Drikke til ribbe

Dette drikker du til ribba

Mange velger klassisk øl og akevitt, men ribben er mer vinvennlig enn en kanskje skulle tro.

VINVENNLIG: Mange velger øl og akevitt til juleribba, men vin passer bedre til den norske julematen enn en kanskje skulle tro. Foto: Matprat.no
VINVENNLIG: Mange velger øl og akevitt til juleribba, men vin passer bedre til den norske julematen enn en kanskje skulle tro. Foto: Matprat.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Står ribbe på menyen i jula? Tradisjonelt serveres ribben med juleøl og akevitt, men julematen er mer vinvennlig enn en kanskje skulle tro, ifølge Henrik Dahl Jahnsen, vinansvarlig på Britannia hotell.

- Ribbe er lyst kjøtt, med litt søtt og syrlig tilbehør. Det er også grønnsaker, pølse, en kremet, feit saus - og da kan man jo tenke, hvor ellers i verden man spiser det?

Selv om de fleste tenker på ribbemiddagen som typisk norsk, er den ikke helt ulik tradisjonsrik kost i Tyskland og Alsace i Frankrike.

- Det er ofte en god pekepinn å kombinere mat og vin fra samme region, sier Jahnsen til DinSide.

Riesling er hvitviner fra dette området med en flott friskhet og syre, men også litt sødme, som gir en fin balanse mot det søtsure, og ikke minst har nok syre til å rense opp etter svinekjøttet.

Polet har 1600 viner fra Tyskland, så det kan være vanskelig å velge, men til ribbe, trenger du ikke så mye sødme, ifølge Jahnsen.

- Jeg ville gått for en litt fyldigere riesling, fra et varmere område, for eksempel en Leitz Rüdesheimer Bischofsberg Erste Lage 2021.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.