Test av kjølebokser

Dette er de beste kjøleboksene til bilturen

Ikke alle boksene er like effektive, og kun to kjølebokser utmerker seg i testen.

KJØLEBOKSTEST: Disse sju kjøleboksene er testet av et tysk testlaboratorie på vegne av Naf og Testfakta. Foto: Naf.
KJØLEBOKSTEST: Disse sju kjøleboksene er testet av et tysk testlaboratorie på vegne av Naf og Testfakta. Foto: Naf. Vis mer
Publisert

Norges Automobilforbund (Naf) og svenske Testfakta har testet sju kjølebokser som kan kobles til sigarettenneren i bilen din.

En slik elektrisk kjøleboks er praktisk å ha i bilen på lange turer, men ikke alle boksene kjøler maten eller klarer å holde på kulda etter fire timer i bilen, viser testresultatene.

Dinside gir deg høydepunktene fra testen, samt kommentarer fra noen av leverandørene som har utmerket seg. Hele testen kan du lese på Nafs nettside, hvor du også kan klikke deg inn og se fullstendig bedømmelse av hver enkelt kjøleboks.

Slik er kjøleboksene testet

Kjølebokstesten er utført av det tyske laboratoriet PZT, på vegne av Naf og Testfakta. Boksene er testet på hvor god nedkjølingskapasitet de har, isolasjonsevnen, kvaliteten på boksens konstruksjon og hvor enkle de er å håndtere og anvende for forbrukeren, i tillegg til batterikapasiteten. Det er også gjennomført en falltest med dropp på 50 cm, for å se hvor robuste kjøleboksene er.

Disse kjøleboksene er testet:

 • Biltema Art. 49-513 (24 liter)
 • Clas Ohlson Asaklitt (20 liter)
 • Dometic Coolfun SC30 (29 liter)
 • Jula Tristar KB-7424 (22 liter)
 • Mekonomen Carwise (24 liter)
 • Outwell Eco Cool Lite (24 liter)
 • Outnorth Arctic Tern Cooler Box (30 liter)

Håndtaket gikk i stykker

Som du kan lese i faktaboksen over, ble kjøleboksene kjørt gjennom en falltest. Fallhøyden var en halv meter og hver boks ble sluppet fire ganger.

Flere av kjøleboksene fikk kun små merker etter fire fall, men to av testproduktene utmerket seg negativt i falltesten:

 • Kjøleboksen fra Biltema fikk et lite trekk i totalkarakteren, fordi den ikke klarte falltesten uten å få en skade i lokket.
 • Dårligst kvalitet har likevel kjøleboksen fra Jula, da håndtaket gikk i stykker, slik at boksen ikke kunne bæres eller lukkes etter fallet.

Falltesten viser for øvrig at kjøleboksen fra Clas Ohlson er en av de mest solide boksene i testen.

Testvinneren imponerer, taperen skuffer

Kjøleboksen som stakk av med seieren i Nafs og Testfaktas test var Mekonomens Carwise.

«Den har gode kjøleegenskaper i tillegg til at den også klarer kvalitetstesten uten problem. Dessuten er boksen fra Mekonomen den klart mest stillegående av alle boksene i testen», står det i bedømmelsen.

Kjøleboksen fra Jula klarte, derimot, ikke å senke temperaturen med mer enn 12 grader, til tross for at Jula reklamerer med best nedkjølingseffekt av alle boksene. Denne kjøleboksen er testens desidert dårligste, med en score på 4,9 poeng mot testvinnerens 8,3 poeng.

- Den tekniske utførelsen på Jula-boksen virker veldig svak. Den fungerer til drikke, men du vil nok ikke ha mat i den for lenge, sier testleder Friedrich Janssen ved det tyske laboratoriet PZT, som har utført testen.

Best på nedkjøling, holdbarhet og isolasjon

La oss se på noen detaljer fra testen. Det ble, blant annet, undersøkt hvor mye temperaturen i kjøleboksen synker etter én time og etter fire timer.

«Allerede etter en time var temperaturen i kjøleboksene fra Mekonomen og Biltema sunket med over 14 grader. Det er like mye eller mer enn det kjøleboksene fra Outwell, Dometic og Jula klarte på fire timer», oppsummerer Naf.

Etter fire timer var temperaturen i de beste kjøleboksene sunket med 18 grader, noe som må regnes som klart godkjent. Dersom temperaturen i bilkupeen er 25 grader, vil dermed maten fortsatt holde seg kjøleskapskald i de beste boksene.

Når det gjelder isolasjonsevnen, kommer kjøleboksene fra Mekonomen og Biltema best ut. I testen ble nemlig alle kjøleboksene fylt med ti liter med vann som holdt fem grader, hvorpå boksene ble plassert i et klimakammer som holdt en temperatur på 35 grader. Etter fire timer hadde vanntemperaturen i kjøleboksene målt, og de ble rangert etter hvor mye vanntemperaturen hadde steget.

BOKS I BOKS: Her ser du kjøleboksen fra Biltema inne i klimakammeret som ble brukt for å teste kvaliteten på denne og seks andre bokser. Foto: Jonas Ginter.
BOKS I BOKS: Her ser du kjøleboksen fra Biltema inne i klimakammeret som ble brukt for å teste kvaliteten på denne og seks andre bokser. Foto: Jonas Ginter. Vis mer

Her ser du rangeringen og total poengsum til alle de sju kjøleboksene som er testet:

Kjøleboks Pris Poengsum
Mekonomen Carwise499 kroner8,3
Outnorth Arctic Tern Cooler Box563 kroner7,5
Biltema Art. 49-513399 kroner7,3
Clas Ohlson Asaklitt499 kroner7,1
Outwell Eco Cooler Lite599 kroner (Fjellsport)6,8
Dometic Coolfun SC30998 kroner (Clas Ohlson)6,5
Jula Tristar KB-7424299 kroner4,9

Prisene er hentet inn 24. juli 2019.

TEMPERTURTEST: Testen av kjøleboksene er gjennomført systematisk og grundig. Foto: Jonas Ginter.
TEMPERTURTEST: Testen av kjøleboksene er gjennomført systematisk og grundig. Foto: Jonas Ginter. Vis mer

Dette svarer leverandørene

Dinside har tatt kontakt med noen av leverandøren bak testproduktene, og dette er deres kommentarer til resultatene:

 • Markedssjef Jan Erik Pedersen i Mekonomen er meget godt fornøyd med at ett av deres produkt ble testvinner. De er imidlertid ikke overrasket, siden de har et eget kontor i Hong Kong som jobber med å finne de beste leverandørene og produsentene i Asia, og dette beviser at de gjør en god jobb der borte. Carwise er et av Mekonomens egne varemerker, og det er derfor ekstra viktig for dem at dette er kvalitetsprodukter som gir kundene valuta for pengene.
 • Dag Bergby, daglig leder i Biltema, synes det er gledelig med pallplass i testen, samt at Naf omtaler kjøleboksen deres som et godt kjøp. Han framholder at de har høye kvalitetskrav til varene sine hos Biltema, og at tester som denne brukes aktivt for å sikre nettopp kvaliteten på produktene.
 • Også for Clas Ohlson er kvalitet høy prioritet. De ble glade for å se at kjøleboksen deres ble kåret til den mest solide i falltesten, i tillegg til at de fikk bra score for enkel håndtering og lengden på strømkabelen, ifølge presseansvarlig Kine Dreyer, presseansvarlig i Clas Ohlson.
 • Det har foreløpig ikke lykkes Dinside å få en kommentar fra Jula, som står bak kjøleboksen som kom dårligst ut i testen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer