. En knall topp-akevitt med uvanlig godt integrerte smaker.

- Dette smaker skikkelig jul, var testpanelets konklusjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer