Test av elsykler 2018:

Dette er den beste pendler-elsykkelen

Suveren vinner i svensk test.

SUVEREN VINNER: Denne hybrid-elsykkelen fra tyske Haibike får full pott i en test norske NAF har foretatt i samarbeid med svenske Testfakta. Foto: Haibike
SUVEREN VINNER: Denne hybrid-elsykkelen fra tyske Haibike får full pott i en test norske NAF har foretatt i samarbeid med svenske Testfakta. Foto: Haibike Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stadig flere kjøper elsykkel, og mange ønsker å bruke slike sykler til å pendle til og fra jobb.

(Artikkelen inneholder lenker til produkter via tjenesten Prisjakt, som Dinside har et kommersielt samarbeid med. Prisjakt-lenkene gir deg beste tilbud på varen. Dinside har ingen bindinger rundt hvilke produkter vi velger å skrive om.)

Norges Automobilforbund (NAF) har i samarbeid med svenske Testfakta.se fått det tyske Velotech-laboratoriet til å foreta en grundig teknisk test av åtte såkalte hybrid-elsykler. Dette er sykler som kombinerer terrengsykkelens robusthet med landeveissykkelens gode kjøreegenskaper på asfalt.

- Såpass må du gi for en pendlersykkel

For mange kan nok en prislapp på mellom 20.000 og 30.000 kroner synes i høyeste laget for et kjøretøy som fortsatt er en vanlige tråsykkel, selv om en elmotor hjelper deg å tråkke.

Fungerende kommunikasjonssjef Nils Sødal i NAF mener likevel at det er i denne prisklassen du finner syklene som er gode nok til daglig bruk til og fra jobb.

- Mange kjøper slike sykler som en erstatning for bil nummer to. Og da er man jo villig til å bruke noen kroner, sier Sødal til Dinside.

Han mener årets NAF-test reflekterer at markedet nå er modent.

- Folk har begynt å skjønne at du må gi såpass for en sykkel som har god nok kvalitet. Spesielt bør bremsene være i orden. Men også motor, batteri og andre deler bør holde god nok kvalitet.

Vinner på alle punkter

Én modell skiller seg ut som en klar vinner: Haibike Sduro Trekking 6.0. Denne sykkelen får en samlet poengsum på 4,7 av 5 mulige og scorer best i samtlige testkriterier.

Den er også testens dyreste, med en prislapp på 31.500 svenske kroner (om lag 29,266 norske). Dinside testet i 2016 en annen hybrid-modell fra Haibike, Sduro Trekking RC, Denne ble årets testvinner hos oss, med seks på terningen.

Haibike er en tysk produsent som er kjent for å bygge elsyklene sine fra grunnen av, med gjennomtenkte og helhetlige løsninger der samtlige komponenter skal samarbeide.

Det finnes dessverre sykkelprodusenter som setter elmotor på en ordinær sykkel, uten å tenke på at økt vekt og belasting krever helt annen dimensjonering av både hjel, bremser og andre vitale deler.

TÅLER IKKE REGN: XXL-sykkelen White SC-E Comp bør du helst bare bruke i godvær, mener NAF/Testfakta. Foto: Whitebikes.no
TÅLER IKKE REGN: XXL-sykkelen White SC-E Comp bør du helst bare bruke i godvær, mener NAF/Testfakta. Foto: Whitebikes.no Vis mer

Går over fartsgrensen

To av syklene i den svenske testen får stryk. Den ene er XXL-sykkelen White SC-E Comp. Denne passerte ikke regntesten. Ifølge testlaboratoriet trekker girindikatoren inn vann. I tillegg løsner de gummierte håndtakene (holkene) på styret når de blir utsatt for mye vann. Dessuten er den ikke CE-godkjent, slik alle elsykler som selges innen EU/EØS-området skal være.

- Hver enkelt del er CE-godkjent, men de nye EU-reglene krever at hele sykkelen er det. Vi har prøvd å bringe på det rene om syklene kan selges slik de er, siden de ble tatt inn til Norge før reglene trådte i kraft. Vi har ikke fått noe klart svar på dette, men legger til grunn at vi inntil videre at kan selge dem, sier europeisk innkjøpssjef Eystein Thue Stokstad til Dinside.

Også NAF har prøvd å få klarhet i hvilke regler som gjelder i Norge. Heller ikke de har fått noe klart svar fra myndighetene.

Vant i forrige test

Paradoksalt nok ble White-sykkelen som får hard medfart i den nye testen vinneren i en tidligere NAF-test fra 2016.

- Det kan se litt rart ut ja. Men den gangen fokuserte vi spesielt på bremser, og her var White-sykkelen i særklasse blant konkurrentene. Denne gangen må den konkurrere med langt dyrere sykler. Likevel er det liten tvil om at White SC-E Comp er en svært god elsykkel på andre punkter. Men vann-problemet gir grunn til bekymring, medgir Nils Sødal.

Når det gjelder fuktproblemene opplyser Eystein Thue Stokstad at girsjalteren ikke påvirker sykkelens ytelse i regnevær, og at holkene vil bli skiftet ut om kort tid.

- Vi er lydhøre for kritikk, og tar dette på alvor. Dette koster oss ikke stort, så det er enkelt å rette på.

Crescent ELder er den andre sykkelen som ikke får godkjent-merket. Årsaken er at den fortsetter å gi tråkkehjelp når den lovlige 25 kilometergrensen er passert.

Crescent og norske DBS har et produksjonssamarbeid. Men ifølge NAF finnes det ingen DBS-modell i Norge som tilsvarer ELder.

- Stort batteri gir ikke alltid flere mil

Interessant nok konkluderer testen med at stor batterikapasitet ikke nødvendigvis er det samme som lang rekkevidde.

- Det er mange faktorer som spiller en rolle utover batteriet, som motorens effektivitet og kjøreevne, hvordan hjulene ruller, friksjonen i kulelagerene og girtype, men også hvor mye motoren egentlig yter, sier Hannes Brändlein, Velotechs testleder til Testfakta.se.

Under finner du testvinnerne og taperne, rangert fra dårligste til beste resultat (5 er høyst mulige). Prisene er rundet av oppover til nærmeste tusenlapp.

8) Crescent ELder
Pris (i Sverige, ser ikke ut til å selges i Norge): 21.000 kroner
Poengsum: 3,5
Pluss: Enkel å håndtere
Minus: Dårlig rekkevidde, dårlig bremseeffekt, overstiger lovlig hastighetsbegrensning (fortsetter tråkkehjelp til 30 km/t, mot lovlige 25 km/t)

7) Cube Cross Hybrid 400
Pris: 21.000 kroner
Poengsum: 3,7
Pluss: Ingen
Minus: Lav rekkevidde, treg å sykle uten el-assistanse

6) Batavus Zonar E-Go
Pris: 24.000
Poengsum: 3,9
Pluss: Svært lang rekkevidde ved laveste effekttrinn
Minus: Beskjeden bremseeffekt

5) White SC-E Comp
Pris: 20.000
Poengsum: 4,0
Pluss: God rekkevidde og gode kjøreegenskaper
Minus: Klarer ikke regntesten

4) Merida Espresso StePS 300 EQ Sport
Pris: 30.000
Poengsum: 4,1
Pluss: God rekkevidde
Minus: Treg å sykle på uten el-assistanse

3) Ecoride Verve S1
Pris: 28.000
Poengsum: 4,1
Pluss: Gode bremser, lett å tråkke uten el-assistanse
Minus: Vingler noe ved høye hastigheter

2) Scott E-Sub Cross Park
Pris: 22.000
Poengsum: 4,1
Pluss: Bra kjøreegenskaper og OK rekkevidde
Minus: Ingen

1) Haibike Sduro Trekking 6.0
Pris: 29.000
Poengsum: 4,7
Pluss: Toppkarakter på alle punkter, best i test
Minus: Ingen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer