Test av terrengsko 2016

Dette er de beste terrengskoene

Vi har testet terrengsko for løping, og det er ekstremt store forskjeller!

BEST I TEST: Vi har testet terrengsko, og det er veldig store forskjeller. Vi kaster terninger fra 1 til 6, og det er rett og slett utklassing av testvinneren. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke 
BEST I TEST: Vi har testet terrengsko, og det er veldig store forskjeller. Vi kaster terninger fra 1 til 6, og det er rett og slett utklassing av testvinneren. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke  Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er viktig å være skodd etter forholdene, noe du må være spesielt oppmerksom på i disse dager når det begynner å bli vinter over store deler av landet.

UT I SKOGEN? Vi har testet terrengskoene på stier og i skogsterreng. Foto: Kristin Sørdal
UT I SKOGEN? Vi har testet terrengskoene på stier og i skogsterreng. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

For en mest mulig optimal sko til ditt bruk, bør du være klar på hvor det er du skal løpe: Det er forskjell på grusvei og sti- og skogsterreng.

En terrengløpesko eller en sko med litt grovere såle kan også være et godt valg for bedre grep på vinterføre - på underlag der du ikke trenger piggsko eller brodder.

Vi har testet seks terrengløpesko av litt ulik karakter, og kaster terninger fra 1 til 6!

Vi har sortert skoene med terningkast 6 og best i test først.

Men pass på så du ikke velger testens dårligste, som vi mener du rett og slett bør ligge unna dersom du vil komme gjennom terrengturen med lårbein og hofter i god behold.

BEST I TEST: VJ Sport Irock er best i test. Og det er ingen som kommer i nærheten! Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
BEST I TEST: VJ Sport Irock er best i test. Og det er ingen som kommer i nærheten! Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

VJ Sport Irock 2: Ingen over, ingen ved siden!

Testresultat

Best i test

Ingen over, ingen ved siden!

Komfortable, supert grep, unik løpsfølelse

Ingenting negativt

Dette er rett og slett de beste terrengløpeskoene i testen - og de beste terrengløpeskoene vi noensinne har prøvd.

Alt stemmer, fra det øyeblikket vi snører skoene på oss hjemme:

Det er som å ta på seg en superkomfortabel tøffel; dette føles bra fra begynnelse til slutt. Skoen omslutter foten tett og behagelig, og er forsterket rundt foten for god beskyttelse mot kvister og annet du kan treffe på i terrenget.

Løpsfølelsen er fantastisk, og er helt uten sidestykke. Vi får følelsen av å danse gjennom skogen, og disse skoene greier noe som få av de andre greier:

Her får du nærkontakt med terrenget:

Den myke sålen sørger for at du kjenner bakken gjennom sålen. Du kjenner at du løper i terreng, at du løper på stein eller på røtter.

Og for et grep: Disse skoene gir testens desidert beste grep, og vi har aldri opplevd noe i nærheten med andre terrengsko. Den myke sålen med det grove mønsteret klistrer seg til sleip og våt stein; de graver seg gjennom gjørme og sleipe skogsstier, og det er denne sålen som gir det beste grepet også på sleipe røtter - selv om det ikke er noen av skoene som er 100 prosent gli-frie på akkurat sleipe røtter.

Sålen er såpass myk at den ikke er ukomfortabel om du må tilbakelegge en transportetappe på asfalt; sålen er faktisk såpass myk at den klistrer seg litt til asfalten når du løper - men det er tross alt mer komfortabelt enn med steinharde såler som smeller i asfalten.

Konklusjon: Dette er de beste terrengløpeskoene i testen. Om du virkelig vil ha terrengfølelsen: Dette er skoene for deg!

SJEKK FORSKJELLEN! Hokas terrengsko er veldig annerledes og veldig mye større enn VJ Irock, men den overrasker veldig positivt! Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SJEKK FORSKJELLEN! Hokas terrengsko er veldig annerledes og veldig mye større enn VJ Irock, men den overrasker veldig positivt! Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
OVERRASKER: Den er veldig annerledes fra de mer typiske terrengskoene, men den overrasker stort! Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
OVERRASKER: Den er veldig annerledes fra de mer typiske terrengskoene, men den overrasker stort! Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Hoka One-One Speedgoat

Testresultat

Utypisk men bra!

Overrasker stort

Veldig komfortabel, godt grep

Gir liten kontakt med terrenget

Disse skoene skiller seg veldig fra de andre i testsammenlikningen, ganske enkelt fordi de er så store. De er mye. Og høye. Dette er rett og slett mye sko!

Vi skal være de første til å si at vi var veldig spente og noe skeptiske da vi la ut på første tur; kunne dette være bra?

Og vi kom ganske slukøret hjem etter første tur: For ikke bare var de veldig store og klumpete, men første inntrykk var også at de ga veldig lite terrengfølelse.

Men etter flere turer med Hoka i skogen, må vi innrømme at førsteinntrykket ikke alltid er til å stole på:

Hoka er faktisk overraskende gode i skogen!

De er veldig komfortable å ha på, og de gir en god demping når du løper - og ettersom de ikke er så ekstremt terrengtilpasset, kan du også tilbakelegge transportdistansen hjemmefra og til skogen uten å kjenne så veldig på at du har feil sko etter forholdene.

Noe av det som er veldig bra med Hoka, er også grepet: Skoene sitter faktisk bemerkelsesverdig godt både på glatt stein og sti.

Så selv om vi føler oss som en bulldozer når vi kommer trampende med disse gigantskoene inn i skogen, og det går så kvistene spruter - er det en god terrengsko hvis du ønsker sko med demping - og du ikke vil gå for de ekstreme terrengvariantene.

Du skal være oppmerksom på at disse har en veldig høy såle, slik at du ligger mye mer oppå terrenget enn du gjør med en av de mer ekstremtilpassede terrengskoene. Dette gjør også at du ikke får like god kontakt med underlaget.

Konklusjon: En god sko som er komfortabel og gir godt grep, men som gir liten kontakt med terrenget.

FÅ GREP! Terrengskoene som gir best grep, har mye mer definerte knotter under skoene enn de andre. VJ til venstre, Mizuno i midten og Inov-8 til høyre. Men pass på: Er sålen for hard, blir det bare glatt, på tross av knudrete såle! Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FÅ GREP! Terrengskoene som gir best grep, har mye mer definerte knotter under skoene enn de andre. VJ til venstre, Mizuno i midten og Inov-8 til høyre. Men pass på: Er sålen for hard, blir det bare glatt, på tross av knudrete såle! Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
KAN OGSÅ FUNGERE PÅ SØNDAGSTUR: Godt grep og komfortabel. Denne er også fin til søndagstur med familien. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
KAN OGSÅ FUNGERE PÅ SØNDAGSTUR: Godt grep og komfortabel. Denne er også fin til søndagstur med familien. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Inov-8 X-Claw 275

Testresultat

Godt grep, god sko!

Godt grep, komfortabel og allsidig

Sitter ikke like godt som testvinneren

Vi har løpt mye med terrengsko fra Inov-8 tidligere, men da med storebroren og den mer utpregede terrengskoen, X-talon 212.

Da vi testet terrengløpesko i 2014, utropte vi X-talon 212 til testvinner og skogens ubestridte konge.

Nå har vi testet lillesøsteren - som er mer «folkemodellen» av terrengskoen:

Den er bredere og litt mindre kompromissløs enn X-talon 212.

Du kan for eksempel fint bruke X-Claw 275 til søndagsturen i skogen med familien - noe vi nok ikke ville gjort med verken X-talon 212 eller IRock 2.

X-Claw er en god terrengsko, og har en av de beste sålene med et av de beste grepene i denne testen av terrengløpesko.

De er komfortable å ha på, og er ganske brede i lesten - noe som gjør at du heller ikke får den samme tette og omsluttende følelsen som med IRock - eller med X-talon for den saks skyld.

Som en reinspikka terrengsko synes vi X-talon 212 er bedre, og den er et bedre valg dersom du er ute etter en kompromissløs terrengløpesko og vil gå for Inov-8.

Men det skal sies: Inov-8-skoene er hardere og stivere enn IRock - som etter vår smak er desidert best.

Konklusjon: Sitter godt i terrenget, men bedre på sti enn på stein.

PÅ TEST: Vi har hatt med flere par på tur samtidig, for å virkelig kjenne forskjellen. Foto: Kristin Sørdal
PÅ TEST: Vi har hatt med flere par på tur samtidig, for å virkelig kjenne forskjellen. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
STØDIG: En av de mest komfortable skoene i testen, og den som gir mest støtte. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
STØDIG: En av de mest komfortable skoene i testen, og den som gir mest støtte. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Mizuno Wave Daichi

Testresultat

Stødigere blir det ikke

Veldig stabil, dette er skoen for deg som har lett for å tråkke over

Dårligere grep og hard såle

Disse terrengskoene oppleves som en mellomting mellom tradisjonelle joggesko og terrengsko:

De har noe demping, og en såle som skal være laget av dekkprodusenten Michelin og gi godt grep i terrenget.

Helt der er ikke Mizuno-skoene. For nettopp i terrenget, der man støter på forskjellige typer underlag, er det en del utfordringer disse ikke takler.

Ikke minst når det er vått i skogen, sklir vi rundt på røtter og større steiner. Og selv ved tørt føre, har skoene lett å skli, spesielt der det er hardtrampet jord og mye barnåler.

Skoene er behagelige å ha på, og er du mest komfortabel med å løpe med tradisjonelle joggesko, er disse et godt alternativ om du er ute etter et par sko med litt bedre grep.

Skoene er også gode som allrounder-sko hvis du løper på mye forskjellig underlag på turene dine, som sti, på grusvei og kanskje til og med på asfalt.

Mizuno er en god sko å løpe med, den sitter godt på foten og er behagelig.

Samtidig oppleves den som stabil så du unngår å tråkke over. Som rene terrengsko, fins det derimot bedre alternativer.

Konklusjon: En komfortabel sko som gir god støtte og kan brukes til mye mer enn terrengløping.

NEI, NEI: Dårlig grep og ukomfortabel sko. Bruk pengene på noe annet! Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
NEI, NEI: Dårlig grep og ukomfortabel sko. Bruk pengene på noe annet! Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Salomon Speedcross 4


Til tross for at det lyser terrengsko av disse skoene med sine kraftige knotter på sålen, gir de ikke den opplevelsen vi forventer.

Testresultat

Dårlig grep

Nei, nei, ikke kjøp

Lissestrammer

Harde, glatte, tunge og klumpete

I stedet for å få et godt grep på ulendt og variert terreng, gjør den stive sålen og medfølgende knotter at skoene ikke får ordentlig «tak» og at man har lett for å skli.

Ikke minst gjelder dette ved våte forhold i skogen, da vi slet veldig med å få grep på underlaget og holdt på å ramle ved flere anledninger.

Når skoene oppleves som like glatte som et par tradisjonelle joggesko, forsvinner mye av vitsen med å kjøpe egne terrengsko.

Selv om skoen sitter behagelig på foten, fikk én av våre testpersoner gnagsår på innsiden av foten etter første løpetur.

Skoene føles dessuten tunge og litt klumpete ved løping i variert terreng, hvor man ofte må ta høye steg.

Salomon-sko har egne, tynne lisser som strammes ved hjelp av en liten plastlås. Dermed slipper man at skolissene går opp – men det er noe vanskeligere å få strammet lissene godt nok på hele skoen.

Konklusjon: Nei, nei, nei.

De er harde, stive, glatte og ukomfortable.

Du kan få veldig mye bedre sko; bruk pengene på noen andre.

Asics Gel Fuji Runnegade 2

SKREKK! Vi har ikke vært borti vondere og glattere sko. Med disse gikk vi til og med på trynet! Ligg unna! Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SKREKK! Vi har ikke vært borti vondere og glattere sko. Med disse gikk vi til og med på trynet! Ligg unna! Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Dette er de desidert verste skoene i testen.

Testresultat

Ligg unna!

Dårligere blir det ikke

Ingen

Glatte, trange, vonde

De er veldig trange og vonde å ha på - og det er ikke fordi størrelsen er feil; dette er generelt en veldig smal og trang sko - som presser på steder der vi aldri før har kjent sko presse; som for eksempel på hælen.

Sokken rundt skoåpningen gjør det også til en sko som er veldig vrien å ta på.

Det verste er imidlertid ikke at de klemmer eller at de er trange å ta på - men dette er også skoene med desidert dårligst grep:

De er rett og slett kjempeglatte - både på stein og over stubber.

Vi har aldri sklidd rundt i skogen så til de grader som vi har gjort på løpeturer med disse skoene, og vi har endog sklidd og ramlet - og det på et ellers fullstendig uproblematisk parti med andre og bedre sko.

Dersom du løper når det er vått og fuktig, og det kommer vann inn i skoen, er skoene særdeles ubehagelige da det oppstår svømmebassengtendenser i skoen:

Det virker som om vannet samler seg i skoen, og det er ubehagelig.

Konklusjon: Nei, nei, nei. Det er ingenting som er bra med disse skoene. Ikke bruk pengene dine på dette, du kan få veldig mye bedre sko for samme pris.

Les også:

Løpesko uten Gore-Tex er smidigere og lettere enn de med Gore-Tex

Best i test: Den beste løpeappen

Klager inn aktivitetsarmbånd for brudd på norsk lov

Slik har vi testet

To testpersoner har løpt milevis med terrengskoene under ulike føreforhold: Fra tørt til svært fuktig.

Hovedtestterrenget har vært sti og skogsterreng, med stein, røtter og jord.

Hovedfokus har vært grep, da dette er ekstremt viktig for deg som skal løpe i terrenget, men vi har også vurdert komfort og stabilitet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer