Kaffe

- Dette er bedre for miljøet

Kaffekapsler er bedre for miljøet enn filterkaffe, ifølge ny forskning

KAFFEFORSKNING: Kaffekapsler slipper ut mindre karbondioksid enn først antatt, viser en ny kaffeforskning fra Canada. Foto: Shutterstock / NTB
KAFFEFORSKNING: Kaffekapsler slipper ut mindre karbondioksid enn først antatt, viser en ny kaffeforskning fra Canada. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Ny forskning fra universitetet i Quebec i Canada viser at kapselkaffe kan være mer miljøvennlig enn filterkaffe.

Studien gir ny innsikt i hvordan verdens mest populære drikk påvirker klimaet. Og ifølge studien konsumeres det mer enn to milliarder kopper med kaffe hver dag over hele verden.

Kaffe tilberedes på en rekke ulike måter, og bruken av kaffekapsler har økt i popularitet siden de ble oppfunnet for rundt fire tiår siden.

Markedsverdien til kaffekapsler vokste med 24 prosent fra 2021 til 2022.

Dårlig rykte

Kaffekapsler har lenge hatt et rykte på seg for å ikke være miljøvennlige, siden de ofte er vanskelige å resirkulere.

De små plast- eller aluminiumskapslene har blitt kritisert for å være energikrevende å produsere og for å forårsake «unødvendig avfall».

Den tyske byen Hamburg gikk til og med så langt som å forby bruken av kapslene fra statlige bygg i 2016, ifølge CNN.

Nå sier imidlertid forskere at kapslene kanskje ikke er så miljøfiendtlige som først antatt.

GEBISSRENS?: Termoser og kaffekanner kan fort få et ekkelt belegg som ikke alltid er like lett å fjerne. Heldigvis finnes det et noe originalt tips som fjerner belegget på et blunk. Programleder: Embla Hjort-Larsen. Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Vis mer

Landbruket forurenser

Forskerne bak studien målte de totale utslippene av drivhusgasser som blir produsert for hver av metodene som brukes for å tilberede 280 milliliter kaffe.

Undersøkelsen tok for seg hele prosessen - fra produksjonen av kaffebønner, som er det som gir mest utslipp av klimagasser, til mengden av avfall som er igjen etter man har lagd en kopp med kaffe.

- Landbruksfasen er den mest forurensende, sier en av forskerne bak studien, Luciano Rodrigues Viana, til BBC.

Uansett hvilken metode kaffen tilberedes på, utgjør høsting og produksjon av bønnene 40 til 80 prosent av utslippene.

Forskerne så også på hvor mye utslipp som kommer av å bruke mer kvernet kaffe per kopp enn det som er nødvendig. Ifølge forskere bruker de fleste omtrent 20 prosent mer kaffe enn hva som er nødvendig.

Filterkaffe er versting

Tradisjonell filterkaffe produserer totalt mest karbondioksid, ifølge studien.

Det er fordi mengden av kaffe som trengs for å lage en kopp er høyere enn de andre metodene. Energien som trengs for å varme opp vannet og holde kaffen varm er også høyere enn ved de andre metodene.

Metoden som gir nest mest utslipp er kaffe som er laget med presskanne. Denne metoden kommer som nummer to på lista på grunn av mengden av kaffe som trengs for å lage en enkelt kopp.

Kaffekapsler kommer på tredjeplass, fordi mengden av kaffe som er inne i hver kapsel forhindrer overforbruk av produktet.

For hver kapsel sparer mann mellom elleve og 13 gram med kaffe, sammenliknet med traktekaffe og kaffe som er laget med presskanne, ifølge studien.

Pulverkaffe er den mest miljøvennlige metoden å brygge kaffe på, skal man tro forskerne.

- Paradokset er at denne kaffetypen ikke en forbrukstrend i Nord-Amerika, sier Viana.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer