Nyheter

- Dette er galskap!

Ferdige kryddermikser til guacamole får hard kritikk av den norsk-meksikanske kokken Sylvia Vavik.

KRYDDERMIKS: Både Santa Maria og Eldorado har kryddermikser til guacamole; et helt unødvendig produkt, ifølge Sylvia Vavik. Foto: Elisabeth Dalseg
KRYDDERMIKS: Både Santa Maria og Eldorado har kryddermikser til guacamole; et helt unødvendig produkt, ifølge Sylvia Vavik. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ingen hemmelighet at kryddermikser ofte består hovedsakelig av salt og andre smaksforsterkere. Vi fikk oss likevel en overraskelse da vi så nærmere på innholdet i kryddermiksene til å lage guacamole.

Vi har funnet to ulike produkter i butikk: Old El Paso Guacamole spice mix og Santa Maria Guacamole dip mix.

Den ingrediensen Old El Pasos Guacamole spice mix (mild) inneholder mest av er tørket glukosesirup, etterfulgt av salt og druesukker.

De tre ingrediensene det er mest av i Santa Marias Guacamole dip mix er maltodextrin, løk og salt. Maltodextrin er polysakkarid, som brukes som sukkererstatning.

- Galskap!

Den norsk-meksikanske kokken Sylvia Vavik leste ingredienslisten med vantro:

- Da jeg så hva disse inneholdt fikk jeg helt bakoversveis. Hva i all verden er dette? Kryddermiks for guacamole? Det er jo galskap! Guacamole er jo en av de enkleste tingene man kan lage, sier Vavik til DinSide.

Tradisjonelt skal guacamole inneholde avokado, løk, chili, tomat, lime og salt, noen ganger koriander.

UNØDVENDIG: Sylvia Vavik setter spørsmålstegn ved nødvendigheten av en kryddermiks til en siderett som ikke inneholder krydder. Foto: Sylvias Mexican Kitchen
UNØDVENDIG: Sylvia Vavik setter spørsmålstegn ved nødvendigheten av en kryddermiks til en siderett som ikke inneholder krydder. Foto: Sylvias Mexican Kitchen Vis mer

Disse kryddermiksene er spekket med mange unødvendige ingredienser.

- Her er det mye krydder som ikke har noe med guacamole å gjøre, så mye konserveringsmidler, dette skriker prosessert, sier Vavik.

Noe av det mest oppsiktsvekkende er kanskje likevel at den ingrediensen det er mest av i de to kryddermiksene er søt: glukosesirup og maltodekstrin.

- Både glukosesirup og maltodekstrin er avhengighetsskapende ingredienser, noe som gir deg lyst til å spise mer. Dette er bare et triks fra industrien for å lure oss til å ville ha mer.

Dette sier produsentene

DinSide har vært i kontakt med begge produsenter. Old El Paso ønsker ikke å uttale seg i saken, mens Eva Berglie, kommunikasjonssjef i Paulig som produserer Santa Maria, sier til DinSide at deres kryddermiks er utviklet for å gjøre det lettere for forbrukere å lage guacamole.

- Vi vil presisere at vår krydderblanding ikke inneholder noen konserveringsmiddel.

Hun forklarer funksjonen av ingrediensene i krydderblandingen som følger:

  • Maltodekstrin bidrar med sødme, noe mildere enn rent sukker, og har en effekt på konsistensen av krydderblandingen, at den ikke skal klumpe seg
  • Løk gir smak, og også sødme
  • Saltinnholdet skal være tilpasset to avokadoer
  • Rød paprika, hvitløk, spisskummen, chilipepper, kajennepepper og oregano bidrar alle med sine karakteristiske smaker og utseende - og dermed helhetsopplevelsen.
  • Sitronsyre skal gi syrlige toner
  • Kieseldioxid skal forhindre at krydderblandingen klumper seg.
GENIALE TACOTRIKS: Opplever du ofte at å lukke tacolefsa kan være litt vanskelig, eller at tacoskjellet faller til siden når du fyller det? Da burde du få med deg disse triksene! Programleder: Embla Hjort-Larsen. Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Vis mer

Lov å være kreativ

Vavik påpeker at verken sukker, stivelse, eller flere av krydderne som blir brukt hører hjemme i en guacamole.

- Det er bare lureri, rett og slett!

Hun er likevel ikke fremmed for å leke litt med ingrediensene. Vavik har flere ganger påpekt at mange bruker hvitløk i guacamolen, noe som egentlig ikke hører hjemme i tradisjonell guacamole - men det er i hvert fall en ren råvare, ikke et industrielt produkt.

- Det er lov å være kreativ og bruke forskjellige ingredienser. Men dette her, er ikke kreativt, tordner kokken.

Da er det morsommere å leke seg med hjemlige ingredienser, synes hun. Hva med en norsk vri?

- Skulle jeg laget en «norsk» guacamole - ville jeg brukt noen fine nordiske råvarer, kanskje tyttebær i stedet for tomat, ramsløk i stedet for løk, det kunne vært gøy.