Dette er bakterieversting

Det er krydderbeholderne som er verst på kjøkkenet. De er verre enn både kjøkkenkluter, skjærebrett og til og med søppellokket.

BAKTERIEVERSTING: Ny studie viser at det å regelsmessig tørke over krydderbeholderne etter matlagning, er god matsikkerhet. Foto: faithie / Shutterstock / NTB
BAKTERIEVERSTING: Ny studie viser at det å regelsmessig tørke over krydderbeholderne etter matlagning, er god matsikkerhet. Foto: faithie / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I et nytt studie, gjennomført i regi av det amerikanske landbruksdepartementet, kommer det fram at det faktisk er krydderbeholderne som kan gjøre deg syk.

Studien undersøkte krysskontaminering, altså spredning av smitte mellom matrester eller ingredienser, ved å be deltakerne om å lage en kalkunburger og en salat.

Det var ikke før etter de hadde forberedt måltidet, at deltakerne ble fortalt at matsikkerhetsrutinene deres hadde blitt undersøkt av forskerne.

VASKING: Det er flere steder og gjenstander i boligen som vi glemmer eller kanskje aldri vasker, her forklarer vi hvor man må huske å dra over kluten. Video: Linn Merete Rognø. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer

Forskerne sporet krysskontaminering i kalkunen med en «spor-organisme» kalt MS2. De testet overflater av kniver, skjærebrett, kjøkkensvamper og håndtak til tappekrana.

Resultatet fra krydderbeholderne, overrasket forskerne. Mens andre overflater viste tegn på kontaminering 20 prosent av tida, var krydderbeholderne kontaminert hele 48 prosent med MS2.

Forsking som undersøker krysskontaminering ser ofte på utstyr som skjærebrett og vasken, men forsømmer andre objekter som blir berørt under matlaging, som krydderbeholdere og andre redskaper.

Det sier forsker Donald Schaffner ved Rutgers universitet.

Krysskontaminering av krydderbeholdere har ikke blir registrert før, men Schaffner sier at dette er en viktig lærepenge i å alltid vaske over etter matlagning.

De mest uhygieniske stedene på kjøkkenet:

  • Krydderbeholdere
  • Skjærebrett
  • Søppellokk

Stedet med minst krysskontaminering:

  • Håndtaket på vasken

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer