I et nytt studie, gjennomført i regi av det amerikanske landbruksdepartementet, kommer det fram at det faktisk er krydderbeholderne som kan gjøre deg syk.
Studien undersøkte krysskontaminering, altså spredning av smitte mellom matrester eller ingredienser, ved å be deltakerne om å lage en kalkunburger og en salat.
Det var ikke før etter de hadde forberedt måltidet, at deltakerne ble fortalt at matsikkerhetsrutinene deres hadde blitt undersøkt av forskerne.
Forskerne sporet krysskontaminering i kalkunen med en «spor-organisme» kalt MS2. De testet overflater av kniver, skjærebrett, kjøkkensvamper og håndtak til tappekrana.
Resultatet fra krydderbeholderne, overrasket forskerne. Mens andre overflater viste tegn på kontaminering 20 prosent av tida, var krydderbeholderne kontaminert hele 48 prosent med MS2.

Derfor blir det ikke rent
Forsking som undersøker krysskontaminering ser ofte på utstyr som skjærebrett og vasken, men forsømmer andre objekter som blir berørt under matlaging, som krydderbeholdere og andre redskaper.
Det sier forsker Donald Schaffner ved Rutgers universitet.
Krysskontaminering av krydderbeholdere har ikke blir registrert før, men Schaffner sier at dette er en viktig lærepenge i å alltid vaske over etter matlagning.

- Anbefales ikke
De mest uhygieniske stedene på kjøkkenet:
- Krydderbeholdere
- Skjærebrett
- Søppellokk
Stedet med minst krysskontaminering:
- Håndtaket på vasken